‘Ik ben stom’, ‘Mensen moeten mij niet’, ‘Ik doe alles verkeerd’. Je kan je voorstellen als je continue deze gedachten door je hoofd galmen, je stemming er niet op vooruitgaat. Een laag zelfbeeld kan een vervelende kameraad zijn, die allemaal gedachten aan ons vertelt die leiden tot twijfel en negatieve waarnemingen over onszelf. Een positiviteit dagboek probeert dit beeld bij te sturen. 

Wat is een positiviteit dagboek?  

In een positiviteit dagboek kan je positieve ervaringen, gebeurtenissen en eigenschappen van jezelf noteren. Vooral wanneer het minder goed met ons gaat, kunnen we door een negatieve bril naar het leven kijken. De bedoeling van een positiviteit dagboek is om onze mindset te richten op positieve aspecten van onszelf en ons leven.  

Tips voor het bijhouden van een positiviteit  dagboek

 • Schrijf vijf positieve gedachten op waar je vandaag aan dacht. 
 • Schrijf vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. 
 • Schrijf complimenten op.  
 • Schrijf kleine overwinningen op.  
 • Beschrijf geluksmomenten of grappige situaties die je hebt meegemaakt.  
 • Schrijf over eigenschappen van jezelf die je mooi vindt of blij mee bent. 
 • Noteer dingen waar je naar uitkijkt of enthousiast over bent. 
 • Schrijf over belangrijke mensen in je leven. 

Waarom zou je een positiviteit dagboek houden?  

 • Het kan helpen met een positievere mindset creëren: door je te concentreren op positieve aspecten van je leven, kan je hoofd trainen om meer aandacht te geven aan wat goed gaat in plaats van aan wat minder goed gaat.  
 • Het kan helpen met een verhoogde dankbaarheid: door te focussen op wat goed gaat in het leven word je meer bewust van de goede dingen in je leven. Hierdoor kan je meer waardering krijgen voor de goede dingen die je hebt in het leven. 
 • Het kan een positieve invloed hebben op je zelfbeeld: door te focussen op je positieve eigenschappen en successen, kan je langzaam een positiever zelfbeeld krijgen. 
 • Het helpt met het focussen op het heden: een positiviteit dagboek stimuleert je om aan huidige momenten te denken.  

Heb jij last van problemen met je zelfbeeld of negatieve gedachten? Bij Psycholoog.nl kunnen jou daarbij helpen. Ben je geïnteresseerd in de online therapie die wij bieden? Dan kan je vrijblijvend een gratis adviesgesprek inplannen of direct contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze.

Wil je meer blogs lezen? Dan kan dat hier

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Waarom zit de angst voor afwijzing zo diepgeworteld in ons systeem?

(16-2-2024)

Lees meer over onze natuurlijke behoefte om geaccepteerd te worden Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: zo gebruik je een positief dagboek

(16-2-2024)

Je stemming verbeteren? Mogelijk is het gebruik van een positief dagboek iets voor jou. Lees er in deze blog meer over. Lees verder

Zelfontdekking na liefdesverdriet

(15-2-2024)

Liefdesverdriet kan veel negatieve emoties met zich meebrengen, maar een relatiebreuk kan ook de gelegenheid geven tot zelfontdekking. Lees verder