De meer-stoelen-techniek is een onderdeel van schematherapie. De basis van deze techniek is dat je jouw verschillende delen tegenover elkaar kan zetten. Het gaat dan om één concrete gebeurtenis waar je op verschillende manieren tegenaan kijkt. Wat zou jouw negatieve deel zeggen? En je strenge deel? En je rationele deel?

Wat is schema therapie?

Schematherapie is een manier om ingesleten patronen te kunnen doorbreken. De schema’s die je hier wil doorbreken noemen we in de psychologie disfunctionele schema’s. Deze bevatten opvattingen, emoties en houdingen tegenover jezelf. Dit kunnen bijvoorbeeld schadelijke emotionele overtuigingen zijn, elke keer wanneer er een specifieke situatie plaatsvind komen deze zelfde negatieve emoties naar boven. Het G-schema is ook een techniek die wordt ingezet om dit soort schema’s te doorbreken.

Hoe ontstaan disfunctionele schema’s?

De herkomst van disfunctionele schema’s ligt vaak in de jeugd van een persoon. Er is een grote kans dat deze dan een tekort heeft ervaren in de bevrediging van één of meerdere basisbehoeftes. De basisbehoeftes van een kind zijn:

 • Veiligheid;
 • Verbondenheid;
 • Zelfexpressie;
 • Spel en spontaniteit;
 • Zelfwaardering;
 • Autonomie;
 • Realistische grenzen.

Geef je gevoel letterlijk een plek

Het idee van de meer-stoelen-techniek is dat er twee stoelen staan en dat jij hier meerdere perspectieven in neer kan zetten. Wanneer er twee stoelen staan gaat het als volgt; in de ene stoel zet je het deel van jou neer die het disfunctionele schema oproept. Hier tegenover zet je het rationele deel van jezelf die objectief gaat kijken naar de emoties die het desbetreffende schema te weeg brengen. Zo kan er een realisatie ontstaan dat een deel van de opgeroepen, veelal negatieve, emoties niet terecht zijn. Op deze manier kun je disfunctionele schema’s geleidelijk afbreken en weer opnieuw opbouwen.

De gevolgen die het kan hebben

Wanneer je dagen grotendeels in het teken staan van overwegend negatieve gedachten kan dit grote invloed hebben op je stemming. Zo kun je onder andere;

 • Minder plezier ervaren en motivatie voelen; mindere interesse hebben in dingen waar je voorheen wel plezier uit haalde.
 • Vermoeidheid; gedurende de dag weinig energie hebben.
 • Hevige stemmingswisselingen; van het ene op het andere moment omslaan in je emotie.
 • Veranderde eetlust; overmatig veel of juist een stuk minder.
 • Concentratieproblemen; bijvoorbeeld bij televisie kijken of een boek lezen.

Wanneer werkt het?

Om het te laten werken is het belangrijk dat je bereid bent om je valkuilen onder ogen te komen. Dit kan soms best lastig en confronterend zijn, maar samen met onze psychologe zal je hier aan werken. Ook moet je je bewust zijn van de gevolgen die jouw dysfunctionele schema’s voor je kunnen hebben als je er niet mee aan de slag gaat. Hierboven staan daar enkele voorbeelden van.

Mocht jij jezelf herkennen in de klachten en/of gevoelens die besproken zijn in dit blog of heb je andere vragen naar aanleiding van het lezen van dit blog, dan raden wij aan om contact met ons op te nemen. Zo kunnen we samen kijken wat wij voor jou kunnen betekenen. Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt of plan een gratis adviesgesprek in. Je kunt ook direct contact opnemen met ons aanmeldteam.  

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Hoe herken jij je eigen vermijdingsgedrag?

(6-6-2024)

Een lastige situatie vermijden lucht in het moment vaak op, maar kan op lange termijn voor problemen zorgen. Maar hoe herken je vermijdingsgedrag bij jezelf? Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder