Ga je ’s ochtends met tegenzin naar je werk? Kijk je hele werkdag uit naar de pauze en het einde van de dag? Kom je in avond dan weer moe thuis en leef je voor de weekenden en je vakanties? Wanneer je deze gedachten continue ervaart ben je waarschijnlijk niet gelukkig op je werk. Dit wordt vaak onderschat maar wanneer je je voor een langere tijd ongelukkig voelt op je werk kan dit zorgen voor fysieke en mentale problemen. Hoe pak je dit aan?

Wanneer ben je ongelukkig op je werk?

Het is belangrijk om hierin een onderscheid tussen het hebben van een slechte dag of ongelukkig zijn door het werk. Het is namelijk heel normaal af en toe geen zin te hebben of even een paar mindere dagen te hebben.  Wanneer is het wel van belang om actie te ondernemen? Dat is als je merkt dat je vaak en langere tijd ongelukkig voelt over het werk wat je doet. Je gaat vaak met tegenzin naar je werk en de dagen duren eindeloos. Het kost je veel energie waardoor je aan het einde van de dag doodop bent en nauwelijks energie hebt voor andere dingen.

Signalen die voorkomen en kunnen duiden op ongelukkigheid op het werk zijn; je begint vaak op zondagavond alweer met piekeren over werk, je stelt vaak dingen uit, je focust je meer op het salaris dan de baaninhoud, je hebt minder vrienden op werk, je geeft niet meer om de teamprestaties en alle kleine dingen om je heen kunnen je irriteren. Als je een aantal van deze signalen ervaart is de kans aanwezig dat je niet op de goede plek zit of dat er in ieder geval dingen moeten veranderen.

Wat kunnen de gevolgen op lange termijn zijn?

Er ligt op dit moment een maatschappelijke druk op ‘gelukkig’ zijn en een taboe op ontevredenheid. Mensen vinden het lastig om hier open over te zijn en in veel bedrijven biedt het werkklimaat geen ruimte voor dit soort gesprekken. Toch is het belangrijk voor werknemers om hier open over te zijn. Blijf je namelijk te lang ‘opgesloten’ in je baan? Dan kunnen de gevolgen voor je fysieke en mentale welzijn erg vervelend zijn. Klachten die veel voorkomen bij het langer ongelukkig zijn op het werk zijn:

  • Stress
  • Onverklaarbare fysieke klachten
  • Gevoelen van uitputting en een laag energieniveau
  • Depressieve gevoelens
  • Op lang termijn is er kans op een burn-out

Hoe kun je je werkplezier vergroten?

Voldoening halen uit je werk is belangrijk, Je brengt immers een groot deel van je leven door op je werk. Ontbreekt je het werkplezier? Dan zijn er verschillende stappen die je kan nemen:

Er is een top 12 gemaakt door arbeidspsychologen Warr en Clapperton van algemene aspecten die belangrijk zijn op het werk: Invloed op hoe je werkdag eruit ziet, verwerven nieuwe vaardigheden, gezonde balans in uitdaging, gezonde balans in afwisseling, weten wat er van je wordt verwacht, sociale contacten, salaris, plezierige werkomgeving, past de baan bij wie je bent, goede verhouding met de baas, toekomstperspectieven en eerlijke behandeling.   

  • Ga voor jezelf na welke punten je boven gemiddeld belangrijk vindt en of je deze terug vindt in je huidige baan. Als je dit voor jezelf goed op een rijtje zet kun je uitzoeken waar je ontevreden over bent in je eigen baan.
  • Liggen de redenen ‘binnen’ je werk? Kijk dan naar oplossingen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met collega’s of ze hetzelfde ervaren of benader je baas om over je ontevredenheid te praten. Denk aan het uitbreiden van je taken, nieuwe projecten of een keer een activiteit doen met collega’s.
  • Warr en Clapperton zijn van mening dat je niet alleen naar de baan moet kijken maar ook naar jezelf. Zo zijn mensen die wat neurotischer zijn vaak iets ongelukkiger op hun werk. Daarnaast kunnen mensen bijvoorbeeld vastgeroeste denkpatronen hebben waarin ze zich continue vergelijken met de mensen om zich heen. Merk je dat hier last van hebt? Dan zou het nuttig kunnen zijn om te focussen op nieuwe denkpatronen.
  • Kom je tot de conclusie dat de baan echt niet bij je past en zie je geen mogelijkheid tot verbetering? Dan kan het handig zijn om verder te kijken naar een nieuwe baan. Een loopbaancoach zou kunnen helpen in het vinden van de baan die bij je past.

Ervaar je mentale klachten doordat je al langere tijd ongelukkig bent op het werk en zou je hier met een psycholoog over willen praten? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Referenties:  

Warr, P., & Clapperton, G. (2009). The Joy of Work?: Jobs, Happiness, and You. http://ci.nii.ac.jp/ncid/BB00043048

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

ADHD klachten worden vaak over het hoofd gezien op de werkvloer

(2-7-2024)

ADHD op de werkvloer uit zich in problemen met concentratie, tijdmanagement, organisatie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Lees verder