Persoonlijke groei hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms zit echte verandering juist in kleine, dagelijkse keuzes. Het zijn de gewoontes die je over een lange tijd herhaalt, die het grootste verschil maken. Lees hier meer over welke gewoontes jou kunnen helpen.  

1. Begin je dag zonder telefoon 

Veel mensen grijpen binnen een paar minuten nadat ze wakker worden naar hun telefoon. Hierdoor begin je je dag met prikkels, wat stress kan veroorzaken. Door je ochtend bewust telefoon-vrij te houden, start je met rust en ruimte voor jezelf. Als je een wekker op je telefoon hebt, kan het lastiger zijn om je telefoon te laten liggen la de dag begint. Een manier om hier mee om te gaan is om een ouderwetse wekker aan te schaffen.

2. Schrijf elke ochtend drie dingen op waar je dankbaar voor bent 

Dankbaarheid is een goede manier om te reflecteren. Door dagelijks te focussen op wat goed gaat, train je je brein om positiever te denken. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Soms zit het geluk juist in de kleine dingen. Voorbeelden van dingen waar je dankbaar voor kan zijn: een goed ontbijt, een fijn gesprek met een collega of een warme douche.  

3. Beweeg minstens 20 minuten per dag 

Elke dag bewegen is zowel gezond voor je mentale gesteldheid als voor je fysieke gesteldheid. Dit betekent niet dat je elke dag naar de sportschool moet. Je kunt ook wandelen, yoga doen of fietsen om te bewegen. Regelmatige beweging vermindert stress, verhoogt je energie en verbetert je stemming.  

4. Plan je dag bewust 

In plaats van je te laten overvallen door e-mails en to-do's, neem in de ochtend 5 minuten de tijd om je dag te plannen. Bedenk wat vandaag prioriteit heeft en wat wellicht ook op langere termijn kan worden afgerond. Een heldere focus maakt je productiever en minder gestrest.  

5. Neem 5 minuten stilte of meditatie 

Tegenwoordig komen we elke dag in contact met prikkels, zowel bewust als onbewust. Even in stilte zitten, zonder afleiding, kan je helpen om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit hoeft geen uitgebreide meditatiesessie te zijn, maar een aantal minuten bewust ademhalen kan al een verschil maken.  

6. Reflecteer voor je gaat slapen 

Sluit je dag bewust af. Bedenk bijvoorbeeld 3 dingen die goed gingen, en 3 dingen die je wellicht anders wil doen in het vervolg. Dit kun je in gedachten doen, of je kunt het opschrijven. Door elke dag kort te reflecteren, voorkom je dat je op de automatische piloot leeft.  

 

Je hoeft deze gewoontes niet allemaal tegelijk te starten. Soms werkt het zelfs beter om gewoontes op te bouwen, of steeds een nieuwe gewoonte toe te voegen. Het gaat daarbij niet om perfectie, maar om consistentie. Hoe langer je met een gewoonte aan de slag gaat, hoe makkelijker het gaat.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je ondersteunen bij het implementeren van nieuwe gewoontes. Ook als je last hebt van stressklachten, angst of sombere gevoelens, kun je hierover met een van onze psychologen in gesprek. Plan vandaag nog je gratis adviesgesprek in, of bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is het verschil tussen cognitieve gedragstherapie en schematherapie?

(2-5-2025)

Er bestaan een tal van therapeutische behandelmethoden. Twee van deze methoden zijn CGT en schematherapie. Lees hier het verschil tussen de twee! Lees verder

De kracht van metaforen in Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

(1-5-2025)

Acceptance and Commitment Therapy maakt veelvuldig gebruik van metaforen. Lees in deze blog welke metaforen dit zijn en welk doel ze hebben. Lees verder

Coping strategieën bij autisme: het zoeken van balans

(22-4-2025)

Iedereen gaat op een bepaalde manier om met stress. Bij mensen met autisme gaat dat soms net even anders. Lees er hier meer over! Lees verder