Iedereen is wel een gekwetst door iemand: we zijn allemaal wel eens onrechtvaardig behandeld, we hebben allemaal pijnlijke woorden gehoord, onze harten zijn wel eens gebroken en ons vertrouwen is wel eens geschaad. Als gevolg is het normaal om pijn te voelen. Het kan zijn dat de pijn te lang blijft rondhangen. Wanneer pijn te lang blijft rondhangen kan het veranderen in een wrok, boosheid of iets wat ons nog steeds jarenlang verdrietig kan maken. 

Wat betekent vergeven? 

Je bent waarschijnlijk bekend met het gezegde:vergeven is vergeten. Maar bij vergeving draait het niet om het vergeten van het verleden. Integendeel, het gaat om het accepteren van wat er in het verleden is gebeurd en het voortzetten van je leven ondanks de gebeurtenissen uit het verleden. 

Vergeven is het bewuste proces waarbij iemand ervoor kiest om de negatieve gevoelens en emoties die voortkomen uit een onrecht, belediging, of pijnlijke gebeurtenis los te laten. Het betekent dat je ervoor kiest om niet langer een wrok te koesteren tegenover degene die je heeft gekwetst, en je probeert begrip te krijgen voor hun acties of de situatie. Het betekent niet dat je de gebeurtenis vergeet, goedkeurt of de schuld minimaliseert, maar eerder dat je besluit om de emotionele last te verminderen van de gebeurtenis. 

Wat gebeurt er wanneer je niet wil vergeven?  

Het is vaak makkelijker om in het verleden vast te blijven zitten, maar dit is niet altijd een gezonde manier om met de situatie om te gaan. Je kan daar juist veel last van krijgen! Je kan namelijk zo obsessief vasthouden aan het verleden, waardoor je niet meer kan genieten van het heden. Bovendien heeft het vasthouden aan vervelende ervaringen uit het verleden een negatieve invloed op je mentale gezondheid. 

Wat zijn de voordelen van vergeven?  

Vergeven wordt geassocieerd met positieve uitkomsten voor de mentale gezondheid. Het kan angst en depressieve symptomen verminderen en het zelfvertrouwen verbeteren. Bovendien heeft vergeving positieve voordelen voor je persoonlijke groei. Het kan namelijk helpen om veerkrachtiger en empathischer te worden.

Vergeving speelt een grote rol in interpersoonlijke relaties. Het kan helpen met het herstellen en versterken van beschadigde relaties en helpen om verschillende ervaringen en perspectieven te begrijpen. Het speelt ook een rol in het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden, zoals: empathie, communicatie en het omgaan met conflicten. 

Wat kan jou helpen met vergeven?  

Vergeven kan een uitdaging zijn, maar het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Hoe lang dit proces duurt, verschilt per persoon. Sommige vergeven snel, anderen hebben er meer tijd voor nodig. Een methode die jou kan helpen met het toepassen van vergeven is de 'REACH' methode.  

The REACH methode:  

  1. Recall (Herinneren): Probeer oude gebeurtenissen op een objectieve en onbevooroordeelde manier te bekijken. Begrijp hoe de situatie is ontstaan en wat je het meest heeft geraakt. Erken de pijn die het heeft veroorzaakt.

  2. Empathie (Medeleven): Probeer te begrijpen waarom de persoon die je pijn heeft gedaan, handelde vanuit zijn of haar perspectief. Dit kan je helpen meer begrip te krijgen en vrede te vinden.

  3. Altruïstisch geschenk (Zelfreflectie): Onderzoek je eigen tekortkomingen en bedenk op welke manieren je anderen pijn hebt gedaan. Begrijp hoe het voelde toen je zelf iemand kwetste en hoe het was om vergeven te worden.

  4. Commitment (Toewijding): Erken en schrijf op waarom vergeving belangrijk voor je is en waarom je ervoor kiest om te vergeven.

  5. Hold (Vasthouden): Realiseer je dat vergeving niet betekent dat de oude gebeurtenissen verdwijnen. Ze kunnen af en toe nog naar boven komen. Bedenk hoe je hiermee wilt omgaan.

Andere belangrijke tips voor vergeving:

  • Vergeef oprecht, niet omdat het moet, maar omdat je begrip hebt voor de onvolmaaktheid van mensen.
  • Vergeef ook jezelf voor je eigen fouten, want tekortkomingen horen bij het mens-zijn.
  • Focus op het heden en geniet van wat het leven nu te bieden heeft, in plaats van je te veel te richten op het verleden.
  • Als de wonden diep zitten of vergeving moeilijk voor je is, overweeg dan professionele hulp, zoals therapie, om te helpen bij het begrijpen en accepteren van de gebeurtenis. Samen met een psycholoog kun je werken aan het proces van vergeven en loslaten.

Heb jij moeite met vergeven en het verwerken van oude gebeurtenissen en wil je hier graag met een psycholoog over praten? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder