Kinderen van immigranten en vluchtelingen leven tussen twee werelden. Het opgroeien tussen twee verschillende culturen is niet altijd makkelijk. Het kan soms best uitdagend zijn om je eigen plek te kunnen vinden. Thuis krijg je een hele andere wereld mee dan in de buitenwereld. Het opgroeien tussen twee culturen met verschillende normen en waarden brengt verschillende moeilijkheden met zich mee: je kan je eenzaam, onbegrepen en verdwaald voelen. Je kan je gaan afvragen: wie ben ik en waar hoor ik eigenlijk bij?  

Wat voor invloed heeft het opgroeien tussen twee culturen op identiteitsvorming?  

Het proces van identiteitsvorming in de jongvolwassenheid kan complex en verwarrend zijn. In deze tijd probeer je je eigen gedachten, opvattingen en ideeën te vormen. Je probeert te ontdekken wie je eigenlijk bent en wat je in het leven wilt. Dit proces kan nog ingewikkelder zijn wanneer je opgroeit tussen twee verschillende culturen.  

Wanneer je opgroeit tussen twee culturen probeer je te navigeren tussen verschillende meningen, waarden en normen die je hoort van de cultuur van je familie en de cultuur waarin je opgroeit. Je wordt opgevoed met bepaalde normen, waarden en tradities terwijl je te maken krijgt met een hele andere wereld buiten. Je hebt de druk om aan bepaalde voorwaarden van je familie te doen, maar ook aan bepaalde voorwaarden van buiten. Soms kunnen deze voorwaarden ook erg in strijd zijn met elkaar.  

Je kunt van de buitenwereld opmerkingen of indrukken krijgen dat je anders bent en er niet helemaal bij hoort. Aan de andere kant voel je je ook niet helemaal in de cultuur van je familie. Dit terwijl je eigenlijk bij beide culturen thuis wilt voelen. Je kan je hierdoor erg verdwaald, onbegrepen en alleen voelen.  

Hoe heeft het opgroeien tussen twee culturen invloed op de relatie met je ouders?  

In de periode van de jongvolwassenheid probeer je steeds meer je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor je beslissingen in het leven. Je wil je meer kunnen ontwikkelen los van je ouders. Vaak lopen jongeren op gebied van acculturatie een stap voor op hun ouders. Sommige ouders kunnen het erg fijn vinden en willen leren van hun kinderen. Aan de andere kant kunnen sommige ouders zich ook bedreigd voelen en juist druk op je uitoefenen om bepaalde traditionele normen en waarden te behouden. Hierdoor kan veel conflict en frictie ontstaan in de relatie tussen de jongeren en hun familie. Jongeren en jongvolwassenen kunnen dan in een spagaat terechtkomen tussen het maken van eigen keuzes en het niet teleurstellen van hun ouders. Dit kan in de weg staan van een gezonde ontwikkeling van de jongeren en kan leiden tot meer onzekerheid en weinig zelfvertrouwen in eigen keuzes. 

Wat voor invloed heeft het opgroeien tussen twee culturen op je mentale welzijn?  

Mentale klachten kunnen bij deze jongeren hoger zijn. Dit komt mede doordat het opgroeien tussen verschillende culturen moeilijkheden mee kan brengen. Je kan je anders voelen, niet geaccepteerd voelen en niet begrepen voelen. Vaak hebben deze jongeren te maken met depressieve klachten, angstklachten, laag zelfbeeld en eenzaamheid 

Merk jij dat je last ervaart met het opgroeien tussen twee verschillende culturen? Psycholoog.nl kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder