Wanneer je partner vreemd is gegaan, kan dit grote gevolgen voor jou als persoon hebben. Je kunt je angstig, depressief, boos en vernederd voelen. Het vreemdgaan van je partner heeft daarnaast ook grote gevolgen voor jullie relatie. Je kunt te maken krijgen met vertrouwensproblemen of besluiten om de relatie te verbreken. Maar betekent vreemdgaan altijd het einde van je relatie?  

Waarom gaat mijn partner vreemd? 

Er zijn verschillende redenen waarom iemand vreemd zou kunnen gaan. Eén van die redenen is dat er al relatieproblemen bestaan. Er kunnen namelijk dingen gebeuren waardoor je stress ervaart, zoals een zwangerschap, corona of een nieuwe baan. Hierdoor kun je wat prikkelbaarder zijn en dit kan een negatieve invloed hebben op de relatie.  

Daarnaast speelt emotionele gevoeligheid een grote rol bij het ontstaan van relatieproblemen. Iedereen is gevoelig voor bepaalde thema's die vanuit de jeugd vaak al zijn ontstaan. Wanneer je partner zo'n thema aansnijdt dan kan dit een heftige reactie bij je oproepen, waardoor jullie ruzie krijgen. Als dit regelmatig gebeurt, kan dit een probleem worden.  

Communicatie- en interactiepatronen kunnen ook problemen opleveren. Het kan lastig zijn om in een relatie met elkaar te praten. Hierdoor kun je afgezonderd raken en de slechte eigenschappen van de ander vergroten, waardoor jullie steeds verder tegenover elkaar komen te staan. Of je kunt juist wel je gevoel kenbaar maken, maar doet dit door boosheid, frustratie en irritatie te uiten. De zachtere en vaak meer pijnlijke emoties die er onder zitten, zoals verdriet of angst worden niet getoond, waardoor de verbinding tussen jullie verloren kan gaan.  

Echter is het belangrijk om te beseffen dat vreemdgaan ook plaats kan vinden in een goede relatie en hier niet altijd relatieproblemen aan ten grondslag hoeven te liggen.  

Hoe ga je om met ontrouw? 

Wanneer je erachter komt dat je partner is vreemdgegaan is het natuurlijk logisch dat je boos of verdrietig bent. Het erkennen van de impact die het vreemdgaan met zich meebrengt is de eerste stap tijdens de crisisfase. Echter is het ook belangrijk om de schade aan de relatie te beperken. Wanneer je iemand van alles voor de voeten gooit, dan kan dit schade aanbrengen die later niet meer te herstellen is.   

Daarna is het belangrijk om te kijken wat de reden is waarom iemand is vreemdgegaan. Je wilt waarschijnlijk weten wat er allemaal gebeurd is en hoe het gebeurd is. Het is inderdaad belangrijk om het verhaal te begrijpen, maar hier zitten wel grenzen aan. Wanneer er namelijk te veel details naar voren komen, dan kan dit bijna een traumatische ervaring voor je worden. Je kunt een beeld hebben van wat er is gebeurd dat op je netvlies blijft staan en dat is niet wenselijk. Hierdoor krijg je als het ware een extra probleem dat verwerkt moet worden, terwijl dit niet nodig is om het verhaal te begrijpen.  

Bij het omgaan met ontrouw is het ook belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Dit gaat bijvoorbeeld over fysieke zorg, zoals gezond eten, goed slapen en sporten. Daarbij kan het helpen om sociale steun te zoeken bij anderen.  

Betekent vreemdgaan altijd het einde van de relatie? 

Vreemdgaan hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Uit onderzoek is gebleken dat de relatie juist meer kans van slagen heeft wanneer het overspel aan het licht komt, dan wanneer het verborgen blijft. Echter is er wel veel voor nodig om de relatie te redden. Beide partijen moeten gemotiveerd zijn en het kan helpen om professionele hulp in te schakelen.  

Een relatietherapeut kan helpen om de pijnlijke emoties van het vreemdgaan te verwerken. Daarbij kan een relatietherapeut samen met jullie kijken naar de toekomst en valkuilen proberen te voorkomen.  

Wanneer je partner is vreemdgegaan kan dit een enorme impact op je hebben. Heb jij behoefte om in gesprek te gaan met een psycholoog? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe Beïnvloeden Groepsdynamiek en Groepsdruk ons Gedrag?

(1-1-0001)

Ontdek hoe groepsdynamiek en groepsdruk ons gedrag sturen. Waarom passen we ons aan in een groep, zelfs als dit tegen onze eigen overtuigingen indruist? Leer ho… Lees verder

Het effect van opvoeding op je zelfbeeld

(29-10-2024)

Opvoeding heeft een grote invloed op onze ontwikkeling, zo ook op ons zelfbeeld. Lees hier meer over het effect van opvoeding op je zelfbeeld! Lees verder

Balans tussen Empathie en een Burn-out

(24-10-2024)

Zorg en aandacht voor anderen, zonder jezelf te verliezen. Lees verder

De gevolgen van liegen op de lange termijn

(22-10-2024)

Als we liegen, denken we vaak niet na over de de lange termijn effecten. Deze gevolgen kunnen erg ingrijpend zijn. Lees er hier meer over! Lees verder