Je voelt dat je wangen warm worden en je hartslag gaat omhoog: je bloost. Iedereen bloost wel eens, maar voor sommige mensen kan dit als erg vervelend worden ervaren. Maar waarom blozen we? Wat zijn oorzaken van blozen? En hoe verminder je blozen?  

Waarom blozen we eigenlijk? 

Van alle levende wezens op onze aarde, zijn mensen de enige die kunnen blozen. Maar waarom blozen we? Hier heeft Charles Darwin zich vroeger ook over verbaasd. Zijn conclusie was dat elk mens schaamte kent en dat we doormiddel van blozen ongewild deze gevoelens laten zien. We hebben kennelijk dit signaal nodig, terwijl andere primaten dit kunnen missen. Het antwoord is dat wij als mens-soort uitstekend kunnen samenwerken. Om goed te kunnen samenwerken, is het belangrijk dat je de ander kan vertrouwen. Iemand die nooit zijn gevoel laat zien, geen schaamte en geen schuldgevoel kent is over het algemeen minder te vertrouwen dan iemand die dit wel doet. Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat we kunnen rekenen op elkaars eerlijkheid.  

Oorzaken van blozen 

We blozen wanneer we angstig zijn, stress hebben, ons schamen of wanneer er zich een andere extreme emotionele situatie voordoet. De bloedvaatjes in je gezicht, hals en borst worden wijder. Hierdoor gaat er meer bloed naartoe en word je rood. Het kan ook voorkomen dat je rode vlekken rond je nek en op je borst krijgt. Dit kan vervelend zijn wanneer je eigenlijk niet wil laten zien dat je bang bent, je schaamt of dat je boos bent. Tijdens het blozen stijgt je lichaamstemperatuur en je bloeddruk. Als tegenreactie op deze stijging openen je bloedvaten zich in een reflex. Dit is ook wel je vecht-of-vlucht reactie. Doordat je adrenaline aanmaakt, verhoogt je hartslag. Dit alles bij elkaar maakt dat je bloost. Blozen kan ontstaan door bepaalde medicatie, het kan een medische oorzaak hebben of een andere oorzaak:  

  • Medicatie: bepaalde medicatie kan een bloos-reactie uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan morfine of soorten chemotherapie.  
  • Medische oorzaak: de menopauze, gele koorts, huidontstekingen, clusterhoofdpijn en een te grote inname van vitamine B3 kunnen ervoor zorgen dat iemand gaat blozen.  
  • Andere oorzaken: het drinken van alcohol (vooral rode wijn), zonnebrand, gekruid eten of koud weer kunnen ervoor zorgen dat je gaat blozen.    

Blozen behandelen 

Wanneer blozen een probleem vormt in je leven, kan je ervoor kiezen om het te laten behandelen. Dit kan op een aantal manieren:  

  • Vermijd gekruid of pittig voedsel. Vooral pepers zorgen voor blozen.  
  • Verminder de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Sommige mensen worden snel rood na het drinken van een wijntje. Bij deze mensen werkt het enzym dat alcohol afbreekt niet goed.  
  • Beperk de inname van niacin (vitamine B3). 

Blozen ontstaat vaak naar aanleiding van schaamte of een andere emotie. Een psycholoog kan u helpen om deze emoties onder controle te krijgen door bijvoorbeeld cognitieve therapie of ontspanningstechnieken. Als laatste is het mogelijk om blozen met een operatie te verhelpen, maar dit wordt pas gedaan wanneer andere oplossingen niet hebben gewerkt. Dit is dus een laatste optie.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan therapie jou helpen in je zoektocht naar zingeving?

(22-2-2024)

Durf jij de reis naar zingeving aan te gaan? Ontdek hoe therapie je kan helpen bij het vinden van betekenis en richting in je leven. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: zo gebruik je een positief dagboek

(16-2-2024)

Je stemming verbeteren? Mogelijk is het gebruik van een positief dagboek iets voor jou. Lees er in deze blog meer over. Lees verder

Onvervuld verlangen: Hoe gaan we met deze leegte om?

(14-2-2024)

Iedereen ervaart wel eens onvervulde verlangens, hoe ga je hier mee om? Lees verder

Valentijnsdag: liefde, maar ook hartzeer

(5-2-2024)

In de maand februari staat Valentijnsdag centraal. Maar deze dag staat niet voor iedereen in het teken van romantiek. Lees hier meer! Lees verder