Een onbedoelde zwangerschap kan je wereld op z’n kop zetten. Misschien was je er nog niet klaar voor, misschien speelde er iets in je relatie, of voelde je je simpelweg overvallen. Wat de situatie ook is: het roept vaak veel emoties op. Verdriet, angst, schuldgevoel, twijfel of zelfs opluchting: het kan allemaal naast elkaar bestaan.

In deze blog lees je meer over de mentale impact van een onbedoelde zwangerschap, en wat de mogelijke psychologische gevolgen zijn van het maken van een keuze, inclusief abortus.

Onbedoeld zwanger: wat gebeurt er mentaal?

Als je onbedoeld zwanger raakt, ontstaat er vaak direct een gevoel van crisis. Je moet in korte tijd belangrijke beslissingen nemen, terwijl je misschien overspoeld wordt door emoties. Veel mensen ervaren stress, onzekerheid en een gevoel van verlies van controle. Ook kunnen er vragen naar boven komen als:

Wat wil ik écht?

Hoe zal mijn omgeving reageren?

Kan ik dit aan, emotioneel en praktisch?

Wat betekent dit voor mijn toekomst?

Deze mentale belasting is normaal. Het is een intense situatie waarin hoofd en hart elkaar niet altijd lijken te begrijpen. Twijfel is dan ook een veelvoorkomend gevoel.

Bij het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap kun je terecht voor informatie over de keuzes die er zijn en doorverwijzing naar hulp vóór en ná de keuze. 

De keuze voor abortus: opluchting én verwerking

Als je kiest voor een abortus, kun je verschillende gevoelens ervaren. Veel mensen voelen opluchting na afloop: het idee dat een moeilijke situatie is opgelost. Tegelijkertijd kan er ook verdriet, schuld, spijt of rouw ontstaan. Deze emoties kunnen al kort na de ingreep optreden, maar soms ook pas weken of maanden later. Wat je voelt, hangt vaak samen met de omstandigheden waarin je de keuze moest maken, en hoe je daar zelf op terugkijkt. 

Het is belangrijk om te weten: het hebben van gemengde gevoelens na een abortus is normaal. Opluchting en verdriet kunnen prima naast elkaar bestaan.

Post-abortus klachten: wat kun je merken?

De meeste mensen verwerken een abortus zonder langdurige psychische klachten. Toch kan een kleine groep last krijgen van mentale klachten, zoals:

  • Angstklachten of paniekaanvallen
  • Somberheid of depressieve gevoelens
  • Schuld- of schaamtegevoelens
  • Flashbacks of herbelevingen van de ingreep
  • Moeite met het aangaan van relaties of vertrouwen in jezelf

Deze klachten hangen vaak samen met hoe de keuze tot stand kwam, of je steun ervaarde vanuit je omgeving, en hoe je eigen normen en waarden staan tegenover abortus.

Wanneer zoek je hulp?

Als je merkt dat je blijft piekeren, schuldgevoelens je dagelijks functioneren beïnvloeden, of je last hebt van somberheid of angstklachten, kan het goed zijn om met een psycholoog te praten. Je hoeft het niet alleen te doen. Ook als je twijfels of vragen hebt over je gevoelens, is dat genoeg reden om hulp te zoeken.

Een psycholoog kan je helpen om gedachten en gevoelens op een rij te zetten, en ruimte te maken voor verwerking op jouw tempo. Wil je praten met een psycholoog over wat je hebt meegemaakt, of zit je nog midden in een moeilijke keuze? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem voor vragen direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Ik zoek informatie | Informatiepunt onbedoelde zwangerschap

Informatie over hulp na abortus | Informatiepunt onbedoelde zwangerschap

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Heeft vakantie invloed op je therapievoortgang?

(25-7-2025)

In de vakantieperiode kan het zijn dat therapie voor een bepaalde tijd gepauzeerd wordt. Ondanks dat dit voor stress kan zorgen, kan dit ook voordelen hebben. L… Lees verder

Wat is het verschil tussen verzekerde en onverzekerde psychologische zorg?

(17-7-2025)

Twijfel je welke zorg het beste bij jouw situatie past? Lees dan verder! Lees verder

Van leesstof tot denkstof: Al het blauw van de hemel

(14-7-2025)

De betekenis van mindfulness en zingeving wanneer zekerheid wegvalt. Lees verder

Van leesstof tot denkstof: Uit je hoofd, in het leven

(9-7-2025)

Een andere houding aannemen tegenover je mentale klachten Lees verder