Mijn klachten vallen wel mee hoor. Ik los het zelf wel op. Dit is vast iets tijdelijks. Het was gewoon een beetje te druk. Als ik het op deze manier aanpak, dan durf ik het wel. Ik doe dat als ik meer tijd heb. Ik wil me liever niet kwetsbaar opstellen. Ik schaam me. Ik ben zo moe. Misschien moet ik me vandaag even ziek melden? Of moet ik toch iets meer hulp zoeken? Want volgens mij gaat dit niet vanzelf over.  

Zomaar wat gedachten die mensen met beginnende psychische klachten kunnen hebben, voordat ze de stap naar hulp zetten. Durven toe te geven dat het mentaal niet zo goed met je gaat, is ontzettend moedig en er gaat een heel proces aan vooraf. Gek eigenlijk: ons brein is onlosmakelijk verbonden met ons lijf. Toch gaan we voor een lichamelijke klacht meestal gemakkelijk naar een arts of therapeut, terwijl we dat met veel moeite doen bij mentale problemen. Daarom duurt het behoorlijk lang voordat mensen bij een psycholoog terechtkomen.  

Normaliseren van psychische klachten 

Gelukkig worden we steeds opener over psychische klachten. Op social media zien we, naast de perfecte plaatjes, steeds meer mensen die laten zien hoe het leven zonder fancy filter is. We zien echte lijven, moeders die oververmoeid zijn, mannen zonder sixpack en dus ook steeds meer mensen die hun ware gevoel durven te tonen. Die openheid maakt een enorm verschil. Want daardoor wordt duidelijk dat psychische klachten veel vaker voorkomen dan we denken.  

Week van de Psychiatrie 

Ook de Week van de Psychiatrie, dit jaar van 21 tot en met 26 maart 2022, is belangrijk bij het tegengaan van het taboe op psychische klachten. Deze week is opgedragen aan alle mensen die zich hebben ingezet voor de verbetering van de positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problemen. Via een specifiek thema wordt er op een toegankelijke manier aandacht besteed aan mentale problematiek. Dit jaar staat het uiten van je gevoel via taal, muziek, beeld en andere vormen van expressie centraal. Het tonen van kwetsbaarheid vergt moed, maar zorgt ook voor verbinding. En dat is precies wat er gebeurt wanneer mensen beginnen te praten over datgene waar ze mee zitten.  

Lange wachtlijsten GGZ  

Wanneer je een verwijzing voor psychische hulp vraagt via de huisarts, zul je merken dat de wachtlijsten lang zijn. Al voor Corona liepen mensen vast, maar sinds het begin van de pandemie zien we dat nog veel meer mensen een beroep doen op psychische ondersteuning. Begrijpelijk: eenzaamheid, faillissementen, gebrek aan toekomstperspectief en een oorlogsdreiging maken veel mensen ongelukkig. Als je liever meteen aan slag wil én je hebt daar ook financiële ruimte voor, dan kun je kiezen voor hulp via een vrijgevestigde psycholoog via Psycholoog.nl. Zo kun je op een snelle manier aan de slag. Kies je voor online hulp dan kun je comfortabel in je eigen tijd en in je eigen omgeving aan je mentale gezondheid werken. Er is geen wachtlijst, dus meld je gerust aan voor een vrijblijvende intake.  

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zomereenzaamheid: tips om dit tegen te gaan

(12-7-2024)

Zomereenzaamheid kan voorkomen wanneer je geen aansluiting wilt of kunt vinden in de zomerperiode. Lees verder

Voel jij je eenzaam tijdens de zomer?

(9-7-2024)

Lees in deze blog meer over zomereenzaamheid en welke leeftijdsgroep hier het meeste mee kampt. Lees verder

Reisblues: Hoe voorkom je post-vakantie depressie?

(4-7-2024)

Reisblues, of post-vakantie depressie, is een gevoel van somberheid en neerslachtigheid na een vakantie. Wat zijn de oorzaken, en hoe kan je dit voorkomen? Lees verder

Saamhorigheid: met z'n allen juichen voor oranje

(25-6-2024)

Het EK zorgt voor verbintenis, hoe beïnvloed dit de mentale gezondheid? Lees verder