Je hebt enorm je best gedaan om een nieuwe baan te vinden, en dit is gelukt. Maar wat nu? Want het is toch wel even wennen. Hoe acclimatiseer je het beste aan je nieuwe werkomgeving? De eerste weken zal je overspoelt worden met allerlei prikkels, want alles is nieuw. In deze blog wordt besproken tegen welke problemen je kan aanlopen, en delen wij tips om met al deze prikkels om te gaan.

Prikkels

In de eerste weken bij je nieuwe baan zal er veel op je afkomen. Een kantoor vol met nieuwe collega's, het uitvoeren van nieuwe taken, nieuwe werkprocessen en nieuwe gewoontes. Het is dan ook erg logisch dat je stress en spanning kan ervaren tijdens deze periode. Je wilt je graag van de beste kant laten zien, waardoor je ook hoge eisen kan stellen voor jezelf. Deze stress en spanning kan zich uiten in vermoeidheid, zenuwen en onzekerheid. 

Tips

Er zijn een aantal manieren om het wennen gemakkelijker te maken:

  • Maak kennis met zowel de geschreven als de ongeschreven regels die er heersen. 
  • Vergelijk niet met de oude baan. Zowel tegen andere niet als tegen jezelf. Probeer neutraal te blijven over je vorige baan, en kraak deze al helemaal niet af tegenover je nieuwe collega's. 
  • Houd in je achterhoofd dat het tijd kost om te wennen. Verwacht niet dat je binnen een week gelijk al gesetteld bent, dit kan juist zorgen voor tegenslagen.
  • Zorg voor een open en vriendelijke houding. Toon interesse in collega’s en neem de tijd om je aan iedereen voor te stellen. Het stellen van vragen aan collega's kan hierbij een goede ijsbreker zijn. 
  • Wees jezelf, doe je niet anders voor dan je bent. Als jij je anders gaat gedragen zal dit er niet voor zorgen dat jij je op je gemakt voelt. Op de lange termijn zal je toch wel terugkeren naar je eigen karakter.
  • Zorg ervoor dat je niet gelijk een drastische verandering wilt doorvoeren op de werkvloer. Dit kan in het verkeerde keelgat schieten bij andere collega’s die al langer werkzaam zijn.

Met deze tips zal je ongetwijfeld een positieve start hebben bij je nieuwe baan. Maar wat te doen als het op lange termijn lastig blijft om te wennen? Dit kan er voor gaan zorgen dat je twijfels krijgt over de baan. Het is dan allereerst belangrijk dat je een gesprek met je werkgever inplant. Deel je twijfels, zo kan je samen zoeken naar een passende oplossing. 

Mocht je de eerste weken bij een nieuwe baan als erg lastig ervaren of twijfelen of je de juiste keuze hebt gemaakt, dan kan het fijn zijn om samen met iemand hierover te praten. Onze psycholoog kan jou hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contactmet ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bron:

Mortell, N. Adjusting to your new job. Lab Anim 36, 46 (2007).

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is de self-fulfilling prophecy?

(30-5-2024)

In de psychologie wordt vaak gesproken over de self-fulfilling prophecy. Wat is dat precies en hoe kun je dit bewust herkennen en inzetten voor verandering? Lee… Lees verder

De rol van geur in de mentale gezondheidswereld: aromatherapie

(28-5-2024)

Aromatherapie, waarbij essentiële oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht, kan positieve effecten hebben op zowel lichamelijk als mentaal welzij… Lees verder