We delen vaak onze zorgen met vrienden of familie. Het bespreken van gevoelens kan troost bieden en een gevoel van verbinding geven. Maar wat gebeurt er als we deze zorgen te vaak en te intens bespreken? Dit fenomeen heet co-rumineren. In deze blog duiken we dieper in op wat co-rumineren is, de gevaren ervan en hoe het psychische problemen kan verergeren.

Wat is co-rumineren?

Co-rumineren is het proces waarbij herhaaldelijk en overdreven gepraat wordt over negatieve gevoelens en zorgen. Hoewel het delen van problemen in de basis positief lijkt, kan dit bij co-rumineren doorslaan naar een patroon van overmatig piekeren en het herkauwen van problemen, zonder naar oplossingen te zoeken.

Uit onderzoek blijkt dat co-rumineren zelfs de kans op het ontwikkelen van depressieve stoornissen bij adolescenten kan vergroten. Dit komt doordat het herhaaldelijk praten over negatieve emoties de focus versterkt op wat fout gaat, zonder actief naar oplossingen te zoeken. Door telkens terug te keren naar dezelfde negatieve emoties, ontstaat een vicieuze cirkel van negatieve gedachten.

Hoewel het delen van zorgen met vrienden of familie vaak wordt gezien als een gezonde manier om met stress om te gaan, kan co-rumineren leiden tot meer psychische problemen zoals depressie en angst. Dit komt doordat er te veel aandacht wordt besteed aan het herhalen van negatieve emoties zonder actief op zoek te gaan naar oplossingen.

Wie co-rumineren het meest?

Co-rumineren wordt voornamelijk bestudeerd in de vriendschappen van kinderen en adolescenten, aangezien het fenomeen in deze leeftijdsgroepen het meest lijkt voor te komen. Vooral meisjes lijken geneigd te zijn om samen met vriendinnen veel dieper in problemen te duiken dan jongens. Dit constante bespreken van negatieve ervaringen kan leiden tot een vicieuze cirkel van piekeren en stress. Terwijl het op het eerste oog kan helpen om je begrepen te voelen, kan co-rumineren uiteindelijk stress vergroten en het risico op angst- en stemmingsstoornissen verhogen.

Voor- en nadelen van co-rumineren

Het is belangrijk om te begrijpen dat co-rumineren zowel positieve als negatieve kanten heeft. Het delen van problemen kan in eerste instantie namelijk ook de band tussen jou en je vrienden versterken. Je voelt je gehoord en begrepen tijdens het rumineren, wat de vriendschap sterker kan maken. Toch zijn de kosten vaak groter dan de baten. De versterkte emotionele banden kunnen gepaard gaan met een verhoogd risico op emotionele uitputting, angst, en depressie, vooral wanneer de zorgen constant herhaald worden zonder oplossing of actieplan.

Mensen die co-rumineren lijken ook vaak moeite te hebben met het stellen van grenzen in vriendschappen. Dit kan ertoe leiden dat de emoties van de ander ook als een last worden ervaren, waardoor beide partijen zich emotioneel uitgeput voelen.

Hoe kun je co-rumineren vermijden?

Om de negatieve gevolgen van co-rumineren te vermijden, is het belangrijk om je bewust te zijn van het soort gesprekken dat je voert. Hieronder enkele tips om een gezondere balans te vinden in hoe je omgaat met zorgen en problemen:

  1. Focus op oplossingen: Het is prima om je zorgen te delen, maar probeer daarna naar oplossingen te zoeken in plaats van het probleem eindeloos te herhalen.

  2. Stel grenzen: Als je merkt dat een gesprek steeds opnieuw over hetzelfde probleem gaat zonder vooruitgang, wees dan niet bang om grenzen te stellen. Dit kan helpen om een vicieuze cirkel aan problematiek te voorkomen.

  3. Zoek professionele hulp: Als je merkt dat co-rumineren een terugkerend patroon is in je vriendschappen of relaties, kan het nuttig zijn om een psycholoog in te schakelen. Een psycholoog kan helpen om gezondere communicatiepatronen te ontwikkelen.

Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Rose, A. J. (2021). The costs and benefits of co‐rumination. Child Development Perspectives, 15(3), 176-181.

Stone, L. B., Hankin, B. L., Gibb, B. E., & Abela, J. R. (2011). Co-rumination predicts the onset of depressive disorders during adolescence. Journal of abnormal psychology, 120(3), 752.

Rose, A. J. (2002). Co–rumination in the friendships of girls and boys. Child development, 73(6), 1830-1843.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Effectieve communicatie: de sleutel tot het voorkomen van conflicten

(11-9-2024)

Conflicten vermijden begint bij jezelf en hoe je communiceert met de mensen om je heen. Lees hier meer over effectieve communicatie. Lees verder

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Mentale voorbereiding op het ouderschap

(9-8-2024)

Zo bereid je je voor op de uitdagingen. Lees verder

Cultuur en Perceptie

(7-8-2024)

Verandert Cultuur je Perceptie op mentale gezondheid? lees er hier meer over! Lees verder