Uit recent onderzoek komt naar voren dat 1 op de 4 verzuimdagen veroorzaakt wordt door stressklachten. Als stress de oorzaak is van het verzuim, duurt het langer voordat iemand weer de oude is. Gemiddeld duurt het verzuim van mensen met stressklachten 245 dagen. Dit kans zelfs oplopen tot 300 dagen. In deze blog bespreken we de rol van stress in ziekteverzuim op de werkvloer.  

Waarom leidt stress tot ziekteverzuim?  

Een beetje stress is niet schadelijk. Het kan ons helpen om scherp te blijven en prestaties te verbeteren. Echter, wanneer stress langdurig aanhoudt, kan het negatieve gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. 

Chronische stress op de werkvloer ontstaat vaak door hoge werkdruk, onduidelijke verwachtingen, gebrek aan controle over taken, of een slechte werksfeer. Dit leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Op lange termijn kan dit resulteren in depressie, burn-out of andere gezondheidsklachten. Dit zorgt ervoor dat werknemers zich ziekmelden.  

Symptoombestrijding 

Veel bedrijven proberen ziekteverzuim door stress te bestrijden door symptoombestrijding. Denk aan het aanbieden van workshops of het invoeren van wellnessprogramma's. Hoewel deze initiatieven waardevol kunnen zijn voor sommige mensen, lossen ze vaak slechts een deel van het probleem op.  

De kern van het probleem ligt vaak dieper: de bedrijfscultuur en de werkstructuur. Als de werkdruk in een bedrijf onredelijk hoog blijft, werknemers zich niet gehoord voelen, en er geen ruimte is voor rust en herstel, blijven stressklachten terugkomen.  

Oorzaken aanpakken 

Om ziekteverzuim door stress echt terug te dringen, moeten organisaties de oorzaken van stress op de werkvloer aanpakken. Dit kan bijvoorbeeld door de volgende strategieën toe te passen:  

  • Een gezonde werkcultuur: leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven door werk-privébalans te respecteren, medewerkers aan te moedigen om pauze te nemen, en werkdruk bespreekbaar te maken. 
  • Flexibiliteit en autonomie: het bieden van meer flexibiliteit en autonomie aan werknemers kan helpen om stress te verminderen. Flexibele werktijden en de vrijheid om zelf prioriteiten te stellen, geven medewerkers meer controle over hun werksituatie. Dit vermindert het gevoel van constante druk.
  • Werkdruk herzien en realistische doelen stellen: hoge werkdruk is een van de grootste stressfactoren op de werkvloer. Het herzien van de werklast en het stellen van realistische doelen kan helpen om stress te verminderen 
  • Duidelijke communicatie en verwachtingen: wanneer medewerkers niet precies weten wat er van ze verwacht wordt, kunnen ze zich onzeker voelen en constant over werken om aan de vermeende eisen te voldoen. Door helder te communiceren kunnen bedrijven deze onzekerheid wegnemen.  

Investeren in de gezondheid van werknemers is essentieel. Een proactieve aanpak van stress en ziekteverzuim zorgt voor een gezondere en positieve werkomgeving. Bij Psycholoog.nl bieden we trajecten om je werknemer binnen een korte tijd weer op weg te helpen. Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe sociaal contact bijdraagt aan mentale gezondheid

(1-10-2024)

Onze sociale kring kan een positief effect hebben op ons als we stress, angst of depressieve gevoelens ervaren. Lees er hier meer over! Lees verder

Het Herfstseizoen voor Introverte Mensen

(30-9-2024)

De rust van de herfst, met zijn vallende bladeren en kortere dagen, biedt introverte mensen de ideale gelegenheid om tot zichzelf te komen. Lees verder

Andere politieke ideeën binnen een relatie

(23-9-2024)

Politieke overtuigingen kunnen soms botsen binnen een relatie, maar dit hoeft niet te leiden tot conflicten of afstand. In deze blog lees je hoe respect, be… Lees verder

De "Sunday Scaries": waarom kunnen zondagen zo stressvol zijn?

(19-9-2024)

In deze blog geven we tips voor een zorgeloze zondagavond. Lees verder