ACT is een afkorting voor ‘Acceptance and Commitment Therapy’. Bij ACT ligt de nadruk op het accepteren van de klachten die je ervaart. Door acceptatie van de gevoelens en gedachten die de klachten met zich meebrengen wordt er ruimte vrijgemaakt voor de dingen waar je wel grip op hebt en die je belangrijk vindt.   

Wat is ACT?

ACT is niet zozeer gericht op het verminderen van de klachten en om ‘beter’ worden. Het richt zich meer op het leren omgaan met de klachten die je ervaart en het vergroten en/of versterken van je veerkracht. Vervelende en pijnlijke ervaringen, gevoelens en gedachten horen bij het leven en deze mag je ervaren. Door dit toe te laten en te accepteren geef je jezelf veel meer mentale ruimte omdat je jezelf niet constant probeert te beperken tot enkel het positieve te voelen en te denken.  

Wat is het ACT model? 

Het ACT model bestaat uit zes onderdelen die doorgewerkt kunnen worden om het uiteindelijke doel van ACT te behalen, namelijk psychologische/mentale flexibiliteit. Dit wordt ook wel de ‘ACT Hexaflex’ genoemd, met de volgende onderdelen: 

  • Acceptatie: jezelf openstellen voor de vervelende situaties, gevoelens en gedachten die je hebt meegemaakt en hier actief mee bezig gaan. 
  • Het huidige moment: ervoor zorgen dat je in het hier en nu bent. Hierbij kunnen mindfulness aspecten worden toegepast.  
  • Waarden: ontdekken wat jij belangrijk vindt.  
  • Toegewijde actie: handelen naar je waarden (‘commitment'). 
  • Zelf-als-context: een flexibelere relatie met jezelf ontwikkelen. 
  • Defusie: kijken naar je eigen denkpatronen en hier meer afstand van nemen.  

De processen zijn onderling met elkaar verbonden en leiden gezamenlijk tot een vergroot mentale flexibiliteit.  

Wat is dan een voorbeeld in de klinische praktijk? 

Tegenwoordig zijn veel mensen in behandeling voor burn-outklachten. Misschien jij ook wel. ACT kan hierbij helpen. Mensen met burn-outklachten hebben vaak een strenge en veeleisende stem in hun hoofd. Dit geeft veel stress en het zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet meer naar je lichaam luistert. Je gaat langdurig over je eigen grenzen. Door de toepassing van ACT kun je leren om minder naar dit strenge, veeleisende stemmetje te luisteren en meer naar je lichaam. Je biedt jezelf weer wat meer ruimte en je gaat op zoek naar wat jij echt belangrijk vindt in het leven. De focus komt hierdoor meer op wat je wilt doen en niet op wat je denkt dat je moet doen. Door het betrekken van mindfulness leer je meer te leven in het moment en te ontspannen. Dit zorgt voor een beter balans tussen je lichaam en geest.  

Wanneer is ACT aan te raden? 

ACT kan bij een breed scala aan situaties en/of klachten worden toegepast. Zo blijkt het bijvoorbeeld effectief bij: 

Benieuwd of ACT iets voor jou is? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op met ons aanmeldteam om de mogelijkheden te bespreken. 

Bronnen:

PsyQ. (z.d.). Acceptance Commitment Therapie. Geraadpleegd op 14 februari 2022, van https://www.psyq.nl/somatiek-psyche/behandelingen/act  

Wat is ACT? - ACT Methodiek. (2021, 2 juli). ACT Guide. Geraadpleegd op 14 februari 2022, van https://act-guide.com/overzicht-opleidingen/act-methodiek/  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Haptotherapie: de kracht van lichaamsbewustzijn

(2-4-2025)

Wat houdt deze vorm van therapie in? Lees verder

Wat doet een ziekenhuispsycholoog precies?

(26-3-2025)

Ontdek hoe een ziekenhuispsycholoog patiënten en zorgpersoneel mentaal ondersteunt bij ziekte en herstel. Lees verder

Directieve therapie: een effectieve aanpak voor gedragsverandering

(25-3-2025)

Directieve therapie is een resultaatgerichte en kortdurende aanpak voor verschillende soorten klachten. Lees er hier meer over! Lees verder

6 feiten en fabels over relatietherapie

(20-3-2025)

Er kunnen nog best wat misverstanden bestaan over wat relatietherapie is en voor wie het geschikt is. Lees hier meer over de fabels en feiten over relatietherap… Lees verder