Ken je het hongerige gevoel naar nieuwe kennis? Dit kan betrekking hebben op alles. Wil je graag op reis om nieuwe culturen te ontdekken? Kijk je graag bij mensen naar binnen om hun interieur te bekijken? Vraag je altijd door omdat je wil weten hoe iets werkt? Of vind je het leuk nieuwe dingen te proberen in het dagelijks leven? Nieuwsgierigheid kan een positief effect hebben. Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende.

Wat wordt onder nieuwsgierigheid verstaan?

Nieuwsgierigheid is een breed begrip. Het gaat over intrinsieke motivatie. Het kan beschreven worden als de wil om vanuit eigen interesse en vrijwillige keuze iets te willen weten of begrijpen. Een prikkel trekt je aandacht, waardoor je dichterbij wilt komen en meer wilt weten. Zonder nieuwsgierigheid zou een mens niet gemotiveerd zijn te zoeken, verder te gaan en risico’s te nemen. Het is noodzakelijk voor ons voort bestaan. Iemand die niet nieuwsgierig is blijft als het ware stilstaan.

Vaak is het een prettig gevoel iets niet te weten met het vooruitzicht het later wel te weten. Echter wel met de belofte dat het verlangen naar kennis ooit bevredigd kan worden. Denk bij voorbeeld aan het lezen van een spanning boek of het kijken van een film. Het zou saai zijn als na 10 minuten al onthult zou worden wie de moordenaar was.

De kracht van nieuwsgierigheid

Iedereen is in verschillende mate nieuwsgierig en nieuwsgierig naar verschillende dingen. Als kind zijn we vaak nieuwsgieriger, dit is van belang voor het leren van nieuwe dingen. Als volwassenen zijn we vaak wat minder nieuwsgierig. Dat is jammer, nieuwsgierigheid kan namelijk bijdragen aan je welbevinden. Er is gebleken dat meer nieuwsgierigheid, zowel op momenten dat we ons dingen afvragen of willen begrijpen maar ook op de lange termijn, ons gelukkiger laat voelen. Je dingen afvragen, antwoorden zoeken op vragen die je hebt en jezelf hiervoor open stellen zorgt voor meer zelfvertrouwen, meer durf om nieuwe dingen te proberen en dit je eigen te maken.

Te veel nieuwsgierigheid is helaas minder goed. Wanneer je altijd nieuwe dingen wil proberen kan dit je sneller in gevaarlijke situaties brengen. Denk aan het beklimmen van een steile bergwand of het gebruiken van drugs. Het alleen maar jezelf kunnen bevredigen met nieuwe ervaringen leidt vaak tot extreem gedrag. Ook zijn mensen die te nieuwsgierig zijn vaak onrustig en hebben moeite met tevreden zijn met wat er op dit moment is.

Hoe kan je je nieuwsgierigheid vergroten?

Nieuwsgierigheid heeft vaak een positieve impact. Zo sta je meer open voor nieuwe dingen en leer je gemakkelijker. Daarnaast kan het ook een positieve invloed hebben op je welzijn, daarom een paar tips die kunnen helpen bij het vergroten van je nieuwsgierigheid:

  • Stel vragen: Stel jezelf of andere vragen die je nooit eerder gesteld hebt en vraag door. Het kan leiden tot interessante gesprekken.
  • Probeer iets nieuws: Probeer nieuwe activiteiten, je kan zomaar iets over jezelf ontdekken zonder dat je dat verwacht.
  • Zeg vaker ja: En dan vooral op dingen die je nog nooit gedaan hebt.
  • Luister oprecht en actief.
  • Begin dichtbij: Ga er een keer op uit in je eigen dorp of stad en ga op onderzoek naar dingen die je nog niet wist.

Het ervaren van weinig tot geen nieuwsgierigheid zou een symptoom kunnen zijn van een depressie of somberheid. Ervaar je weinig nieuwsgierigheid of ervaar je ook andere symptomen zoals somberheid of weinig energie? Zou je hier een keer met een psycholoog over willen praten? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Sluimerende burn-out: waarom je je uitgeput voelt zonder te veel werkdruk

(8-10-2024)

Een sluimerende burn-out is een vorm van uitputting die zich kan voordoen zonder dat er een direct verband is met hoge werkdruk. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder