Aanraking (met toestemming) is een krachtig instrument voor het bevorderen van zowel onze mentale als fysieke gezondheid. Positieve aanrakingen kunnen een effectieve impact hebben op ons algehele welzijn. Daarnaast kunnen aanrakingen ook de kwaliteit van onze relaties verbeteren. Dus, laten we niet vergeten de kracht van een liefdevolle omhelzing, een geruststellende hand op de schouder, of een vriendelijke aanraking te omarmen in ons dagelijks leven.

Voordelen van aanraking

Aanrakingen hebben op verschillende vlakken invloed op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn op het gebied van mentale gezondheid.

1. Verlichting van Stress en Angst.

Aanraking kan helpen bij het verminderen van stress en angstklachten. Studies hebben aangetoond dat zelfs een eenvoudige aanraking, zoals een hand op de schouder, de afgifte van oxytocine kan stimuleren, een hormoon dat gevoelens van verbondenheid en rust bevordert. Regelmatige aanraking kan ook de productie van cortisol, het stresshormoon, verminderen.

2. Versterking van het Immuunsysteem

Interessant genoeg kan regelmatig fysiek contact het immuunsysteem versterken. Uit onderzoek blijkt dat aanraking de productie van witte bloedcellen kan stimuleren, wat essentieel is voor het bestrijden van ziekteverwekkers en een goede gezondheid bevordert.

3. Bevordering van Emotionele Veiligheid

Aanraking kan een gevoel van emotionele veiligheid bevorderen. Vooral bij baby's en jonge kinderen is fysiek contact belangrijk voor de emotionele en sociale ontwikkeling. Het biedt een gevoel van geruststelling, verbondenheid en liefde dat de basis legt voor gezonde relaties op latere leeftijd.

4. Verbetering van Sociale Banden

Aanraking speelt een cruciale rol in het versterken van sociale banden. Of het nu gaat om een omhelzing, of een handdruk, fysiek contact kan de banden tussen mensen versterken, empathie bevorderen en het gevoel van samenhorigheid vergroten.

De definitie van aanraking

Het begrip 'aanraking' is behoorlijk breed, dus wat wordt daar precies mee bedoelt? Uit onderzoek blijkt dat hoe je wordt aangeraakt en hoe lang dat duurt allemaal niet zo veel uitmaakt; een goede massage kan net zo fijn zijn als een snelle knuffel. Maar wat wel belangrijk blijkt te zijn, is hoe vaak je wordt aangeraakt. Hoe vaker, hoe beter het effect. Deze aanraking hoeft niet per definitie van een andere persoon afkomstig te zijn. De onderzoekers ontdekte namelijk ook dat affectie afkomstig van dieren eenzelfde effect teweeg brengt, en zelfs objecten of robots. Mensen die kampen met mentale problematiek zijn echter wel beter gebaat bij aanrakingen afkomstig van mensen in plaats van dieren of objecten.

Kamp je met mentale problematiek en wil je hier met iemand over in gesprek gaan? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Bij Psycholoog.nl kun je ook als werkgever terecht wanneer een werknemer vastloopt of klachten van bijvoorbeeld eenzaamheid of somberheid ervaart. Lees hier meer over dit traject. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

https://herseninstituut.nl/nieuws/aanraking-blijkt-goed-voor-geestelijke-en-lichamelijke-gezondheid/ 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De impact van negatieve zelfspraak op angst en burn-out

(22-5-2025)

Negatieve gedachten over je prestaties of je kwaliteiten kunnen een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over de rol van negatieve zelfspraa… Lees verder

Opgebrand raken door de strijd tegen onrecht: een activisten-burn-out

(22-5-2025)

Activisme is niet vergelijkbaar met een baan, waar je om vijf uur de laptop dichtklapt; activisme gaat gedurende de hele dag door. Lees verder

De psychologie van financiële onafhankelijkheid na je studie

(3-3-2025)

Zo bouw je financiële onafhankelijkheid op na je studie met slimme gewoontes en een sterke financiële instelling. Lees verder

Van student naar werknemer

(26-2-2025)

Een nieuwe fase in je leven, zo pas je je snel aan het fulltime werkleven en blijf je in balans. Lees verder