In ons leven gaan we een groot aantal relaties aan. Sommige van die relaties beginnen al op de eerste dag van ons bestaan, zoals een ouderlijke relatie. Wanneer deze relaties gezond zijn, geven ze je een positief en veilig gevoel en helpen ze je te ontwikkelen. Wanneer dit ongezonde relaties zijn, kunnen deze relaties ervoor zorgen dat je negatieve gevoelens ervaart of in een ongezonde relatie spiraal terechtkomt. Lees hier meer over welke soort ongezonde relaties er zijn.

Ongezonde romantische relaties 

Wanneer je in een nieuwe relatie zit met iemand, is het in het begin vaak spannend en ben je alles aan het ontdekken. Je ziet de negatieve aspecten van iemand snel over het hoofd of besteedt er minder aandacht aan. Naarmate de relatie vordert, komen deze negatieve aspecten meer op de voorgrond. Dit kunnen ongezonde relatiepatronen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voelen van angst omdat diegene je niet volledig accepteert, of bezitterigheid en manipulatief gedrag vanuit de andere persoon. In een ongezonde relatie blijven conflicten vaak onopgelost. Afhankelijk zijn van elkaar is nog een voorbeeld van een ongezonde romantische relatie. Tot op zekere hoogte is dit normaal, maar als je het gevoel hebt dat je de dag niet doorkomt zonder jouw partner, is dit een teken van een ongezonde relatie.  

Een ongezonde relatie met je ouders 

Het kan voorkomen dat je telkens weer in slechte relaties terecht komt. Een oorzaak kan gevonden worden in de relatie die je hebt met je ouders. Wanneer je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een dysfunctioneel gezin, werd er weinig gepraat, kon je je gevoelens niet uit en heb je geleerd om je behoeftes niet kenbaar te maken. Het kan ook zijn dat je ouders erg hoge verwachtingen van je hadden, waardoor je op latere leeftijd het gevoel hebt dat je moet voldoen aan de verwachtingen van een ander. Wanneer jouw ouders vroeger niet de verantwoordelijkheid namen over jou, kan het zijn dat jij deze rol overnam en jouw ouders vervolgens op jou leunden. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat je geen kind hebt kunnen zijn.  

Ongezonde vriendschappen 

Naast romantische relaties en ouderlijke relaties zijn er ook vriendschappelijke relaties. Deze vriendschappen heb je wellicht al heel lang. De dynamiek van de vriendschap kan gedurende de tijd veranderen. Wanneer een vriendschap bijna uitsluitend negatieve gevoelens bij je opbrengt, kan het zijn dat je een ongezonde vriendschap hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw vriend(in) niet beschikbaar is. Hij of zij is niet beschikbaar voor afspraken, maar ook niet wanneer jij jouw vriend(in) nodig hebt. Ook een vriend(in) die jou niet support wanneer jij een grote stap wil zetten of een uitdaging wilt aangaan is een teken van een ongezonde vriendschap. Hier tegenover staat de vriend(in) die instemt met alles wat jij zegt. Hij of zij vertelt wat jij wil horen, zodat er geen meningsverschillen ontstaan. Soms is het juist wel goed om een ander perspectief te horen.  

Wil jij meer informatie over relatieproblemen? Hier kun je er meer over lezen. Zou je graag hulp willen bij relatieproblemen? Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe om te gaan met verschillende toekomstplannen in een relatie

(17-6-2024)

In een relatie kan het voorkomen dat toekomstplannen niet overeenkomen tussen beide partners. Toch hoeft dit niet het einde van de relatie te betekenen. Lees hi… Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

De 7 love languages: intellectuele stimulatie en emotionele ondersteuning toegevoegd aan de 5 bestaande liefdestalen

(4-6-2024)

Leer de unieke liefdestaal van je partner kennen en bouw een diepere, sterkere verbinding op. Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder