Door de coronacrisis geven steeds meer mensen aan dat ze kampen met een gevoel van uitzichtloosheid en een gebrek aan perspectief. Hierbij ontstaan vragen als: wanneer is het einde van deze crisis? Hoelang moeten we met elkaar nog een aangepast leven leiden, wat misschien inmiddels al ‘normaal’ is geworden? Gaan we ooit weer terug naar het ‘echte normaal’, naar hoe het voor de pandemie was?  

Stip aan de horizon

Dit zijn vragen waar eigenlijk niemand het antwoord op heeft. Dit zorgt vaak voor onzekerheid, want we willen nu eenmaal graag weten wat ons te wachten staat. Op deze manier kunnen we ons voorbereiden op situaties maar ook uitkijken naar fijne gebeurtenissen en kunnen we doelen stellen. Door het plannen van activiteiten heb je iets concreets om naar uit te kijken: de stip aan de horizon. Door de pandemie ligt het plannen van bijvoorbeeld een vakantie, een uitje of feestje niet meer voor de hand omdat ontwikkelingen rondom de pandemie roet in het eten kan gooien.

We ervaren een collectieve ‘future shock’, waarbij het beeld van de toekomst wordt beïnvloed door de ervaringen die we in het heden meemaken. Op deze manier kan het beeld van de toekomst er somber uitzien omdat de hedendaagse ervaringen door de pandemie ook somberder zijn dan dat ze normaal gesproken zouden zijn. 

Tips om met uitzichtloosheid om te gaan

  • Stel doelen op die ook tijdens een pandemie te behalen zijn, zoals een sportdoel. 
  • Zie het als een kans om je aandacht meer op het hier-en-nu te vestigen. Schrijf bijvoorbeeld aan het einde van elke dag op wat er goed en positief was aan de dag, of doe dagelijks een meditatie.
  • Probeer de pandemie als een marathon te zien in plaats van een sprint. Ook aan elke marathon komt een einde en die weg naar het einde loop je samen. 
  • Uit je gevoelens. Praat over je frustraties en zorgen; het ventileren hiervan maakt het namelijk makkelijker om het ook weer even los te laten. 
  • Probeer situaties waar je geen invloed op hebt te accepteren, of spreek met jezelf een vaste tijd af waarop je een halfuur over dit soort thema's mag nadenken.
  • Focus op de dingen waar je plezier uithaalt, zoals het zien van vrienden of een hobby. 

Kom je er zelf niet uit?

Maakt de huidige situatie je zodanig somber dat het je functioneren gaat belemmeren? Zoek dan hulp. Een psycholoog kan jou helpen om weer stappen in de goede richting te zetten en manieren te vinden om met jouw gevoelens om te gaan.

Vind hier een psycholoog die bij jou past.

 

Referenties: 

Loloum, T. (2020). Containing the future shock. Social Anthropology / Anthropologie Sociale, 28(2), 306–307. 

Mentaal gezond de coronacrisis door: zeven adviezen. (2020). Trimbos Instituut. Geraadpleegd op 29 november 2021, van https://www.trimbos.nl/kennis/corona/mentaal-gezond-door-de-crisis 

Polizzi, C., Lynn, S. J., & Perry, A. (2020). Stress and coping in the time of COVID-19: Pathways to resilience and recovery. Clinical Neuropsychiatry: Journal of Treatment Evaluation, 17(2), 59–62. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder