Of je nu te maken krijgt met enorme wachtlijsten, verplichte labels of niet-passende behandelingen: zoeken naar hulp kan best ingewikkeld zijn. Bij Psycholoog.nl maken we het je daarom graag gemakkelijk. In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van onverzekerde zorg. 

Wat houdt onverzekerde zorg in? 

Onverzekerde zorg houdt in dat de zorg niet vergoed wordt door je basisverzekering. Het gaat om zorg die niet is opgenomen in het basispakket. Dit zijn bijvoorbeeld therapievormen die onder alternatieve zorg vallen – denk aan chiropractie of haptotherapie.  

Maar het kan ook zijn dat de zorgverlener ervoor kiest om een andere werkwijze te hanteren. Bijvoorbeeld door geen diagnose of label te geven voor jouw klachten. Of door geen standaard protocollen te gebruiken. Een overweging hierbij is dat er meer vrijheid is om de therapie af te stemmen op jou als individu.  

Kiest een zorgverlener voor een dergelijke werkwijze, dan zal de zorg niet (volledig) vergoed worden. Hierdoor betaal je vaak een deel of het gehele bedrag zelf. Dit zegt trouwens niets over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de zorg. Bij Psycholoog.nl zijn psychologen altijd goed opgeleid en aangesloten bij een beroepsvereniging.  

Wat zijn de voordelen van onverzekerde zorg? 

Onverzekerde zorg heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van zorg die vergoed wordt door jouw zorgverzekering.  

  • Snelle start 
    Bij onverzekerde zorg is geen sprake van lange wachtlijsten (van soms maanden) en kun je vaak snel beginnen aan je behandeling. Bij Psycholoog.nl kan dit vaak zelfs al binnen een week! Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.  

  • Maatwerk staat voorop 
    De reguliere ggz (verzekerd) moet altijd een diagnose stellen om vergoeding te krijgen voor het aanbieden van een bepaalde behandeling. Dit is niet veel meer dan een naam of label voor jouw klachten. Het is geen verklaring. Als je niet exact in een hokje past, kan het zijn dat je een bepaalde behandelmethode misloopt.   

    Ieder mens is verschillend, dus de ‘standaard’ routes werken niet voor iedereen. Bij onverzekerde zorg is er meer ruimte om simpelweg te kijken wie jij bent, wat jij nodig hebt en wie (therapeut) of wat (behandelmethode) daar het beste bij kan aansluiten.  
     
  • Gewoon mens zijn
    We erkennen dat het hebben van mentale klachten hoort bij het mens zijn. Het is heel normaal om hier in je leven soms tegenaan te lopen. Het krijgen van een label kan leiden tot stigma. In veel van die namen voor klachten zit namelijk het woord ‘stoornis’. Je krijgt daardoor misschien zelf het idee dat er toch echt iets mis met je is. Of de samenleving gaat je anders benaderen en je in een hokje plaatsen.  

Krijg ik met onverzekerde zorg dan een heel andere therapie? 

Onverzekerde zorg stelt over het algemeen geen diagnoses maar kijkt naar de klachten die je hebt, wie jij bent en waar je in je dagelijks leven tegenaan loopt. Jij bent geen diagnose of label, maar in eerste plaats een mens. Dat betekent soms dat je een vergelijkbare behandeling krijgt als dat je bij verzekerde zorg ook had gekregen.  

Máár - en daar zit de crux – jij staat centraal. Er zijn meerdere manieren om met jouw klachten aan de slag te gaan. Je kunt zelf kijken wat voor methode jou aanspreekt of met jouw therapeut bespreken wat passend is. Ook de therapeut hoeft zich niet te houden aan vastgelegde zorgpaden die misschien helemaal niet voor jou werken. 

Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal en naar wat jij persoonlijk nodig hebt. Geen standaard behandelprogramma’s dus, en geen labels. Je beslist samen met jouw psycholoog hoe je aan de slag gaat. De regie blijft bij jou. 

Is onverzekerde zorg hetzelfde als niet-gecontracteerde zorg? 

Onverzekerde zorg is niet hetzelfde als niet-gecontracteerde zorg. Niet-gecontracteerde zorg betekent dat de zorgverlener geen contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekering. In plaats van dat de zorgverlener de nota direct naar de zorgverzekeraar opstuurt, moet je dit dan zelf doen. Dit hoeft niet te betekenen dat je alles zelf moet betalen.  

Bij niet-gecontracteerde zorg is er namelijk wel sprake van basispakket zorg: oftewel zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Afhankelijk van je polis (natura- of restitutiepolis) en de kwalificaties van de door jou gekozen zorgverlener kan het zijn dat je 75-100% vergoed krijgt. Bij onverzekerde zorg worden nooit contracten gesloten met een verzekeraar. Vragen hierover? Neem dan contact op met de zorgverlener of jouw zorgverzekeraar. 

Maar, wat betaal ik dan? 

Over het algemeen betaal jij de sessies binnen de onverzekerde zorg zelf. Toch kan dit soms goedkoper zijn dan een behandeltraject binnen de verzekerde zorg. Binnen de verzekerde zorg betaal je namelijk altijd een eigen risico van 385 euro. Dit betaal je binnen de onverzekerde zorg niet, maar dit is ongeveer te vergelijken met de eerste 4 à 5 sessies. Hierdoor kan het soms goedkoper zijn om zorg binnen de onverzekerde zorg te zoeken. Of de kosten zijn ongeveer hetzelfde, maar je kunt dan wel veel eerder terecht. 

Bij Psycholoog.nl betaal je € 90,- per online consult van 45 minuten. Lees hier meer over de kosten van een traject.


Heb je vragen over het behandelaanbod van Psycholoog.nl? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Zelfzorg voor therapeuten: burn-out en balans in het vakgebied

(6-11-2024)

Therapeut zijn bied veel voldoening, maar stress en burn-out kunnen op de loer liggen. Lees hier meer over hoe je als therapeut balans kan houden in het vakgebi… Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder

Lange wachtlijsten in de GGZ en werkstress

(23-10-2024)

De lange wachttijden in de reguliere zorg zorgen ervoor dat het lastig kan zijn voor werknemers om tijdig de juiste zorg te krijgen. Werkgevers kunnen gelukkig… Lees verder