In de zorg vindt steeds meer digitalisering plaats; uitslagen van huisartsonderzoeken zijn online in te zien en consulten vinden ook wel eens plaats via een videobelverbinding. Zorg die via een online verbinding plaatsvindt, wordt ook wel E-health genoemd. Ook wanneer het aankomt op mentale gezondheid zien we een grote stijging in het aanbod van online hulp. 

E-health

E-health wordt steeds meer ingezet om de zorg toegankelijk, efficiënter en sneller te maken. Deze vorm van zorg is voornamelijk gaan groeien tijdens de coronaperiode. De digitalisering is sindsdien in een rap tempo gegaan. Steeds meer voordelen komen naar voren, maar ook nadelen.

Een belangrijk pluspunt van E-health is dat je als patiënt meer grip kan hebben op jouw eigen zorgproces. Zo kan je informatie raadplegen, diverse ziekenhuizen vergelijken en heb je zorg binnen handbereik. Een nadeel betreft de toegankelijkheid voor mensen die niet zo vaardig zijn met het internet. Voor hen is het een stuk lastiger om zich wegwijs te maken op online platformen. Het is dus misschien niet voor iedereen weggelegd, maar deze digitalisering van de zorg biedt vandaag de dag al een uitkomst voor velen. E-health omvat verschillende vormen, waaronder:

  • Zorgapp's. Via huisartsapps zijn bijvoorbeeld testuitslagen in te zien en afspraken in te plannen in de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Daarnaast bestaan er ook apps die ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezondere levensstijl, het verbeteren van de nachtrust en het aanleren van effectieve stressmanagementvaardigheden.
  • E-consulten. Dit zijn consulten die online plaatsvinden, via een (video)belverbinding. Bijvoorbeeld tussen een huisarts en patiënt. Het gaat dan meestal om het stellen van vragen die geen spoed hebben. Zo worden de wachtruimtes bij huisartsen een stuk minder druk.
  • Zorg op afstand. Hierbij wordt de gezondheidstoestand van een patiënt gemonitord zonder fysieke aanwezigheid van de zorgverlener. Via meetapparatuur worden gezondheidsgegevens, zoals hartslag of valincidenten, over internet doorgestuurd. Deze vorm van zorg op afstand stelt mensen in staat om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Bovendien hoeft de arts alleen ter plaatse te komen wanneer het absoluut noodzakelijk is.
  • Elektronisch patiëntendossier (EPD). Zorgverleners kunnen hier gebruik van maken om onderling medische gegevens van patiënten te delen, mits daar natuurlijk toestemming voor is gegeven. Zo vind het contact tussen verschillende disciplines in de zorg ook een stuk efficiënter plaats. 

Online psycholoog

Als het aankomt op mentale gezondheid, worden er toch nog wel vaak vraagtekens gezet achter de online versie van therapie. Is dit wel even effectief als face-to-face therapie? En hoe zit het met de therapeutische relatie? Uit onderzoek blijkt dat er weinig verschil wordt gevonden tussen deze twee therapievormen, wanneer er lichte mentale klachten spelen. Bij ernstigere klachten, zoals verslavingen, suïcidaliteit of persoonlijkheidsstoornissen, wordt wel afgeraden om online in therapie te gaan. Per situatie kan dus verschillen waar jij het beste bij gebaat bent. Het is daarom van belang dat je je oriënteert op de verschillende mogelijkheden als het aankomt op psychische hulp.

Bij Psycholoog.nl bieden wij online therapie bij milde mentale klachten. Loop jij tegen sombere of angstige gevoelens aan, voel je je overspannen of wil je werken aan je relaties? Met dit soort klachten kunnen wij je meestal goed helpen. Dat doen we ook snel: bij ons sta je geen maanden op een wachtlijst, maar kun je direct aan de slag. Wil je meer weten over de voordelen van psychologische consulten via een videobelverbinding? Of ben je benieuwd hoe dit in zijn werk zal gaan? Lees er hier meer over.

Ben jij geïnteresseerd in online therapie of heb je vragen over E-health in de mentale gezondheidszorg? Dan kan je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van eenadviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen: 

Chauhan, S. and Jaiswal, M. (2017), "A meta-analysis of e-health applications acceptance: Moderating impact of user types and e-health application types", Journal of Enterprise Information Management, Vol. 30 No. 2, pp. 295-319

Eysenbach G. What is e-health? J Med Internet Res 2001;3(2):e20

Carlbring P, Andersson G, Cuijpers P, Riper H, Hedman-Lagerlöf E. Internet-based vs. face-to-face cognitive behavior therapy for psychiatric and somatic disorders: an updated systematic review and meta-analysis. Cognitive Behaviour Therapy. 2018; 47(1):1-8.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Zelfzorg voor therapeuten: burn-out en balans in het vakgebied

(6-11-2024)

Therapeut zijn bied veel voldoening, maar stress en burn-out kunnen op de loer liggen. Lees hier meer over hoe je als therapeut balans kan houden in het vakgebi… Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder

Lange wachtlijsten in de GGZ en werkstress

(23-10-2024)

De lange wachttijden in de reguliere zorg zorgen ervoor dat het lastig kan zijn voor werknemers om tijdig de juiste zorg te krijgen. Werkgevers kunnen gelukkig… Lees verder