Wat is bindingsangst in het kort?

  • Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden, bang om uiteindelijk afgewezen te worden.
  • Het aangaan van langdurige intieme relaties is voor mensen met bindingsangst moeilijk.
  • Een gebrek aan zelfvertrouwen ligt vaak ten grondslag aan bindingsangst.
  • Mensen met bindingsangst weten vaak niet dat ze bindingsangst hebben.

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden, angst om uiteindelijk afgewezen te worden. Mensen met bindingsangst vinden het daarom moeilijk om een langdurige relatie aan te gaan met anderen.

Oorzaken van bindingsangst

Deze dieperliggende angst kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een onveilige hechting aan ouders of verzorgers in de vroege jeugd, bijvoorbeeld omdat niet op je gevoelens en behoeften werd ingespeeld. Ook kan het komen door langdurig pesten of door het overlijden van ouders of belangrijke anderen. Hierdoor heb je een gebrek aan veiligheid ervaren en heb je geen vertrouwen in anderen opgebouwd.

Hechting

De manier waarop je als kind gehecht bent, bepaalt jouw beeld voor latere relaties. Het vormt een beeld voor jou over hoe relaties horen te zijn. Dus: ben je onveilig gehecht, dan ga je onbewust op zoek naar onveilige relaties omdat die overeenkomen met jouw beeld over relaties. Voor bindingsangst geldt dat je hebt geleerd dat je gevoelens en behoeften niet geldig zijn. Je mocht je gevoelens niet uiten of er was geen ruimte voor, bijvoorbeeld omdat je ouders of verzorgers het zelf te druk hadden.

Het gevolg hiervan is dat je je eigen gevoelens niet serieus neemt of zelfs ontkent. In relaties ben je afstandelijk. Als iemand te dichtbij komt kap je het gauw af. Hieronder verborgen zit vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Je mocht niet volledig jezelf zijn, met al je gevoelens en behoeften en hebt dus het idee gekregen dat wat jij denkt en voelt niet op zijn plaats is. En dus uit je dit ook niet in een relatie.

Mensen met bindingsangst hebben niet altijd door dat ze te maken hebben met bindingsangst. Ze houden zichzelf voor dat ze niet echt verliefd zijn, of dat ze erg van hun vrijheid genieten. Maar als onderstaande kenmerken je bekend voorkomen, kan het weleens zijn dat je last hebt van bindingsangst.

Wat zijn kenmerken van bindingsangst?

Mensen met bindingsangst herkennen vaak de meeste van onderstaande kenmerken:

  • Het moeilijk vinden om langdurig een verbinding aan te gaan met een ander
  • Moeite hebben met intimiteit
  • Moeite hebben met het vertrouwen van anderen
  • Niemand echt leuk of interessant genoeg vinden
  • Bang zijn dat de ander weer weggaat
  • Al heel lang vrijgezel zijn, geen haast hebben een partner te vinden
  • Nog nooit een lange stabiele relatie hebben gehad
  • Heel kritisch zijn
  • Het idee van een vaste relatie geeft een benauwd gevoel
  • Je partner niet te vaak willen zien, liever dingen met je vrienden doen
  • Je gevoelens uitschakelen tijdens seks, je bent meer op de lust gericht
  • De neiging hebben om tijdens een relatie veel te flirten of vreemd te gaan
  • Niet te veel over een toekomst samen willen nadenken
  • Je niet emotioneel verbonden voelen met je partner
  • Twijfelen over je relaties, steeds terug blijven denken aan exen

Vermoed jij dat je oprecht last hebt van bindingsangst? Samen met een psycholoog kun je onderzoeken welke hechtingsstijl je hebt, hoe dit zich uit, waar je écht bang voor bent en hoe je met je bindingsangst om kunt gaan.

Hoe kom ik van bindingsangst af?

Bindingsangst is onderdeel van een patroon dat zich gedurende jouw leven heeft ingesleten in je brein. Het kost dan ook tijd om dit te veranderen. Het kan zo zijn dat je het altijd moeilijk zult blijven vinden om je aan anderen te hechten.

Wel is het mogelijk om in therapie te leren hier beter mee om te kunnen gaan. Met schematherapie leer je om jouw patronen beter te gaan herkennen en te snappen waar die vandaan komen. Vervolgens leer je stap voor stap hoe jij jezelf meer veiligheid kan gaan geven en je beter voor jezelf zorgt.

Onze psycholoog Anna Leonte behandelt mensen met bindingsangst en schrijft hier een blogserie over.

Deze week nog kennismaken? Lees hier hoe je een afspraak bij ons maakt.

Heb ik een stoornis?

Psycholoog.nl biedt onverzekerde zorg en werkt niet met stoornissen. We luisteren naar jouw verhaal en leveren daar maatwerk bij. Een label als 'stoornis' vinden we daar niet helpend bij. Lees meer over onze visie op zorg.

Wanneer jij verzekerde zorg krijgt (zorg die valt onder de basisverzekering) is een van de voorwaarden dat er een DSM-stoornis wordt vastgesteld. De DSM-5 is het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. In de DSM-5 staat bindingsangst niet opgenomen als stoornis. 

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Kijk dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Voorkom Isolatie in het Koude Seizoen

(1-10-2024)

Blijf verbonden en versla eenzaamheid: tips om sociale isolatie te voorkomen tijdens het koude seizoen. Lees verder

Andere politieke ideeën binnen een relatie

(23-9-2024)

Politieke overtuigingen kunnen soms botsen binnen een relatie, maar dit hoeft niet te leiden tot conflicten of afstand. In deze blog lees je hoe respect, be… Lees verder

Effectieve communicatie: de sleutel tot het voorkomen van conflicten

(11-9-2024)

Conflicten vermijden begint bij jezelf en hoe je communiceert met de mensen om je heen. Lees hier meer over effectieve communicatie. Lees verder

De Dag van de Seksuele Gezondheid

(4-9-2024)

4 september is het jaarlijks de dag van de Seksuele Gezondheid. Lees in in deze blog meer wat dit precies inhoudt! Lees verder