Of het nou om een leugentje om bestwil gaat, liegen op je CV of het verbergen van informatie voor een partner; liegen doen we allemaal wel eens. Maar waarom liegen we eigenlijk? 

Soorten leugens 

Om te begrijpen wat ons motiveert om te liegen, kijken we eerst naar de verschillende soorten leugens. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een leugentje om bestwil om iemands gevoelens te sparen, het verzwijgen van informatie of het verzinnen van onjuiste informatie over jou of een ander. 

Wat is het doel van liegen? 

Het doel van liegen is vaak om negatieve gevolgen te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achterhouden van informatie voor je partner om een ruzie te voorkomen. Ook verzinnen van een smoesje valt onder het ontwijken van negatieve gevolgen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je vriendin zich afgewezen voelt omdat jij tóch geen zin hebt om uit te gaan. Daardoor vertel je maar dat je ziek bent. Een leugen kan ook als doel hebben om beter over te komen dan je eigenlijk bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je CV een beetje ‘opleuken’.  

Liegen kan ook betrekking hebben op anderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verzinnen van leugens over iemand anders of roddelen. Dit kan als doel hebben om iemand anders omlaag te halen of juist om jezelf beter te voelen. 

Wanneer is liegen een probleem? 

Hoe groter de leugen, hoe groter de negatieve gevolgen als anderen hier achter komen. Liegen kan bijvoorbeeld leiden tot het verbreken van relaties, ontslagen worden of gebroken banden met vrienden of familie. 

Wanneer je merkt dat liegen een probleem wordt, kan het goed zijn om hier met een psycholoog over te praten. Misschien is je gedrag een vorm van compulsief liegen, persoonlijkheidsproblemen of een coping mechanisme dat je hebt aangeleerd over de jaren. 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.