Voor sommige mensen is het de beste tijd van hun leven: de studententijd. Ze willen dan ook dat deze tijd nooit ten einde komt. Echter komt er altijd een moment dat je van student naar werkende gaat. Dit kan een hele leuke tijd zijn, maar het kan ook gepaard gaan met stress, angst en onzekerheid. Lees er meer over in deze blog!
De wankelende brug
De overgang van het studentleven naar het werkleven kan een hele leuke en spannende stap zijn. Je krijgt meer financiële vrijheid en komt allemaal nieuwe uitdagingen tegen. Tegelijkertijd sluit je ook een periode van je leven af. Als student heb je een stuk meer vrijheid dan als werkende. Je hebt meer tijd om leuke dingen te doen met je vrienden en besteedt minder tijd aan werken. Deze overgang kan gepaard gaan met verschillende psychische problemen.
Het verschil in vrije tijd kan ervoor zorgen dat je in een burn-out beland. Wanneer je begint met werken kan het lastig zijn om je tijd zo goed mogelijk in te delen, waardoor je snel overbelast kan raken.
Beginnen aan een fulltimebaan kan best spannend en eng zijn. Je staat voor veel onzekerheden en je moet veel leren. Dit kan voor angstgevoelens zorgen. Hoe weet je namelijk dat dit echt is wat je leuk vindt om te doen? Of heb je nog wel tijd om leuke dingen te doen met vrienden? Dit zijn gedachtes die op kunnen komen wanneer je van je studentenleven in het werkleven stapt.
Weet wel dat deze onzekerheden en twijfels normaal zijn. Het begin van je werkleven is bedoeld om uit te zoeken wat bij jou past. Dit kun je doen door ervaringen op te doen binnen het werkleven.
Imposter syndrome
Een ander fenomeen wat zich kan voordoen als je net begint met werken is het imposter syndrome. Dit betekent dat je het gevoel hebt dat je anderen bedriegt op het gebied van je deskundigheid. Je hebt dus eigenlijk het gevoel dat je niet gekwalificeerd bent voor een baan, terwijl je wel de juiste opleiding hebt gevolgd. Je kunt deze gedachtes compenseren door extra hard te werken of juist een baan uit te zoeken die onder je competentieniveau ligt. Zo weet je in ieder geval dat je over de juiste kwaliteiten beschikt. Echter komen deze gevoelens voort uit onzekerheid en verdwijnen ze niet door ze te negeren. Het is belangrijk om, eventueel met de hulp van een psycholoog, te onderzoeken waar deze gevoelens van onzekerheid vandaan komen en er wat aan te doen.
Tips om voorbereid aan het werkleven te beginnen!
- Neem de tijd. Het kan best verstikkend aanvoelen als je van de vrijheid die je had als student opeens in een volledige werkweek stapt. Je kunt er daarom voor kiezen om eerst minder uren te werken of te beginnen met een (betaalde) stage. Hierdoor krijg je een idee van hoe het werkende leven in elkaar steekt, zonder te snel van stapel te lopen.
- Gelijk aan je droombaan beginnen? Soms heb je het gevoel dat je direct moet starten bij de baan die je het liefst zou willen hebben. Dit hoeft niet. Het kan fijner zijn om te beginnen met een baan in hetzelfde werkveld, maar waar je bijvoorbeeld veel begeleiding krijgt. Zo maak je kennis met het werk in de praktijk, zonder dat je al gelijk op het eindstation begint.
- Zoek slim naar je eerste baan. Hoe weet je nu welke baan bij jou past? Dit kan nog best lastig zijn, zeker als je nog geen ervaring hebt in het werkende leven. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt aan een werkplek. Heb je veel creatieve vrijheid nodig? Of juist veel begeleiding? Zo kan je gerichter zoeken naar een baan die bij jou past.
Beginnen aan het werkleven kan dus angst, stress en onzekerheid met zich meebrengen. Deze gedachtes en gevoelens kunnen invloed gaan hebben op je dagelijks leven. Wanneer je dit ervaart, kan het helpend zijn om hier met een psycholoog over te praten. Onze psychologen kunnen je helpen met de overgang van het studentenleven naar het werkleven. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Ons aanmeldteam luistert graag naar je! Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.