Relatieproblemen of huwelijksproblemen: wat zijn dat?

Iedere relatie kent zijn mindere periodes en spreekwoordelijke ‘scheurtjes’. Soms worden deze scheurtjes zo groot dat ze tussen jullie in komen te staan, waardoor serieuze huwelijks- of relatieproblemen kunnen ontstaan. Deze kunnen vele verschillende oorzaken hebben. Wanneer jullie samen in kaart kunnen brengen hoe de problemen ontstaan zijn, kunnen jullie ook samen aan de oplossing werken en op die manier mogelijk weer de liefde terugbrengen in jullie relatie.

Relatieproblemen gaan aan de oppervlakte soms over kleine dingen, zoals onenigheid over het huishouden of de financiën. Vaak zitten er dieper liggende behoeften onder die twijfels over de relatie kunnen veroorzaken. We zijn niet altijd goed in staat om die behoeften te herkennen en daar op een gezonde manier over te communiceren. Aan ruzie over de vaatwasser gaat misschien eigenlijk een behoefte aan waardering ten grondslag. De meeste problemen zijn terug te voeren op veiligheid en hoe emotioneel verbonden je met elkaar bent.

Wat zijn oorzaken van problemen in intimiteit, relaties of liefde?

Bepaalde omstandigheden kunnen een relatie onder druk zetten. Denk bijvoorbeeld aan financiële problemen, problemen binnen de familie, een verhuizing, liegen, werkloosheid, overspel (bijvoorbeeld een affaire), (te) weinig tijd voor elkaar, psychische problemen bij jezelf of jouw partner, of het overlijden van een naaste. Daarnaast ervaren relatief veel mensen relatieproblemen in bepaalde levensfases. Hierbij kun je denken aan het krijgen van kinderen of wanneer het juist niet lukt om kinderen te krijgen, tijdens de puberteit van de kinderen, wanneer de kinderen uit huis gaan, of wanneer jij of jouw partner met pensioen gaat.

In deze perioden kunnen de verschillen tussen geliefden duidelijker op de voorgrond gaan staan en als onoverbrugbaar beschouwd worden. Daarnaast kan het zijn dat de wederzijdse verwachtingen op het gebied van de ander, de relatie, of het leven in het algemeen, niet (meer) overeenkomen. Verder kan het vertrouwen beschadigd raken door vreemdgaan of andere vormen van ontrouw. Dit kan weer leiden tot een onzeker gevoel bij de partner. Stellen kunnen op die manier vast komen te zitten in negatieve patronen, wat leidt tot steeds meer ‘scheurtjes’ die zich uiten in ruzies en het (nog) verder van elkaar verwijderd raken. Het vertrouwen in de relatie en elkaar wordt daarmee geschaad, waardoor een negatieve spiraal ontstaat.   

Relatietherapie of systeemtherapie: wanneer is dit helpend?

Wanneer u en uw partner relatieproblemen ervaren en vastzitten in een neerwaartse spiraal, kan dit zorgen voor gevoelens van moedeloosheid. Het lijkt dan onmogelijk om elkaar nog terug te vinden, wat ervoor zorgt dat u zich alleen en onbegrepen voelt. Daarbij kunt u het idee hebben dat wat u doet nooit goed genoeg is en dat het daarom beter zou zijn om te stoppen met de relatie. Er ontstaan vaak negatieve patronen, die de partners samen in stand houden of zelfs versterken.

Wanneer het u samen niet lukt om deze patronen te doorbreken, kan het zinvol zijn om hierbij de hulp in te schakelen van een psycholoog of relatietherapeut. Deze kan jullie helpen om inzicht te krijgen op het gedrag binnen jullie relatie en wat de effecten daarvan zijn op elkaar. Daarnaast kan een psycholoog jullie ondersteunen bij de zoektocht naar een andere manier van communiceren, het terugbrengen van de verbinding in de relatie en het doorbreken van negatieve patronen. Een behandeling die effectief is gebleken bij relatieproblemen is Emotionally Focused Therapy (EFT relatietherapie).

Hoe worden relatieproblemen in de DSM-5 beschreven?

Er bestaat in de DSM-5 geen specifieke categorie voor relatieproblemen. Wel kunnen aan relatieproblemen vele verschillende psychische stoornissen (bij een van de partners) ten grondslag liggen. Zo worden depressie, bindingsangst en autisme genoemd als mogelijke psychische problemen die problemen bij relaties kunnen veroorzaken. Relatieproblemen worden vaak beschreven als mogelijk persoonlijk gevolg van dergelijke aandoeningen.  

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Blog Contact leggen met vreemden en mentale gesteldheid

Contact leggen met vreemden en mentale gesteldheid

Wat zou er gebeuren als je wel even dat praatje maakt? Lees verder

Blog Wat zijn voordelen van oplossingsgerichte therapie?

Wat zijn voordelen van oplossingsgerichte therapie?

Oplossingsgerichte therapie: Iets voor jouw? Lees verder

Blog Wat is smetvrees?

Wat is smetvrees?

Het kan erg vervelend zijn als je last hebt van smetvrees. Maar wat is smetvrees en wat zijn de gevolgen op je mentale welzijn? Lees het hier! Lees verder

Blog Waarvoor kan ik bij een psycholoog terecht?

Waarvoor kan ik bij een psycholoog terecht?

Het kan een flinke stap zijn om een eerste afspraak bij een psycholoog te maken. Wanneer kun je nou eigenlijk bij een psycholoog terecht? Lees verder