Depressie is een vorm van een stemmingsstoornis die vaak voorkomt en ook bekend is bij mensen. Toch zijn er een aantal symptomen van depressie die minder bekend zijn, bijvoorbeeld besluiteloosheid. Er is ook een vorm van depressie die minder bekend is. Lees er meer over in deze blog! 

Wat is depressie? 

Depressie is een vorm van een stemmingsstoornis waarbij je je lusteloos, moe en somber voelt. Ongeveer 20% van de Nederlanders krijgt een depressie in zijn of haar leven. Het is daarom een van de meest voorkomende psychische ziektes in Nederland. Vrouwen hebben iets vaker last van depressieve klachten dan mannen. Ook kinderen kunnen een depressie ontwikkelen. Wil je meer lezen over depressie, klik dan hier. 

Er zijn een aantal symptomen van depressie die bekend zijn, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en eenzaamheid. Toch zijn er een aantal symptomen van depressie die minder bekend zijn. Hieronder vind je een aantal symptomen van depressie die minder bekend zijn. 

Minder bekende symptomen van depressie 

Symptomen van depressie kun je onderverdelen in lichamelijke en psychische symptomen. Een lichamelijk symptoom van depressie is bijvoorbeeld slaapproblemen. Een voorbeeld van een psychische klacht bij depressie is interesseverlies. Hieronder worden de minder bekende symptomen van depressie genoemd:  

Lichamelijke symptomen:  

  • Hoofdpijn 
  • Duizeligheid 
  • Weinig of juist veel eetlust 
  • Onverklaarbare pijn 
  • Minder zin in seks 
  • Hoge spierspanning
  • Geblokkeerde ademhaling 

Psychische symptomen:  

  • Gevoelens van angst 
  • Concentratieproblemen 
  • Besluiteloosheid 
  • Piekeren  
  • Je reageert en praat langzaam 
  • Je wil niets doen, of juist heel veel doen 

Atypische depressie 

Een fenomeen dat gerelateerd is aan dit onderwerp is atypische depressie. Dit is een vorm van depressie waar je naast de “gewone” symptomen van depressie, ook nog andere omgekeerde symptomen van depressie hebt. Je slaapt bijvoorbeeld heel veel, eet juist heel veel of voelt dat je armen en benen heel zwaar aanvoelen. Ook hebben mensen met een atypische depressie last van overgevoeligheid voor afwijzing. Je reageert dus erg sterk op je omgeving. Deze vorm van depressie is minder bekend dan de meer gangbare vorm van depressie waar alles somber en donker is.  

Wanneer je last hebt van depressieve klachten, kan het helpen om in gesprek te gaan met een psycholoog. Samen met deze psycholoog bespreek je wat jouw klachten zijn en hoe je dit het beste kan oplossen. Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op. 

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder