Op sommige dingen hebben we meer invloed dan op andere. Wanneer je te veel focust op de dingen die je niet kan beïnvloeden, kan dit veel stress opleveren. In deze blog worden de cirkels van invloed en betrokkenheid uitgelegd.  

De cirkels van invloed en betrokkenheid 

De cirkels van invloed en betrokkenheid zijn ontworpen door Stephen Covey. Ze kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in waar je je aandacht en energie het beste in kunt steken. Dit model wordt weergegeven door twee cirkels. De eerste cirkel is de cirkel van invloed. Dit gaat over zaken waar je invloed op hebt. Daaromheen zit de cirkel van betrokkenheid. Dit omvat alle zaken waar je je zorgen over maakt, maar hier heb je geen directe invloed op. Door je bewust te zijn van de informatie die deze cirkels je geven, kun je je energie focussen op waar je daadwerkelijk invloed op hebt.  

  • Cirkel van invloed: dit is de binnenste cirkel van het model en bestaat uit alle dingen waar jij controle over hebt. Dit bestaat voornamelijk uit je eigen gedragingen, gedachten, de keuzes die je maakt en acties die je onderneemt om je doelen te behalen. Daarnaast bevat de cirkel van invloed ook je mindset, je overtuigingen en de manier waarop je met anderen communiceert. Hier heb jij actief invloed op. Als je je hier meer op focust, kun je de cirkel van invloed vergroten en een grotere impact hebben op je leven. 
  • De cirkel van betrokkenheid: deze cirkel bevat alle dingen waar je je zorgen om maakt, maar waar je geen directe invloed op hebt. Dit zijn bijvoorbeeld wereldgebeurtenissen, gedragingen van anderen, de economie of beslissingen van een ander. Ondanks dat je geen invloed hebt op deze zaken, kunnen ze nog steeds je gevoelens beïnvloeden. Door hier bewust van te zijn kun je leren hoe je hier op een productieve en gezonde manier mee om kan gaan.   

De twee cirkels zijn met elkaar verbonden. De dingen waar je controle over hebt vallen ook binnen de zaken waar je je zorgen over kan maken. Het is belangrijk dat je kan onderscheiden welke zaken door jou beïnvloed kunnen worden, zodat je daar je energie in kan steken. Te veel focussen op dingen waar je niets aan kan veranderen kan immers veel stress en frustratie met zich meebrengen.  

Hoe vergroot ik mijn cirkel van invloed?  

Als er iets is waar we geen invloed op kunnen uitoefenen is dat het weer. Waar je wel invloed op hebt is je perspectief. Laat jij je dag en humeur bepalen door het weer, of doe je een regenjas aan en ga je verder met je dag? Verantwoordelijkheid nemen voor jouw acties is iets wat je kunt oefenen. Als je merkt dat je in de slachtofferrol schiet, stel jezelf dan de vraag: wat kan ik doen om een verschil te maken? In de realiteit kan dit soms lastig zijn, maar oefening baart kunst! 

Wanneer je je vooral focust op dingen die je niet kunt beïnvloeden, zal je merken dat je steeds meer slachtoffer wordt van je omgeving. Probeer te leren om deze zaken los te laten.  

Soms kan je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over je eigen leven. Je ervaart de ene tegenslag na de ander. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om meer controle te krijgen over jouw leven. Heb je behoefte aan een gesprek plan dan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder