Als we aan iets beginnen, willen we graag dat het resultaat positief is. Welke verwachtingen een ander aan jou stelt, kan invloed hebben op jouw prestaties. Daarnaast kan de manier waarop je over jezelf denkt ook invloed hebben op het resultaat. Lees er hier meer over! 

Het Pygmalion effect  

Het pygmalion effect is een fenomeen uit de psychologie. Het beschrijft het feit dat, wanneer mensen een positieve en hoge verwachting van je hebben, je je dan beter gaat gedragen en je een betere prestatie laat zien. Dit effect laat dus zien dat we beter presteren als mensen veel van ons verwachten.  

Het pygmalion effect laat bewijs zien voor de self-fulfilling prophecy. Dit is het idee dat we ons gaan gedragen naar wat anderen van ons denken, zodat het waarheid wordt. Dit effect ontstaat omdat het invloed heeft op ons gedrag, maar ook op het gedrag van de ander. Als iemand denkt dat je het goed gaat doen, past hij of zij zijn gedrag hierop aan.  

Welke invloed heeft dit op ons?  

Wanneer iemand een positieve verwachting van ons heeft, kan dit onze prestatie positief beïnvloeden. Je krijgt wellicht meer aandacht en feedback, en je hebt zelf meer motivatie om een goed resultaat neer te zetten.  

Het pygmalion effect kan een negatief effect hebben als iemand lage verwachtingen van ons heeft. Deze verwachtingen zijn niet altijd gegrond, en kunnen te maken hebben met stereotypen. Een onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat, wanneer vrouwen hun gender moesten vermelden bij een wiskunde toets, ze de toets slechter maakten dan wanneer dit niet hoefde. Het stereotype dat vrouwen slechter zijn in wiskunde heeft hier dus invloed op het resultaat.  

Sommige verwachtingen veranderen ook de manier waarop de ander zich gedraagt. Dit kan worden uitgelegd doormiddel van dit klassieke voorbeeld: Als een docent te horen krijgt welke kinderen het goed doen in de klas en welke niet, zal de docent zijn gedrag aanpassen aan deze informatie. De leerlingen die het goed doen krijgen meer aandacht en meer complimenten. De kinderen die het niet goed doen krijgen dit niet. Het gevolg hiervan was dat er een oneerlijke verdeling in de klas ontstaat, doordat de leerkracht de kinderen niet hetzelfde behandeld.  

Nu is dit een enkel voorbeeld, maar je kunt dit toepassen op andere situaties in de samenleving. Als je een negatieve verwachting hebt van iemand, is de kans groter dat deze verwachting waarheid wordt.  

Hoe kunnen we dit voorkomen?  

Door positieve verwachtingen kan ons zelfvertrouwen en zelfbeeld beter worden, maar wanneer de verwachtingen negatief zijn kan dit een negatieve invloed hebben. Je kan het gevoel hebben dat niemand in je gelooft en je kan het vertrouwen in jezelf verliezen. Daarnaast kan het lastig zijn om motivatie te houden voor taken, als je van tevoren al denkt dat je het niet kan.  

Het belangrijkste is om bewust te zijn van dit effect. Probeer hoge verwachtingen te hebben van de mensen om je heen, zodat ze gemotiveerd zijn om een positief resultaat te behalen. Daarnaast is het belangrijk om ook een hoge verwachting van jezelf te hebben. Als je van tevoren al denkt dat je iets niet kan, dan is de kans groter dat het inderdaad niet gaat lukken.  

 

Als je het gevoel hebt dat je ergens niet goed genoeg voor bent, kan dit erg vervelend zijn. Samen met een psycholoog kun je ervoor zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf. Plan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psychologen. Zo kan je vanuit het comfort van je eigen ruimte de sessies volgen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Klagen; een uitlaatklep of een negatieve spiraal?

(4-6-2024)

Klagen kan dienen als een gezonde uitlaatklep, maar overmatig klagen kan leiden tot een negatieve focus en een spiraal van stress en depressie. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder