Het aantal lange afstandsrelaties nemen de laatste jaren toe. Dat is ook niet vreemd, als je kijkt naar de mogelijkheden die we tegenwoordig hebben om wereldwijd met elkaar te communiceren. Ook kun je met iedereen op de wereld matchen via online datingssites. Door het internet zijn we dichterbij elkaar dan ooit. Hoe zorg je ervoor dat de relatie niet strandt wanneer je een langeafstandsrelatie aangaat? 

Een lange afstandsrelatie kan soms zwaar zijn. Deze relatievorm vergt dan ook wat meer inspanning en moeite dan een relatie waarbij je elkaar vaker ziet. Om een relatie op afstand te laten slagen, zijn er altijd een aantal obstakels die je zal moeten overwinnen. Met veel liefde en toewijding is geen berg te hoog, geen vallei te laag en geen rivier breed genoeg om jou en je partner uit elkaar te drijven. Hier lees je enkele tips om je langeafstandsrelatie te laten slagen:

  • Communiceer niet te vaak: maak hier afspraken over.

Misschien heb je juist het idee dat zoveel mogelijk berichtjes sturen het beste is zodat je niet vergeten wordt door je partner. Dit is beter te vermijden. Kies het juiste moment om van je te laten horen. Door de afstand kan het zijn dat het even duurt voordat je een reactie terugkrijgt, maar oefening baart kunst. Ontdek wat het beste moment voor jullie is om te communiceren. Ook als je alleen maar op een zondagavond met elkaar belt, het draait om het feit dat je tijd voor elkaar vrijmaakt. Het kan een idee zijn om hiervoor een vast moment af te spreken in de week. Zo weet je allebei wat je van elkaar kan verwachten. 

  • Wees open en eerlijk naar elkaar: eerlijkheid duurt het langst.

Sluit jezelf niet af, maar laat het je partner weten als je je zorgen maakt. Problemen waar je alleen mee moet omgaan, vreten aan je hart. Ook als je bang bent dat het jullie relatie geen stand zal houden of wanneer je merkt dat je gevoelens aan het verdwijnen zijn, is het beter om hierover te communiceren. Het is belangrijk om elkaar genoeg te vertrouwen, zodat je alle gedachten en gevoelens kan delen. Communicatie zorgt ervoor dat je samen manieren zal vinden om met elke vorm van jaloezie, angst of twijfel om te gaan. 

  • Probeer elkaar op te zoeken: afhankelijk van de hoeveelheid geld en tijd het kost om elkaar op te zoeken, kan het een behoorlijke operatie zijn om elkaar te zien.

Het kan funest zijn voor je gevoelens en levensplannen wanneer je niet weet wanneer de volgende keer is dat je elkaar ziet. Probeer daarom een datum te plannen wanneer je weer terug bent of wanneer de ander jou op komt zoeken. Op die manier kun je vooruitplannen en kan je uitkijken naar het moment dat je elkaar weer in de armen sluit.  

  • Bekijk een langeafstandsrelatie op een positieve manier: het heeft weinig zin om jezelf te wentelen in zelfmedelijden omdat je niet bij je partner kan zijn.

Probeer de situatie positief in te zien en geniet van de vrijheid. Plan activiteiten met familie en vrienden, of zoek een nieuwe hobby. Het kan een enorm voordeel zijn om je eigen ding te doen. Als je in de avond bijvoorbeeld moet overwerken of studeren, hoef je je partner niet teleur te stellen en bijvoorbeeld geen afspraken af te zeggen. 

  • Houd een doel voor je ogen: een langeafstandsrelatie werkt vaak beter als jullie beiden weten dat dit tijdelijk is.

Zorg voor een toekomstplannen, zodat jullie weten wanneer jullie weer samen kunnen zijn. Zonder een doel is het lastiger om toegewijd te blijven. Bespreek daarom wat de volgende stap in jullie relatie kan zijn. Dit kan zijn dat jullie dichter bij elkaar gaan wonen, misschien zelfs wel samen willen gaan wonen of een bruiloft in het vooruitschiet hebben. Zulke toekomstplannen zorgen voor motivatie om deze periode te overbruggen. 

  • Wees creatief: gebruik creatieve fantasie om nieuwe verrassende manieren te bedenken om de ander te laten weten dat je aan je partner denkt.

Het kunnen kleine dingen zijn, je hoeft zeker niet meteen je volledige banksaldo eraan op te maken. Denk hierbij aan het schrijven van een brief, een cadeau pakketje samenstellen om op te sturen of stuur bloemen op naar je geliefde. Zo blijft het romantische aspect in jullie relatie aangewakkerd en kan je de ander erg blij maken met een kleine moeite.  

Heb jij moeite met de langeafstandsrelatie waar je in zit? Zie je het bijvoorbeeld niet meer zitten of verloopt de communicatie erg stroef tussen jou en je partner? Dan kan het verstandig zijn om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Bij psycholoog.nl kunnen we jou helpen om te achterhalen waar de problematiek vandaan komt en samen op zoek gaan naar oplossingen. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Hoe om te gaan met verschillende toekomstplannen in een relatie

(17-6-2024)

In een relatie kan het voorkomen dat toekomstplannen niet overeenkomen tussen beide partners. Toch hoeft dit niet het einde van de relatie te betekenen. Lees hi… Lees verder

De 7 love languages: intellectuele stimulatie en emotionele ondersteuning toegevoegd aan de 5 bestaande liefdestalen

(4-6-2024)

Leer de unieke liefdestaal van je partner kennen en bouw een diepere, sterkere verbinding op. Lees verder

Realistische #couplegoals: het geheim van een duurzame relatie

(14-2-2024)

Benieuwd hoe jij de sleutel tot langdurig geluk in je relatie kan vinden? Lees er meer over in deze blog! Lees verder