Directieve therapie is een gestructureerde en doelgerichte vorm van psychotherapie waarin de therapeut een actieve rol speelt in het begeleiden van de cliënt naar gedragsverandering. Lees hier meer over hoe deze vorm van therapie wordt toegepast.  

Wat is directieve therapie 

Directieve therapie is gebaseerd op principes uit de cognitieve gedragstherapie (CGT), oplossingsgerichte therapie en andere gedragsgerichte interventies. De therapeut geeft duidelijke opdrachten en richtlijnen om de cliënt te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe denk- en gedragspatronen. Dit type therapie is effectief bij een breed scala aan psychische klachten, zoals angststoornissen, depressie, verslaving en gedragsproblemen. 

Kenmerken van directieve therapie 

  1. Actieve rol van de therapeut: de therapeut bepaalt grotendeels de structuur van de sessies en geeft gerichte opdrachten. 
  2. Duidelijke doelen: de therapie richt zich op concrete, haalbare doelen die in overleg met de cliënt worden gesteld.  
  3. Praktische oefeningen: cliënten krijgen huiswerkopdrachten en gedragsoefeningen om buiten de sessies aan hun herstel te werken.  
  4. Korte en effectieve trajecten: vaak is directieve therapie kortdurend en resultaatgericht.  
  5. Empirisch onderbouwd: de methodes die worden gebruikt, zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en bewezen effectief.  

Hoe verloopt een sessie?  

Een sessie begint meestal met een evaluatie van eerdere opdrachten en de voortgang van de cliënt. Vervolgens introduceert de therapeut nieuwe technieken of oefeningen die helpen bij het behalen van de therapiedoelen. Dit kan variëren van cognitieve herstructurering (het veranderen van negatieve denkpatronen) tot exposuretherapie (geleidelijke blootstelling aan angstopwekkende situaties). De sessie wordt vaak afgesloten met het stellen van huiswerkopdrachten.  

Voor- en nadelen 

Er zijn enkele voor- en nadelen die passend zijn bij deze soort therapie. Hieronder zijn er enkele opgesomd:

Voordelen 

  • Snel resultaat door gerichte aanpak 
  • Duidelijke structuur en begeleiding 
  • Wetenschappelijke onderbouwde technieken 

Nadelen 

  • Minder geschikt voor cliënten die behoefte hebben aan vrije exploratie van gevoelens 
  • Kan als te direct of confronterend worden ervaren 
  • Vereist actieve medewerking van de cliënt 

Directieve therapie is een effectieve en doelgerichte vorm van therapie die met name geschikt is voor mensen die concrete hulp willen bij gedragsverandering. Door de gestructureerde aanpak en actieve rol van de therapeut kunnen cliënten sneller resultaten boeken en beter leren omgaan met hun psychische klachten.  

Bij Psycholoog.nl kun je terecht voor klachten rondom angst, depressie, emotie en stress. Samen met de psycholoog kijk je naar jouw behoeften en krijg je handvaten aangereikt over hoe je beter kan omgaan met jouw klachten. Wil jij hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat doet een ziekenhuispsycholoog precies?

(26-3-2025)

Ontdek hoe een ziekenhuispsycholoog patiënten en zorgpersoneel mentaal ondersteunt bij ziekte en herstel. Lees verder

6 feiten en fabels over relatietherapie

(20-3-2025)

Er kunnen nog best wat misverstanden bestaan over wat relatietherapie is en voor wie het geschikt is. Lees hier meer over de fabels en feiten over relatietherap… Lees verder

Wat houdt forensische psychologie in?

(19-3-2025)

Ontdek hoe forensische psychologie crimineel gedrag analyseert en bijdraagt aan een rechtvaardig rechtssysteem. Lees verder

Welke mentale klachten kan een coach helpen oplossen?

(14-3-2025)

Een coach kan helpen om handvaten te bieden voor verschillende klachten. Lees hier bij welke klachten een coach jou kan helpen! Lees verder