Kenmerkend voor een depressie is het hebben van negatieve gedachtes en gevoelens over verschillende onderwerpen. Dit noemen we ook wel ruminatie. In deze blog lees je meer over ruminatie als onderdeel van depressie.  

Wat is de ruminatietheorie?  

Rumineren met betrekking tot depressie houdt in dat iemand zijn aandacht richt op de depressieve symptomen en ook op de gevolgen van deze symptomen. Ruminatie is een van de cognitieve kernsymptomen van depressie en het heeft invloed op het begin, de duur, de ernst en de mate van terugval.  

Naast dat rumineren een rol speelt bij depressie, zijn er ook associaties gevonden tussen rumineren en angststoornissen, obsessieve-compulsieve stoornissen en borderline persoonlijkheidsstoornissen. 

Een term die vaak als synoniem wordt gebruikt voor rumineren, is piekeren. Toch is er een onderscheid tussen de twee. Piekeren heeft vaak betrekking op het herhaaldelijk nadenken over zaken die nog moeten gebeuren. Rumineren heeft meer betrekking op het nadenken over ervaringen die iemand in het verleden heeft gehad of zorgen die iemand nu ervaart.  

De verschillende aspecten van ruminatie 

Ruminatie heeft verschillende aspecten. Hieronder worden enkele genoemd:  

  • Broeden: door negatieve emoties overmatig te analyseren, kunnen gevoelens van verdriet, angst en hulpeloosheid verergeren.  
  • Machteloosheid: ruminatie kan leiden tot een gevoel van machteloosheid. Iemand kan het gevoel krijgen dat hij of zij geen controle hebben over hun negatieve emoties en gedachten. 
  • Verhoogde kwetsbaarheid voor depressie: door herhaaldelijk overmatig na te denken over negatieve gebeurtenissen en gevoelens, kan iemand een verhoogde kwetsbaarheid ontwikkelen voor depressieve symptomen.  
  • Analyse van symptomen: iemand die rumineert besteedt veel tijd aan het analyseren van hun negatieve emoties, waardoor de gevoelens van angst, hulpeloosheid of verdriet kunnen verergeren. 

COMET en ruminatie 

Een manier om ruminatie als onderdeel van depressie te behandelen is COMET. COMET staat voor Competitive Memory Training (in het Nederlands: competitieve geheugentraining). Het is een interventie gericht op het behandelen van ruminatie, een belangrijk aspect van depressie. Het werkingsmechanisme van COMET zorgt ervoor dat iemand meer toegang heeft tot functionele attitudes en betekenissen, terwijl toegang tot disfunctionele attitudes en betekenissen wordt verminderd. Deze interventie draagt bij aan het verminderen van negatieve gedachten, en leert iemand ook er meer afstand van te nemen. Dit wordt bereikt door middel van verschillende technieken, waaronder meer afstand creëren tot emoties en herhaling van deze afstandelijkheid. Belangrijk is dat iemand leert om niet te vermijden of te ontkennen, maar om minder geïnvesteerd te zijn in negatieve emoties en gedachten, waardoor functionelere attitudes sterker worden en meer voelbaar worden gemaakt. 

Wil je hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Dialectische gedragstherapie: een krachtige benadering voor emotionele regulatie

(23-5-2024)

Beheers je emoties, verbeter je relaties en bouw een leven dat de moeite waard is met dialectische gedragstherapie. Lees verder

Sociale angst overwinnen: tips en strategieën voor een zelfverzekerd leven

(22-5-2024)

Stap uit de schaduw van sociale angst en omarm je zelfvertrouwen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder