Wat is hoogsensitief zijn (HSP)?

Hoogsensitiviteit (HSP: Hoog Sensitief Persoon) houdt in dat je hooggevoelig bent voor prikkels. Denk bijvoorbeeld aan geluiden, bewegingen, aanrakingen, fel licht of de aanwezigheid van anderen. Wanneer je hoogsensitief ben kun je moeite hebben met het verwerken van deze prikkels. Een grote hoeveelheid van deze prikkels zorgt snel voor een overweldigend gevoel, oftewel overprikkeling. De beleving van de prikkels is bij jou dan veel intenser vergeleken met iemand die minder sensitief is. Bovendien voel je pijn en emoties vaak ook veel meer.   

Je kunt het als erg vervelend ervaren als je last hebt van HSP. Het kan je bijvoorbeeld belemmeren in sociaal contact en je kunt veel behoefte hebben aan rust om ‘bij te komen’ van alle prikkels.  

Hoe zien de HSP kenmerken eruit?

De klachten die hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid door overprikkeling met zich mee kunnen brengen zijn vaak erg divers. In de basis worden deze klachten veroorzaakt door een te veel aan emotionele of zintuigelijke prikkels. Een aantal voorbeelden van klachten bij overprikkeling zijn: 

  • Prikkelbaarheid; 
  • Onrustigheid; 
  • Vermoeidheid; 
  • Een verhoogde hartslag; 
  • Moeite om gefocust te blijven; 
  • Duizeligheid. 

Hoe vaak komt hoogsensitiviteit voor?

Naar schatting is zo'n 10 tot 20% van de algemene bevolking hoog sensitief.  

 

Hoe wordt hoogsensitiviteit behandeld?

Als je merkt dat je moeite hebt om met je hoogsensitiviteit om te gaan kan het goed zijn om naar een psycholoog te gaan. Een psycholoog kan je dan bijvoorbeeld helpen om beter met alle prikkels om te gaan, door middel van bijvoorbeeld mindfulness. Onderdelen van mindfulness zijn bijvoorbeeld ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Het doel is leren te ontspannen en te ontstressen. 

Heb je veel last van je hoogsensitiviteit? Zoek hier naar een psycholoog of bel naar 085 273 3339 voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. 

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

De psychologie van financiële onafhankelijkheid na je studie

(3-3-2025)

Zo bouw je financiële onafhankelijkheid op na je studie met slimme gewoontes en een sterke financiële instelling. Lees verder

Van student naar werknemer

(26-2-2025)

Een nieuwe fase in je leven, zo pas je je snel aan het fulltime werkleven en blijf je in balans. Lees verder

Hoe je brein informatie opslaat

(19-2-2025)

Ontdek hoe je brein informatie opslaat en gebruik slimme studietechnieken om beter en langer te onthouden! Lees verder

Sluimerende burn-out: waarom je je uitgeput voelt zonder te veel werkdruk

(8-10-2024)

Een sluimerende burn-out is een vorm van uitputting die zich kan voordoen zonder dat er een direct verband is met hoge werkdruk. Lees er in deze blog meer over! Lees verder