Veelgestelde vragen

Zowel psychologen als coaches helpen jou om beter te overzien waar je tegenaan loopt en te ontdekken hoe jij hier het beste mee om kunt gaan. Jouw vermogen tot zelfreflectie wordt versterkt: wat is er met mij aan de hand en wat heb ik eigenlijk nodig? Je zou kunnen zeggen dat coaches jou begeleiden in het zoeken naar praktische oplossingen (soms specifiek in de professionele sfeer), terwijl psychologen vaak ook aandacht besteden aan onderliggende problemen. Dit is echter geen hard onderscheid.

Er is veel verscheidenheid in het aanbod aan hulpverleners en therapievormen. De insteek en uitgangspunten kunnen dan ook verschillen. Sommige psychologen en coaches bieden bijvoorbeeld veel structuur in de sessies met het aanhouden van vaste thema’s of oefeningen, terwijl anderen de structuur meer loslaten en de therapie vooral van jouw inbreng afhankelijk is. Het één is niet per se beter dan het ander. Dit is afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, van de klachten die jij ervaart en van wat jij belangrijk vindt.  

Als Psycholoog.nl helpen wij jou graag om een therapeut te vinden die bij jou past!

Wanneer er sprake is van milde of matig ernstige psychische klachten, is behandeling bij een psycholoog van Psycholoog.nl meestal mogelijk. Denk onder meer aan: somberheid, angsten, negatief zelfbeeld, levensvragen, etc. Ernstige problematiek behandelen wij doorgaans niet. Dit is zo omdat wij bijvoorbeeld geen mogelijkheid hebben tot opname en geen 24-uurs bereikbaarheid of crisisdienst hebben. Wij kunnen dan dus niet de zorg bieden die eigenlijk nodig is.  

Is er bij jou sprake van één of meerdere van onderstaande (nood)zaken? Dan raden we je aan dit met jouw huisarts te bespreken, die jou vervolgens naar de juiste plek kan verwijzen. 

 • Suïcidaliteit 
 • Ernstige verslavingsproblematiek  
 • Eetstoornissen waarbij opname nodig is 
 • Ernstig agressief en/of antisociaal gedrag  
 • Ernstige verstandelijke beperking (EVB) 
 • Psychotische toestandsbeelden 
 • Acute onveiligheid in het gezinssysteem 
 • Verpleegkundige zorg 
 • Dagbehandeling 

Je kunt bellen met ons aanmeld- en adviesteam (085 27 333 39) om jouw hulpvraag te bespreken. Wij gaan graag samen met jou op zoek naar een psycholoog en plannen een eerste afspraak voor je in. Ook is het mogelijk om een terugbelverzoek te doen. Therapie of coaching kan online of bij jou in de buurt worden gegeven. 

Wil je liever zelf zoeken? Klik dan op ‘Vind een Psycholoog’ bovenaan de pagina en vul de filters in die voor jou relevant zijn of doe de test. Je krijgt een overzicht van psychologen die aan jouw criteria voldoen. Via de persoonlijke profielen kun je meer te weten komen over een psycholoog. Onderaan de profielpagina kunt je jouw gegevens achterlaten. Wij nemen dan contact met je op om de eerste afspraak te plannen of om nog wat vragen te beantwoorden.

Wij hanteren verschillende tarieven: 

 • Psychologisch consult 60 min:  € 90,- 
 • Psychologische consult 90 min:  € 140,- 
 • Coaching sessie 60 min (incl. btw): € 108,90 

Bij een psychologisch consult wordt geen btw berekend. In overleg kun je kiezen voor een standaard consult (45 min) of voor een langere sessie (75 min).  

Bovengenoemde duur van de sessies is altijd inclusief 15 minuten verslaglegging en administratie. De daadwerkelijke sessies duren dus 45 minuten of 75 minuten.  

Dat ligt eraan, in sommige situaties is vergoeding mogelijk. Dit geldt alleen voor psychologische behandeling en niet voor coaching. Wij kunnen vergoeding nooit garanderen omdat het per situatie en per verzekeraar kan verschillen. Het is daarom ook altijd verstandig om goed bij jouw zorgverzekeraar te checken waar je recht op hebt. 

Sommige psychologen die bij ons zijn aangesloten bieden verzekerde zorg die vergoed kan worden vanuit de basisverzekering. Heb je een restitutiepolis? Dan wordt de behandeling (verzekerde zorg) altijd volledig vergoed, ook als de psycholoog geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Heb je een naturapolis? Dan wordt er maar een deel vergoed als de psycholoog geen contract heeft met jouw verzekeraar. In dit geval wordt er vaak 70-75% vergoed. Bij vergoeding uit de basisverzekering betaal je wel altijd eerst jouw eigen risico, wat standaard € 385,- per jaar is. Hier krijg je dan ook een rekening voor van jouw verzekeraar. Of psychologen een contract hebben gesloten met zorgverzekeraars, kun je terugvinden op het persoonlijke profiel van de psycholoog op onze website. 

Soms is het ook mogelijk om de behandeling deels vergoed te krijgen vanuit een aanvullend pakket. Je moet dan verzekerd zijn voor alternatieve zorg. De behandeling komt alleen in aanmerking voor vergoeding als jouw psycholoog bij een door jouw verzekeraar erkende beroepsvereniging is aangesloten. Dit kan per verzekeraar verschillen en ook kan elke verzekeraar extra voorwaarden voor vergoeding hanteren. Zoek dit altijd goed uit bij je verzekeraar. Bij vergoeding vanuit het aanvullende pakket betaal je nooit eigen risico. Op het profiel van de psycholoog zie je terug bij welke beroepsvereniging hij of zij is aangesloten. 

Als de zorg die jij ontvangt vergoed wordt vanuit de basisverzekering, moet de factuur opgestuurd worden naar de verzekeraar, ofwel door jou of door jouw zorgverlener. Psycholoog.nl kan dit niet doen. Heeft jouw zorgverlener een contract met jouw verzekeraar? Dan zal hij of zij de factuur direct bij de verzekeraar declareren. Als jouw zorgverlener niet gecontracteerd is bij jouw verzekeraar, dan zul je de factuur zelf moeten declareren.  

Nee, wij bieden alleen zorg aan mensen van 18 jaar en ouder.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren: de soort problematiek, de ernst en duur van de klachten, de therapievorm en jouw eigen wensen. Bij milde klachten is een klein aantal gesprekken (3-5) soms voldoende om zelf weer verder te kunnen. Bij sommige soorten problematiek is een langer traject helpend. We kunnen het aantal sessies dat iemand in therapie is nooit goed voorspellen, omdat klachten door iedereen weer anders worden ervaren en ieder mens weer anders in elkaar zit en anders op therapie reageert.  

De regie ligt hoe dan ook in jouw handen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in therapie onderwerpen naar boven komen waar je in eerste instantie niet voor kwam. Het is dan aan jou of je hier nog verdere sessies aan wilt wijden, of dat je het voor nu parkeert omdat het geen prioriteit heeft.  

Hierin zijn twee vormen mogelijk. Met jouw hulpverlener kun je kiezen voor gesprekken van 45 minuten of van 75 minuten. In beide gevallen wordt er altijd 15 minuten extra gefactureerd voor verslaglegging en verdere administratie. 

De behandelaar van mijn voorkeur is niet beschikbaar voor een afspraak. Wat moet ik nu doen? 

Je kunt contact opnemen met ons aanmeld- en adviesteam. Bel naar 085 27 333 39 of laat een terugbelverzoek achter via onze website. Ook kun je ons per mail bereiken op info@psycholoog.nl. Wij denken graag met je mee. 

Vervolgafspraken kun je rechtstreeks met jouw behandelaar (psycholoog of coach) zelf plannen. 

Je kunt contact opnemen met ons aanmeldteam. Bel naar 085 27 333 39 of laat een terugbelverzoek achter via onze website. Ook kun je ons per mail bereiken op info@psycholoog.nl. Wij denken graag met je mee. 

Dat is afhankelijk van naar welke therapeut je gaat en of de zorg die je ontvangt onder de basisverzekering valt. Voor behandeling door psychologen van Psycholoog.nl is nooit een verwijzing nodig.

Sommige zelfstandig werkende psychologen op Psycholoog.nl leveren zorg die onder de basisverzekering valt. Een voorwaarde voor vergoeding uit de basisverzekering is dat er een geldige verwijzing van de huisarts is. Op de profielpagina’s van onze hulpverleners kun je terugvinden of hij of zij verzekerde of onverzekerde zorg levert. Bij onverzekerde zorg is een verwijzing van de huisarts niet nodig. 

Kom je er niet uit? Je kunt altijd contact opnemen met ons aanmeldteam. Bel naar 085 27 333 39 of laat een terugbelverzoek achter via onze website. Ook kun je ons per mail bereiken op info@psycholoog.nl.  

Je kunt jouw hulpverlener opzoeken op onze website. Op de profielpagina vind je vervolgens de contactgegevens. Natuurlijk kan ons aanmeld- en adviesteam ook met je meekijken als je er niet uitkomt. Bel naar 085 27 333 39 of laat een terugbelverzoek achter via onze website. Ook kun je ons per mail bereiken op info@psycholoog.nl.  

Wij hanteren geen wachtlijsten en streven ernaar om wachttijden zo kort mogelijk te houden. Een eerste kennismaking met een hulpverlener kan meestal binnen een week plaatsvinden. De behandeling kan dan meestal binnen enkele weken starten. Je zult bij ons nooit maanden hoeven te wachten totdat je aan de slag kunt. 

Wanneer je binnen 24 uur voordat de afspraak plaatsvindt afzegt, brengen wij een no-show tarief in rekening.  Dit doen wij omdat het op deze korte termijn vaak niet mogelijk is het ontstane gat in de agenda van onze hulpverlener alsnog op te vullen. Probeer dus alsjeblieft altijd minimaal 24 uur van tevoren jouw afspraak te annuleren. De geldende tarieven zijn hieronder weergegeven.

 • € 30,- bij een gemiste afspraak van 45 min
 • € 50,- bij een gemiste afspraak van 75 min

Let op: dit no-showbeleid geldt voor psychologen van Psycholoog.nl. Zelfstandig werkende psychologen en coaches hanteren een eigen no-showbeleid. Bel ons voor meer informatie op 0852733339.