In een wereld waar gezondheidsinformatie overal verkrijgbaar is, kan het moeilijk zijn om niet overmatig bezorgd zijn over je gezondheid. Hypochondrie, ook wel ziekteangst genoemd, is een aandoening waarbij mensen zich constant zorgen maken over het hebben van een ernstige ziekte, ondanks het ontbreken van medisch bewijs of symptomen. Deze constante bezorgdheid kan het dagelijks leven verstoren en veel stress veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om met hypochondrie om te gaan om de controle over je gedachten terug te winnen en om geruststelling te vinden.
Hoe kan je omgaan met hypochondrie?
Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen:
1. Schrijf je gedachtes en gevoelens op
Vaak hebben mensen de neiging om hun angst te vermijden. Dit maakt de angst alleen maar erger, je kan beter proberen om je angst onder ogen te komen. Dit kun je doen door per dag op te schrijven wanneer je een angstig moment hebt. Schrijf op wat voor gedachten en gevoelens er door je heen gaan en wat jouw reactie hierop is. Om je op weg te helpen:
- Wat voel je op dat moment? Wat merk je in lichaam? Heb je bijvoorbeeld last van hartkloppingen, zweten of een gespannen gevoel in je buik?
- Wat denk je op dat moment? Denk je bijvoorbeeld dat je een ziekte hebt?
- Wat doe je op dit moment? Ga je bijvoorbeeld op internet zoeken naar meer informatie, ga je de angst vermijden door jezelf te verdoven (met bijvoorbeeld drank of drugs) of door extra veel te gaan eten?
2. Bekijk je angstige gedachten
Onderzoek of het waar is dat elke keer dat je iets voelt (pijn, jeuk, kramp), je meteen denkt aan een ernstige ziekte. Neem vervolgens de tijd om te beoordelen of deze angstige gedachten wel juist zijn. Is er werkelijk een reden voor je angst? Vaak blijkt dit niet het geval te zijn.
3. Vervang je angstige gedachten voor positieve gedachten
Formuleer positieve gedachten en vervang die voor je angstige gedachten. Bedenk een mogelijke oorzaak voor je klachten die niet schadelijk is.
Bijvoorbeeld: 'Misschien komt mijn hoofdpijn doordat ik wat gestrest ben.' Of: 'Mijn snelle hartslag kan veroorzaakt worden door spanning. Het is normaal dat mijn lichaam zo reageert.'
Noteer deze positieve gedachten op papier zodat je ze kunt raadplegen tijdens moeilijke momenten.
4. Beperk je blootstelling aan gezondheidsinformatie
Het constant zoeken naar gezondheidsinformatie op internet of het lezen van medische artikelen kan je angst alleen maar versterken. Probeer je blootstelling aan dit soort informatie te beperken en focus op andere activiteiten die je afleiden en ontspannen.
5. Zoek professionele hulp
Lukt het je niet om met behulp van bovenstaande tips je angst te beheersen? En merk je dat je voortdurend bezorgd bent over je gezondheid en beïnvloedt dit je dagelijks leven? Aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Je mentale welzijn is belangrijk en het is goed om hier met iemand over te praten. Een psycholoog kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je hypochondrie te begrijpen en je leren hoe je ermee om kunt gaan. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor je kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.