Relaties kunnen uitdagend zijn, zelfs onder de beste omstandigheden. Wanneer een partner of beide partners worstelen met dwanggedachten, kan dit voor uitdaging zorgen. Dwanggedachten of OCD kunnen een impact hebben op relaties. Lees er hier meer over! 

Wat zijn dwanggedachten?  

Dwanggedachten zijn niet zomaar zorgen of stressvolle gedachten die af en toe bij iedereen opkomen. Ze zijn hardnekkig, indringend en vaak irrationeel, waardoor ze moeilijk te negeren zijn. Voor iemand met obsessieve-compulsieve gedachten (OCD) kunnen deze gedachten extreem angstaanjagend zijn, zelfs als iemand zich realiseert dat de gedachten onlogisch zijn. Deze gedachten kunnen betrekking hebben op allerlei onderwerpen, zoals angst voor besmetting, agressieve impulsen, of zorgen over het schaden van anderen.  

De impact van dwanggedachten op relaties 

Dwanggedachten kunnen een grote impact hebben op het leven van iemand, zowel op het eigen dagelijks leven als op de relaties die iemand aangaat. Enkele voorbeelden van hoe dwanggedachten impact kunnen hebben op relaties zijn:  

  • Emotionele afstand: dwanggedachten kunnen ervoor zorgen dat de persoon die eraan lijdt zich terugtrekt uit de relatie. Ze kunnen zich samen voor hun gedachten of bang zijn om deze met hun partner te delen. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie. Dit kan een emotionele afstand creëren.  
  • Verstoring van de intimiteit: dwanggedachten kunnen fysieke en emotionele intimitiet in de weg zitten. Bijvoorbeeld, iemand die obsessief nadenkt over besmetting kan fysieke aanrakingen of intieme momenten vermijden uit angst voor viezigheid of besmetting.  
  • Verhoogde spanning en frustratie: de partner die geen last heeft van dwanggedachten kan gefrustreerd raken omdat ze de irrationele aard van de gedachten niet begrijpen. Dit kan leiden tot spanningen en conflicten in de relatie, vooral als de partner met OCD constant geruststelling zoekt of dwanghandelingen uitvoert.  
  • Verlies van autonomie: dwanggedachten kunnen ertoe leiden dat een persoon veel tijd besteedt aan het uitvoeren van dwanghandelingen of het vermijden van situaties die hun angst triggeren. Dit kan de relatie beperken, bijvoorbeeld door sociale activiteiten te vermijden, wat de vrijheid van de relatie ondermijnt.  

Hoe om te gaan met dwanggedachten in de relatie 

Dwanggedachten kunnen een grote invloed hebben op het verloop van een relatie. Het is belangrijk dat beide partners open en eerlijk communiceren over de dwanggedachten en hun impact op de relatie. Enkele andere tips zijn;  

  • Educatie en begrip: het is belangrijk dat beide partners leren over OCD en dwanggedachten. Dit kan zorgen voor empathie en begrip.  
  • Grenzen stellen: ondanks dat het belangrijk is om steun te bieden, moeten er grenzen worden gesteld om te voorkomen dat de partner zonder OCD wordt meegezogen in de dwanghandelingen. Het is bijvoorbeeld niet behulpzaam om constant geruststelling te geven.  
  • Professionele hulp zoeken: therapie, zoals cognitieve gedragstherapie of exposuretherapie, kan zeer effectief zijn bij het behandelen van OCD en het verminderen van de impact van dwanggedachten op de relatie. Relatietherapie kan nuttig zijn om de communicatie te verbeteren en strategieën te ontwikkelen om met de stoornis om te gaan.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om meer grip te krijgen op je dwanggedachten. We bieden geen diagnoses, maar luisteren naar jouw behoeftes en passen de behandeling daar op aan. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Veelvoorkomende misvattingen over OCD

(29-8-2024)

Obsessieve-compulsieve stoornis is een complexe stoornis waar nog vaak misvattingen over bestaan. Lees er enkele in deze blog! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat zijn waarden (ACT)?

(9-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vijfde blog alles over waarden. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het zelf in ACT?

(2-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vijfde blog alles over het zelf. Lees verder