Een werkplek die ons motiveert om te werken is belangrijk om te excelleren en te groeien in je werk. Maar wat is motivatie eigenlijk? En hoe houd je je werknemers gemotiveerd? Lees er meer over in deze blog.  

Hoe werkt motivatie?  

Motivatie is het gene wat iemand drijft om iets te doen. Motivatie is een samenspel van biologische aanleg en culturele factoren. Het gevoel van honger motiveert je bijvoorbeeld om te eten. Motivatie kan ontstaan door behoeftes, doelen, beloningen of straffen.  

In de psychologie wordt er onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, komt de motivatie vanuit jezelf. Je hebt een persoonlijke behoefte die je graag wil vervullen. Wanneer je extrinsiek gemotiveerd bent, haal je je motivatie uit een externe bron. Dit kan bijvoorbeeld een beloning zijn.  

Waarom willen werknemers excelleren?  

Er zijn verschillende theorieën die kunnen verklaren waarom werknemers gemotiveerd zijn om goed werk te leveren. Een van deze theorieën is de zelfdeterminatietheorie. Deze theorie is opgebouwd uit 3 principes: de behoefte aan autonomie, sociale verbondenheid en het gevoel van competentie. Al deze principes zijn te vervullen op de werkplek. Door geld te verdienen kan een werknemer autonomie verkrijgen. Door samen te werken met collega's voelt de werknemer sociale verbondenheid, en door succeservaringen krijgt de werknemer een gevoel van competentie.  

Naast de zelfdeterminatietheorie speelt ook de verwachtingstheorie een rol bij de motivatie van werknemers. Deze theorie is opgebouwd uit 3 aspecten: verwachting, instrumentaliteit en valentie. Verwachting houdt in dat iemand verwacht dat zijn inspanning zal leiden tot een goede prestatie. Instrumentaliteit houdt in dat deze goede prestatie zal leiden tot de gewenste uitkomst. Valentie is de waarde van de uitkomst voor de persoon. Wanneer deze drie principes aanwezig zijn in het werkleven van de werknemer, zal de werknemer meer gemotiveerd zijn in zijn of haar werk.  

Hoe houd je werknemers gemotiveerd? 

Als werkgever wil je natuurlijk graag dat je werknemers gemotiveerd zijn, zodat ze tevreden zijn met het werk dat ze doen. Hieronder worden een aantal tips gegeven die kunnen helpen je werknemers gemotiveerd te houden:  

  • Geef je werknemers voldoende begeleiding. Het werkt motiverend als je werknemers niet het gevoel hebben er alleen voor te staan. Zorg dat ze kunnen terugvallen op iemand met meer ervaring wanneer ze het even niet weten.  
  • Zorg voor genoeg uitdaging. Een monotone werkdag werkt niet motiverend. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor uitdaging in opdrachten.  
  • Geef een blijk van waardering. Het werkt motiverend wanneer je werknemers doorhebben dat je oog hebt voor het werk dat ze verrichten. Geef inhoudelijke complimenten als je ziet dat een werknemer iets goed heeft gedaan. 
  • Zorg ervoor dat je werknemers het gevoel hebben betrokken te worden bij het bedrijf. Geef updates over hoe het bedrijf het doet en welk aandeel zij hierin brengen. Luister ook naar de mening van je werknemers en sta open voor feedback.  

Wanneer je niet gemotiveerd bent op werk kan dit zorgen voor stress, somberheid en burn-out. Bij Psycholoog.nl kunnen we je hier bij helpen. Heb je behoefte aan psychologische hulp? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder