Steek jij meteen je hand op wanneer er iets moet worden geregeld? Krijg je het Spaans benauwd als je eens iets uit handen moet geven? Doe je het liefst alles zelf en krijg je al stress bij het idee dat je moet samenwerken met anderen? Grote kans dat je dan best wel een controlfreak bent. 

Het woord ‘controlfreak’ zegt het eigenlijk al een beetje. Je probeert op een overdreven manier de wereld om je heen te beheersen en te controleren. De dingen moeten gaan op de manier waarop jij dat wilt, anders raak je compleet van slag. Je wilt de touwtjes ten aller tijde in de hand houden en je kan moeilijk loslaten. Je hebt een grote controledrang. 

Hoe ontstaat controledrang? 

Controledrang ontstaat vaak door een angst om dingen los te laten. Je wilt zo graag controle houden en niets aan het toeval over laten. Vaak zit hier veel onzekerheid achter. Je vindt jezelf bijvoorbeeld nooit goed genoeg en denkt ook dat anderen je niet goed genoeg vinden. Dit leidt vaak tot perfectionisme en dat je ontzettend streng voor jezelf bent.  

Bovendien kan controledrang worden getriggerd als je twijfels hebt over hoe goed anderen de taak kunnen uitvoeren. Als je denkt dat jij een taak het beste kunt uitvoeren dan zal je hier veel controle op uitoefenen en stress ervaren als dit niet lukt. 

Controle als coping? 

Je kunt controledrang ontwikkelen als een soort mechanisme dat je draaiende en in beweging houdt. Het helpt je te overleven en grip te krijgen op de dingen die er gebeuren in je leven. Het is een coping mechanisme geworden. Maar hoe gaat dit precies? 

Stel je hebt iets naars meegemaakt. Je wilt voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt, logisch! Je gaat dus op zoek naar grip: je wilt jezelf in de hand houden en de touwtjes zo strak mogelijk aantrekken zodat de kans dat het nare weer gebeurt zo klein mogelijk wordt. Voor een tijdje kun je dit ook best goed volhouden. Je hebt het gevoel dat je controle hebt over de situatie. Maar na een tijdje, of soms pas jaren later, merk je dat je het steeds lastiger vindt om deze touwtjes zo strak te houden. Omdat je de touwtjes zo strak hebt getrokken is er ook weinig ruimte voor bijvoorbeeld gevoelens die je hebt onderdrukt. Deze gevoelens willen er ook eens uit maar het gevoel van loslaten geeft je zoveel spanning en angst dat je misschien juist wel meer aan de touwtjes gaat trekken om grip te houden. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit enorm uitputtend is en veel stress met zich meebrengt.   

Vaak heerst er een angst om los te laten. Want wat gebeurt er als je die touwtjes loslaat die je al zolang staande houden en het gevoel geven dat je grip en controle hebt? Vaak brengt het je zoveel meer, het biedt ruimte en een mogelijkheid om meer te genieten. Het kan erg lastig zijn om dit proces alleen te doorlopen. Het is om die reden soms fijn om dit samen met een therapeut te doen op een tempo dat voor jou fijn is. Je hoeft natuurlijk niet meteen alle touwtjes los te laten. Om beetje voor beetje de spanning eraf te halen geef je jezelf ook de tijd om te wennen en emoties te verwerken die je misschien al jaren onderdrukt.  

 

Heb jij last van deze klachten en ben jij op zoek naar een psycholoog of coach? Bij Psycholoog.nl zit jij aan het juiste adres! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.