Creativiteit is een krachtig middel voor zelfexpressie, zelfontdekking en emotioneel welzijn. Toch worstelen veel mensen met het idee dat ze niet creatief zijn of dat creatief bezig zijn hun tijd niet waard is. Maar niets is minder waar. In deze blog delen we 8 praktische tips om jouw creativiteit te ontdekken en te cultiveren.  

Wat is creativiteit?  

Volgens de Van Dale is creativiteit 'scheppend vermogen'. Dit betekent eigenlijk dat creativiteit wordt gedefinieerd als het vermogen om iets nieuws te creëren. Het gaat hierbij niet alleen om het produceren van kunstwerken of artistieke uitingen, maar het manifesteert zich in verschillende vormen en contexten. Denk bijvoorbeeld ook aan het vinden van innovatieve oplossingen, het bedenken van originele ideeën en het ontwikkelen van nieuwe concepten.  

Wat doet creatief zijn met je gemoedstoestand?  

Onderzoek heeft aangetoond dat creatief bezig zijn je cortisol gehalte verlaagt. Cortisol is het hormoon dat wordt aangemaakt als je stress ervaart. Oftewel, door creatief bezig te zijn verminder je je stresslevel.  

Daarnaast heeft het ruimte maken voor creativiteit een andere positieve impact op ons welzijn. Zo kan creatief zijn dienen als een uitlaatklep voor onze emoties. Door ons creatief te uiten, verkennen we namelijk onze eigen gedachten, emoties en verlangens op een authentieke manier, los van externe invloeden. Dit proces van zelfontdekking versterkt daarbij ons gevoel van eigenwaarde en vertrouwen. Hierdoor hebben we minder behoefte hebben aan externe validatie en goedkeuring.  

Verder toont onderzoek aan dat creativiteit een krachtige bron van vreugde en voldoening kan zijn. Wanneer we creatief bezig zijn, komen we in een staat van flow, waarbij we volledig opgaan in onze activiteiten en de tijd lijkt te vervagen. Op die manier kan het ook afleiding bieden en onze gedachten even resetten als we ons niet fijn voelen.  

8 tips om jouw creativiteit te ontdekken

Veel mensen denken misschien dat ze niet creatief zijn of dat creatief bezig zijn hun tijd niet waard is. Echter is het wel degelijk goed voor je mentale gezondheid om creatief bezig te zijn. Het is dus belangrijk om dit eens te proberen. Ook het idee dat je niet creatief bent, klopt eigenlijk niet. Iedereen heeft een bepaalde mate van creativiteit. Bij sommigen is dit echter geblokkeerd, terwijl anderen het op andere manieren tot uiting brengen. Weet jij niet zo goed hoe je je creatief kan uiten? Hier zijn 10 tips om jouw creativiteit te ontdekken! 

  1. Sta stil bij wat je wenst op dit gebied: Reflecteer op je creatieve doelen, of het nu voor persoonlijke groei, samenwerking of het werken met specifieke materialen is.  
  2. Bedenk wat je vroeger leuk vond om te doen: wat vond je vroeger leuk als creatieve activiteit? Misschien kun je dit herontdekken of kom je hierdoor op nieuwe ideeën. 
  3. Maak er tijd voor vrij: reserveer bewust tijd in je agenda om creatief bezig te zijn. Door hiervoor ruimte te maken, geef je jezelf de kans om te experimenteren en te verkennen. 
  4. Lach: positieve emoties, zoals lachen en blij zijn, stimuleren delen van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor complexe besluitvorming en emoties. Laat jezelf toe om plezier te hebben en wees niet bang om een beetje gek te doen. 
  5. Doe eens iets wat je normaal nooit zou doen: stap uit je comfortzone en probeer nieuwe activiteiten of hobby's uit. Het vergroten van je ervaringen opent nieuwe mogelijkheden voor creatieve expressie. Wees avontuurlijk en laat je verrassen door wat je ontdekt. 
  6. Wees niet te streng voor jezelf, fouten maken mag: Accepteer dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het creatieve proces. Laat perfectionisme los en geef jezelf de vrijheid om te experimenteren zonder angst voor mislukking. 
  7. Luister naar muziek: muziek kan het emotionele en creatieve deel van je hersenen stimuleren. Kies voor klassieke muziek, omdat dit vaak bijzonder effectief is in het bevorderen van creatieve gedachten. 
  8. Mediteer: meditatie helpt je om je geest leeg te maken en om vanuit een staat van rust nieuwe ideeën te laten opborrelen. Neem dagelijks even de tijd om te mediteren en observeer de creatieve gedachten die naar voren komen. 

En tot slot nog wat voorbeelden waar je inspiratie uit kunt halen: schilderen, tekenen, schrijven, fotograferen, koken of bakken, handwerken (breien, borduren), knutselen, muziek maken, dansen, tuinieren en programmeren.  

Merk jij dat je belemmerd wordt in jouw creatieve denkproces en loop je hierdoor vast? Of heb je misschien last van andere klachten? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Bron: 
Kaimal G, Ray K, Muniz J. Reduction of Cortisol Levels and Participants' Responses Following Art Making. Art Ther (Alex). 2016 Apr 2;33(2):74-80. Doi: 10.1080/07421656.2016.1166832. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De meest voorkomende psychische klachten: symptomen en behandeling

(13-12-2024)

In deze blog duiken we in de meest voorkomende psychische klachten, hoe je ze kunt herkennen en welke behandelmethoden helpen om weer balans te vinden. Lees verder

Balanceren Tijdens de Feestdagen

(12-12-2024)

Houdt de feestdagen licht, zo vind je de balans tussen verwachtingen en zelfzorg. Lees verder

Angst voor verandering: Hoe overwin je dit?

(9-12-2024)

Verandering brengt onzekerheid met zich mee, wat onze stressreactie kan activeren. Lees verder

Lees deze 7 boeken om jezelf en anderen beter te leren kennen

(6-12-2024)

Boeken kunnen je helpen om meer te leren over jezelf, anderen en hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Hieronder tippen we 7 boeken die je hierbij zouden kunnen helpe… Lees verder