Negatieve emoties zoals angst, verdriet, boosheid zijn geen leuke emoties om te voelen. Wij hebben tegenwoordig het gevoel dat we elk moment en in elke situatie gelukkig moeten zijn. Daarom willen we het liefst er alles aan doen om de pijnlijke emoties en gevoelens weg te stoppen om er niet mee om te hoeven gaan. We proberen een uitweg te zoeken om ons zo snel mogelijk weer goed te kunnen voelen. Alleen horen de minder fijne emoties en gevoelens zoals verdriet, angst en boosheid net als de fijne emoties zoals blijdschap ook bij het leven. 

Hoe gaan we vaak om met pijnlijke emoties?  

Omdat we de pijn niet willen accepteren en willen voelen, hebben we de neiging om ons tegen deze gevoelens te verzetten. Het kan natuurlijk ook best ongemakkelijk en verdrietig voelen om geconfronteerd te worden met bepaalde emoties, gedachtes en problemen in je leven. Op de volgende manier kunnen we vermijden:  

  • Afleiding zoeken: Je verzet je tegen je gevoelens en gedachtes. Je doet alsof er niks aan de hand is en je wil er niet over in gesprek gaan. Je doet alsof er helemaal niks aan de hand is. 
  • Pijn verdoven: je probeert van je problemen te vluchten door je vol te plannen met werk, drank, drugs, doelloos tv kijken en feesten. Je wil er alles aan doen om je gevoelens te voelen.  
  • Vermijden van moeilijke gevoelens en situaties: je gaat situaties vermijden die moeilijke gevoelens bij je opwekken. Wanneer de relatie even moeilijk is gaan we de persoon vermijden of gaan we het uitmaken. 

 Wat gebeurt er als we doen alsof we geen pijnlijke gevoelens hebben?  

Doordat we zo erg bezig zijn om te voorkomen dat we pijnlijke gevoelens, emoties en situaties meemaken, letten we niet op en genieten we niet voluit van de momenten die het leven juist waardevol maken. Soms willen we zo graag negatieve emoties vermijden dat we niet meer open gaan staan voor situaties die ons ook veel geluk kunnen brengen. Hierdoor kunnen we ons nog somberder gaan voelen. Het vermijden van pijn leidt tot het groeien van de vervelende emoties, gevoelens en problemen.  

Waarom we meer moeten leren accepteren dat het leven niet altijd leuk hoeft te zijn?  

Negatieve gevoelens, emoties, situaties en momenten horen eenmaal bij elk aspect van het leven (bij elke vriendschap, relatie, familierelaties, werkplekken etc.). Wanneer wij deze kant van het leven niet accepteren, leven we maar een half leven. Dat is zonde! Bij het leren accepteren dat negatieve gevoelens ook bij het leven horen, neemt de invloed van deze gevoelens af en zijn ze minder lang aanwezig. Het toelaten van de pijnlijke kanten van het leven is niet altijd gemakkelijk. Maar wees er niet bang voor ! Op de langere tijd leer je er steeds beter mee omgaan en te verdragen. Wanneer we de negatieve kanten kunnen accepteren dan hoeven we ook niet meer te vermijden of vluchten. Als gevolg hebben we meer ruimte en oog voor de mooie gevoelens en momenten. 

Het leven doe je uiteindelijk in alle kleuren: sommige zijn mooi en sommige zijn eenmaal wat minder mooi. Maar uiteindelijk hebben we ze allemaal nodig om ons leven in te kunnen kleuren. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht