Heb je soms het idee dat je iets tien keer moet lezen voordat er pas blijft hangen wat er staat? Of loop je wel eens naar de supermarkt en ben je dan compleet overweldigd en vergeten wat je wilde halen? Het kan zijn dat je dan last hebt van brain fog. Lees in deze blog meer over wat brain fog is en hoe je er mee om kunt gaan. 

Wat is brain fog? 

Brain fog is geen stoornis of medische/psychische aandoening, maar een symptoom. Het wordt letterlijk vertaald naar hersenmist, een passende beschrijving aangezien dit precies is hoe het voelt. Sommige mensen beschrijven het namelijk als een ‘dikke mist’ of ‘watten’ in je hoofd waardoor alles vertraagd wordt. Je hebt het gevoel dat je niet helder kan nadenken en je hebt moeite met concentreren, dingen onthouden en het nemen van beslissingen. Daarnaast kan je last hebben van een verstrooid, suf, vergeetachtig en gedesoriënteerd gevoel. Ook kan je je intens wazig en moe voelen.  

Wat zijn de oorzaken van brain fog?  

Brain fog heeft geen eenduidige oorzaak. Hieronder de vele mogelijke oorzaken op een rijtje:  

  • Slaapgebrek: onvoldoende slaap kan leiden tot verminderde cognitieve functie, concentratieproblemen en mentale traagheid, wat kan resulteren in brain fog. 
  • Chronische stress: als stress langdurig aanhoudt, kan dit effect hebben op je bloeddruk, immuunsysteem en cognitieve functies. Langdurige stress kan vermoeidheid in de hersenen veroorzaken, wat het vermogen om logisch te redeneren of gefocust te blijven kan belemmeren. 
  • Voedingstekorten: een onevenwichtige voeding, met name een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren, kan de hersenfunctie beïnvloeden. 
  • Hormonale veranderingen: hormonale schommelingen, zoals die optreden tijdens de menstruatie, zwangerschap, menopauze of tijdens hormoontherapie, kunnen van invloed zijn op de cognitieve functie. 
  • Medicatie: sommige medicijnen, waaronder antihistaminica, antidepressiva, slaapmiddelen en bloeddrukmedicatie, kunnen als bijwerking brain fog veroorzaken. 
  • Dehydratatie: onvoldoende vochtinname kan nadelige effecten hebben op zowel het geheugen als de stemming. Aangezien je hersenen voor een groot deel uit water bestaan - ongeveer 75% - is het handhaven van een goede hydratatie van essentieel belang.
  • Lichamelijke gezondheidsproblemen: onderliggende lichamelijke aandoeningen zoals fibromyalgie, chronische vermoeidheidssyndroom, diabetes, schildklieraandoeningen en auto-immuunziekten kunnen gepaard gaan met brain fog. 
  • Psychische gezondheidsproblemen: aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en chronische stress kunnen de cognitieve functie aantasten en brain fog veroorzaken. 
  • Te weinig beweging: voldoende lichaamsbeweging is gunstig voor je algehele welzijn en draagt onder andere bij aan een gezond slaappatroon, terwijl het ook stress kan verminderen. Te weinig beweging kan op die manier bijdragen aan brain fog.  

Hoe kan je omgaan met brain fog?  

Zoals hierboven beschreven, zijn er veel mogelijke oorzaken voor brain fog. Het kan waardevol zijn om na te denken welke oorzaak op jou van toepassing zou kunnen zijn zodat je deze wellicht kan beïnvloeden.  

Je kunt bijvoorbeeld uitproberen om wat meer te bewegen en te drinken, of om je voedingspatroon aan te passen. Heb je last van slaapgebrek? Probeer tussen de zeven en negen uur te slapen en zorg voor een regelmatig slaapritme.   

Merk je bijvoorbeeld dat je vaak gestrest bent? Leer jezelf dan wat stressmanagementtechnieken aan zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning of mindfulness. Vermoed je dat het een symptoom is van lichamelijke klachten of hormonale schommelingen, of een bijwerking van medicatie? Raadpleeg dan je huisarts.  

Vind je het moeilijk om de oorzaak van jouw brain fog te achterhalen of heb je last van psychische problemen? Het kan fijn zijn om hier eens samen met een psycholoog naar te kijken. Het is namelijk belangrijk om te letten op je mentale gezondheid. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder