Die ene collega die de deadlines vaak niet haalt, snel afgeleid raakt en op het midden van de dag erg hyper wordt. ADHD is een veelvoorkomende aandoening. Deze stoornis kan een aanzienlijke invloed hebben op werkprestaties. Op de werkvloer wordt ADHD echter vaak over het hoofd gezien. In deze blog gaan we dieper in op hoe ADHD iemands werk kan beïnvloeden en hoe werkgevers en collega's hiermee om kunnen gaan.

Wat is ADHD?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een stoornis in de hersenfuncties die wordt gekenmerkt door symptomen van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. Hoewel ADHD vaak wordt geassocieerd met kinderen, komt het ook veel voor bij volwassenen. Daardoor kan het een impact hebben op studie- en werkprestaties. Op de werkvloer kan ADHD wel eens worden vergeten, terwijl het wel een aanzienlijke invloed kan hebben op de werkprestaties.

Hoe ADHD iemands werk kan beïnvloeden

ADHD kan op verschillende manieren invloed hebben op iemands werk:

  1. Concentratieproblemen. Mensen met ADHD kunnen moeite hebben om hun aandacht te richten op één taak, vooral als deze taak als saai wordt ervaren. Dit kan leiden tot een verminderde productiviteit op de werkvloer en het maken van fouten in het werk.

  2. Tijdmanagement. Het bijhouden van deadlines en het inplannen van werkzaamheden kan een uitdaging zijn. Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem onder mensen met ADHD, wat kan leiden tot gemiste deadlines en stress.

  3. Organisatie. Werknemers met ADHD kunnen moeite hebben met het organiseren van hun werkplek en het structureel opslaan van documenten en projecten. Dit kan leiden tot een chaotische werkplek en verlies van belangrijke informatie.

  4. Impulsiviteit. Dit kan zich uiten in het nemen van overhaaste beslissingen zonder de gevolgen te overwegen. Door impulsiviteit op de werkvloer kunnen er fouten worden gemaakt of conflicten ontstaan.

  5. Hyperactiviteit. Continu moeten bewegen of praten kan storend zijn voor collega's en kan de productiviteit van zowel de persoon met ADHD zelf, alsmede hun omgeving beïnvloeden.

Als werkgever een werknemer met ADHD ondersteunen

Als werkgever zijn er verschillende strategieën om werknemers met ADHD te ondersteunen. Allereerst kan een rustige werkplek met minimale afleiding, zoals een werkplek ver weg van drukke gebieden, helpen de concentratie van de werknemer te verbeteren. Het geven van duidelijke en beknopte instructies, en het opdelen van taken in kleinere, behapbare stukken, kan de communicatie versoepelen. Flexibele werkuren en pauzes kunnen ook bijdragen aan een beter tijdmanagement en concentratievermogen. Hierdoor kunnen werknemers met ADHD ook hun hyperactiviteit kwijt. Daarnaast zijn er een hoop apps en tools beschikbaar, die kunnen helpen bij het organiseren van taken en het bijhouden van deadlines. Ten slotte kan het overwegen van ADHD-coaching of het aanbieden van trainingen in tijdmanagement en organisatievaardigheden de werknemer ondersteunen in professionele ontwikkeling.

Samenwerken met een collega met ADHD

Het herkennen van ADHD bij collega's kan lastig zijn, omdat veel symptomen ook bij andere omstandigheden kunnen voorkomen. Daarnaast kunnen de symptomen ook worden opgevat als luiheid of afgeschreven worden op iemands chaotische karakter. Het is belangrijk om te begrijpen dat ADHD-symptomen geen keuze zijn, maar een gevolg van de hersenstructuur van die persoon. Samenwerken met een collega met ADHD vraagt dan ook om begrip, flexibiliteit en duidelijke communicatie. Door dit toe te passen, kun je niet alleen een prettige werkomgeving creëren, maar ook bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van je collega. Door begrip en aanpassingen kan er een inclusieve werkplek gecreëerd worden waar iedereen, ongeacht hun achtergrond, succesvol kan zijn.

Psycholoog.nl

Kamp jij zelf met ADHD-gerelateerde klachten, en heeft dit effect op jouw werkleven? Of heb jij werknemers die hier last van hebben? Bij psycholoog.nl bieden wij online therapie aan voor werknemers, via een videobelverbinding. Hier kan je meer lezen over onze werkwijze.

Let op! We kunnen geen diagnoses geven. Het is bij Psycholoog.nl wel mogelijk om hulp te krijgen voor je klachten, ook als je geen ADHD-diagnose hebt.

Als je jouw werknemer(s) wilt helpen door ze een psychologentraject aan te bieden, kan je vrijblijvend contact opnemen met psycholoog.nl. Dit doe je door een gratis adviesgesprek in te plannen of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Fuermaier, A.B.M., Tucha, L., Butzbach, M. et al. ADHD at the workplace: ADHD symptoms, diagnostic status, and work-related functioning. J Neural Transm 128, 1021–1031 (2021).

Robbins, R., & Ratajczak-Mrozek, M. (2017). The untapped potential of the ADHD employee in the workplace. Cogent Business & Management, 4(1).

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

Hoe kunnen ADHD-klachten je beperken in je studie?

(29-5-2024)

Studeren met ADHD-klachten kan best een uitdaging zijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder