Als je merkt dat je twijfelt aan je waarden, je levenspad of het antwoord op de vraag: "Wie ben ik?", worstel je misschien met een identiteitscrisis. Identiteitscrisis kunnen vaak worden opgelost door een combinatie van zelfonderzoek, therapie en hulp van een ondersteuningssysteem. Lees hier meer over wat een identiteitscrisis is. 

Wat is een identiteitscrisis? 

Een identiteitscrisis is een ontwikkelingsgebeurtenis waarbij een persoon zijn zelfgevoel of plaats in de wereld in twijfel trekt. Het concept vindt zijn oorsprong in het werk van ontwikkelingspsycholoog Erik Erikson, die geloofde dat identiteitsvorming een van de belangrijkste conflicten is waarmee mensen worden geconfronteerd. 

Volgens Erikson is een identiteitscrisis een tijd van intensieve analyse en verkenning van verschillende manieren om naar jezelf te kijken. Erikson merkte op dat de ontwikkeling van een identiteitsgevoel belangrijk is tijdens de tienerjaren, hoewel de vorming en groei van identiteit niet beperkt is tot de adolescentie. In plaats daarvan verschuift en verandert identiteit gedurende het hele leven naarmate mensen voor nieuwe uitdagingen komen te staan en andere dingen ervaren. Een identiteitscrisis kan dus op elke leeftijd voorkomen. 

In het kort dus: Een identiteitscrisis wordt gedefinieerd als een periode van onzekerheid of verwarring in iemands leven. Deze crisis doet zich voor wanneer het identiteitsgevoel van een persoon onzeker en onstabiel wordt. 

Kenmerken  

Soms weet je niet dat je door een identiteitscrisis gaat totdat je er al middenin zitten. Dus als het gaat om het herkennen van de symptomen, is het belangrijk om bij jezelf in te checken. Deze  symptomen kunnen een teken zijn dat je een identiteitscrisis doormaakt: 

  1. Laag zelfvertrouwen 
  2. Je eigenwaarde in twijfel trekken 
  3. Je verloren of doelloos voelen 
  4. Emotioneel verstrooid (of moeite met het reguleren van je emoties) 
  5. Verhoogde gevoelens van onzekerheid 
  6. Verhoogde gevoelens van angst of depressie 

Omgaan met een identiteitscrisis 

Onthoud dat je niet de enige bent die een identiteitscrisis doormaakt, je bent niet alleen. Er zijn manieren om om te gaan met wat je ervaart - en communities die kunnen helpen bij het bieden van ondersteuning. Hier zijn vijf manieren om met een identiteitscrisis om te gaan: 

  1. Grond jezelf in je eigen waarde: Het kan nodig zijn om je kernwaarden opnieuw te bekijken. Of misschien ben je klaar om opnieuw te creëren of te herdefiniëren welke waarden belangrijk voor je zijn. In welke fase je ook zit, vraag jezelf af wat is op dit moment het belangrijkste in het leven? Welke waarden vind je belangrijk? Welke waarden wil je belangrijk vinden? 
  2. Wees bewust van je emoties: Geef jezelf toestemming om die emoties te voelen. Een identiteitscrisis rammelt aan je mentale gezondheid en mentale fitheid. Het kan eng, intimiderend en verdovend tegelijk aanvoelen. Maar als je jezelf de emoties laat ervaren die je voelt, is het beter dan ze op te kroppen. Kom in contact met hoe je je voelt. Je zou ook kunnen proberen een dagboek bij te houden of je gevoelens op te schrijven om te helpen bij het verwerken. 
  3. Creëer een mentale fitnessplan: Als je merkt dat je in je identiteitscrisis zit, is het tijd om jezelf te aarden in je mentale fitheid. Doe jij dingen waar je blij van wordt? Hoe zorg je voor je mentale gezondheid en mentale fitheid? Op welke manieren geef jij jezelf prioriteit? 
  4. Vraag om hulp bij een coach of psycholoog: Een coach of psycholoog is je eigen persoonlijke gids om te navigeren door wat het leven je te bieden heeft. Als je een identiteitscrisis ervaart, zoek dan de hulp van een coach of psycholoog. Ze kunnen je helpen je identiteitscrisis te verwerken en een routekaart voor de toekomst op te stellen. 
  5. Probeer positief te blijven over de toekomst: Het zou zomaar kunnen dat een identiteitscrisis een van de beste dingen is die je kan overkomen. 

Wanneer je denkt last te hebben van een identiteitscrisis, kun je hierover praten met een psycholoog. Lees hier wat Psycholoog.nl voor je kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder