Natuurrampen, aanslagen en politieke keuzes. Dagelijks horen we wel nieuws voorbijkomen over dit soort onderwerpen. Maar niet iedereen kiest ervoor om nieuwsartikelen te lezen. Het percentage Nederlanders dat het lezen van nieuws mijd wordt steeds groter. Waardoor komt dit? Is er dan zoveel meer negatief nieuws in de wereld of zijn mensen minder geïnteresseerd? De meest voorkomende redenen om geen nieuws meer te lezen is dat enerzijds dat mensen nieuws niet meer vertrouwen en anderzijds dat het een negatief effect heeft op de stemming.

Wat zijn nieuwsmijders?

Onder nieuwsmijders zijn twee kampen te verdelen; zij die ervoor kiezen helemaal geen nieuws meer tot zich te nemen en zij die bewust af en toe bepaalde nieuwsartikelen mijden.  De redenen om nieuws te mijden kunnen erg verschillend zijn. Het kan een bewuste keuze zijn, een keuze die gemaakt wordt omdat je met andere dingen bezig bent of een keuze vanuit gewoonten.

  • Een bewuste keuze: dit komt voort uit een negatieve houding tegenover nieuws. Deze houding komt dan doordat mensen het nieuws niet vertrouwen of zich niet aangesproken voelen. Ook kan deze keuze gemaakt worden omdat de stemming te veel aangedaan wordt door negatieve artikelen.
  • Met andere dingen bezig: interesses liggen dan ergens anders. Deze reden voor het mijden van nieuws zorgt er meestal voor dat bepaalde onderwerpen worden overgeslagen. Enerzijds omdat er niet genoeg tijd is om alles te lezen en anderzijds omdat het de interesse niet wekt.
  • Gewoonten: dit kan komen doordat je het nieuws niet begrijpt of omdat je vanuit huis niet hebt meegekregen om het nieuws te volgen.

Negatief nieuws komt over het algemeen meer onder de aandacht dan positief nieuws. Dit kan een vertekend beeld geven aan lezers. Het is dan ook geen raar idee dat mensen om deze reden dit soort nieuws mijden. Is het dan zo dat nieuwsmijders maatschappelijk niet betrokken zijn bij wat er in de wereld gebeurt? Dat hoeft niet het geval te zijn; mensen kunnen hun informatie namelijk ook op andere manieren verkrijgen. Via podcasts, documentaires, gesprekken met anderen of andere zachte nieuwskanalen.

Mentaal welzijn

De belangrijkste reden die wordt genoemd om nieuws te mijden is de negatieve impact op het mentale welzijn. Waardoor komt het dat dit een dusdanige impact heeft waardoor mensen ervoor kiezen om minder of geen nieuws meer te consumeren? Dit komt doordat mensen stress kunnen krijgen van negatief nieuws. Wanneer je opstaat en gaat slapen met het lezen van allerlei negatieve onderwerpen, kan dit een grote invloed hebben op je mentale welzijn. Vooral mensen die angstig in het leven staan ervaren hier de meeste impact van. Ook kan het zo zijn dat negatief nieuws veel zorgen met zich meebrengt. Voor jezelf, voor onbekenden aan de andere kant van de wereld of voor de toekomst van je kinderen. Zorgen kunnen de overhand gaan nemen, waardoor je het gevoel krijgt dat je geen controle hebt over wat er in de wereld gebeurt. Het niet los kunnen laten van deze controle zorgt dan voor angst en somberheid. 

Hoe mijd je het om een nieuwsmijder te worden?

Wat kan helpen om niet meegetrokken te worden in de sleur van negativiteit is om bewust ook opzoek te gaan naar positief nieuws. Op deze manier wissel je de negativiteit dan af met positiviteit en krijg je een realistischer beeld van wat er zich afspeelt in de wereld. Nu.nl heeft bijvoorbeeld een pagina met alleen maar positieve nieuwsberichten. Daarnaast kan het ook helpen om met optimistische mensen het gesprek aan te gaan over de negatieve nieuwsberichten. Zo kan je samen gedachten hierover delen en de wereld in een zonniger daglicht gaan zien.

Als je aan jezelf merkt dat je veel moeite hebt om somber nieuws je niet aan te trekken, kan het prettig zijn om samen met een psycholoog te achterhalen waarom dit zo is. Je kan bij ons een gratis adviesgesprek inplannen om de mogelijkheden hiervoor te bespreken. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Newman, Nic and Fletcher, Richard and Kalogeropoulos, Antonis and Kalogeropoulos, Antonis and Levy, David and Nielsen, Rasmus Kleis, Reuters Institute Digital News Report 2017 (June 2017).

Kiki de Bruin (2022). Herken de nieuwsmijder: van wantrouwer tot hedonist. Journalismlab.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

Wanneer ben je hoogsensitief (HSP)?

(7-5-2024)

Ontdek zowel de valkuilen als de krachten van hoogsensitiviteit en leer hoe je hier mee om kan gaan! Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Stress als oorzaak van darmproblemen

(2-5-2024)

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en deze connectie wordt steeds duidelijker in onderzoek naar gezondheid en welzijn. Stress is een van… Lees verder