Relatieproblemen in het kort

  • Iedere relaties kent mindere kanten en soms ontstaan serieuze relatieproblemen,
  • Om deze problemen op te lossen is het belangrijk om te weten waar deze vandaan komen.
  • Verschillende omstandigheden, situaties en gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je relatie onder druk komt te staan. 
  • Een psycholoog of relatietherapeut kan jullie helpen om de relatie te verbeteren. 

Relatieproblemen of huwelijksproblemen: wat zijn dat?

Iedere relatie kent zijn mindere periodes en spreekwoordelijke ‘scheurtjes’. Soms worden deze scheurtjes zo groot dat ze tussen jullie in komen te staan, waardoor serieuze huwelijks- of relatieproblemen kunnen ontstaan. Deze kunnen vele verschillende oorzaken hebben. Wanneer jullie samen in kaart kunnen brengen hoe de problemen ontstaan zijn, kunnen jullie ook samen aan de oplossing werken en op die manier mogelijk weer de liefde terugbrengen in jullie relatie.

Relatieproblemen gaan aan de oppervlakte soms over kleine dingen, zoals onenigheid over het huishouden of de financiën. Vaak zitten er dieper liggende behoeften onder die twijfels over de relatie kunnen veroorzaken. We zijn niet altijd goed in staat om die behoeften te herkennen en daar op een gezonde manier over te communiceren. Aan ruzie over de vaatwasser gaat misschien eigenlijk een behoefte aan waardering ten grondslag. De meeste problemen zijn terug te voeren op veiligheid en hoe emotioneel verbonden je met elkaar bent.

Wat zijn oorzaken van problemen in intimiteit, relaties of liefde?

Bepaalde omstandigheden kunnen een relatie onder druk zetten. Denk bijvoorbeeld aan financiële problemen, problemen binnen de familie, een verhuizing, liegen, werkloosheid, overspel (bijvoorbeeld een affaire), (te) weinig tijd voor elkaar, psychische problemen bij jezelf of jouw partner, of het overlijden van een naaste. Daarnaast ervaren relatief veel mensen relatieproblemen in bepaalde levensfases. Hierbij kun je denken aan het krijgen van kinderen of wanneer het juist niet lukt om kinderen te krijgen, tijdens de puberteit van de kinderen, wanneer de kinderen uit huis gaan, of wanneer jij of jouw partner met pensioen gaat.

In deze perioden kunnen de verschillen tussen geliefden duidelijker op de voorgrond gaan staan en als onoverbrugbaar beschouwd worden. Daarnaast kan het zijn dat de wederzijdse verwachtingen op het gebied van de ander, de relatie, of het leven in het algemeen, niet (meer) overeenkomen. Verder kan het vertrouwen beschadigd raken door vreemdgaan of andere vormen van ontrouw. Dit kan weer leiden tot een onzeker gevoel bij de partner. Stellen kunnen op die manier vast komen te zitten in negatieve patronen, wat leidt tot steeds meer ‘scheurtjes’ die zich uiten in ruzies en het (nog) verder van elkaar verwijderd raken. Het vertrouwen in de relatie en elkaar wordt daarmee geschaad, waardoor een negatieve spiraal ontstaat.   

Relatietherapie of systeemtherapie: wanneer is dit helpend?

Wanneer u en uw partner relatieproblemen ervaren en vastzitten in een neerwaartse spiraal, kan dit zorgen voor gevoelens van moedeloosheid. Het lijkt dan onmogelijk om elkaar nog terug te vinden, wat ervoor zorgt dat u zich alleen en onbegrepen voelt. Daarbij kunt u het idee hebben dat wat u doet nooit goed genoeg is en dat het daarom beter zou zijn om te stoppen met de relatie. Er ontstaan vaak negatieve patronen, die de partners samen in stand houden of zelfs versterken.

Wanneer het u samen niet lukt om deze patronen te doorbreken, kan het zinvol zijn om hierbij de hulp in te schakelen van een psycholoog of relatietherapeut. Deze kan jullie helpen om inzicht te krijgen op het gedrag binnen jullie relatie en wat de effecten daarvan zijn op elkaar. Daarnaast kan een psycholoog jullie ondersteunen bij de zoektocht naar een andere manier van communiceren, het terugbrengen van de verbinding in de relatie en het doorbreken van negatieve patronen. Een behandeling die effectief is gebleken bij relatieproblemen is Emotionally Focused Therapy (EFT relatietherapie).

Andere klachten bij relatieproblemen

Er bestaat in de DSM-5 geen specifieke categorie voor relatieproblemen. Wel kunnen aan relatieproblemen vele verschillende psychische stoornissen (bij een van de partners) ten grondslag liggen. Zo worden depressie, bindingsangst en autisme genoemd als mogelijke psychische problemen die problemen bij relaties kunnen veroorzaken. Relatieproblemen worden vaak beschreven als mogelijk persoonlijk gevolg van dergelijke aandoeningen.  

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Kijk dan hier.

Veelgestelde vragen

Nee, de sessies zijn één op één met onze psychologe. Wil je meer informatie over hoe de sessies worden vormgegeven? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een adviesgesprek

Onze psycholoog is gespecialiseerd in het behandelen van bindings- en verlatingsangst. In de meeste gevallen kun je hiermee dus bij Psycholoog.nl terecht. Weten wat wij jou kunnen bieden? Plan dan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op en bespreek het met ons aanmeldteam. 

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder

Optimaliseer je welzijn met hartcoherentie

(11-4-2024)

Lees verder voor praktische tips en inzichten voor het verhogen van je hartcoherentie! Lees verder

De rol van beloningsmechanismen in gameverslaving

(9-4-2024)

Een gameverslaving komt steeds meer voor. Hoe komt dit? Lees in deze blog meer over de rol van beloningsmechanismen in gameverslaving! Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder