Sociale media zijn een enorm populaire bron van informatie, vooral voor jongere generaties. Platforms zoals TikTok, Instagram en andere sociale media staan vol met content over psychische gezondheid. Hoewel het goed is dat mentale gezondheid steeds bespreekbaarder wordt, schuilt er ook een gevaar: de verspreiding van misinformatie of 'fake news' over psychische problemen.

Hoe Fake News over mentale gezondheid verspreid wordt

Veel video's op TikTok bevatten tips, diagnoses of zogenaamde 'deskundigen' die adviezen geven over bijvoorbeeld angststoornissen, ADHD, depressie of persoonlijkheidsstoornissen. Hoewel sommige van deze video's juiste informatie bevatten, zijn er ook genoeg video's die misleidende of ronduit verkeerde adviezen geven. Vaak worden complexe psychische problemen te eenvoudig voorgesteld, met snelle zelfdiagnosetests. De algoritmes van sociale media, die gebaseerd zijn op views en likes, zorgen ervoor dat dit soort content snel viraal kan gaan en miljoenen kijkers bereikt.

Invloed op kennis en behandeling

Het gevaar van verspreiding van misinformatie is groot. Mensen die worstelen met psychische klachten kunnen verkeerde conclusies trekken of onjuiste zelfdiagnoses stellen op basis van wat ze op TikTok zien. Ze kunnen gaan geloven dat ze juist wel of niet een specifieke stoornis hebben, terwijl ze eigenlijk professionele diagnostiek nodig hebben hiervoor. Dit kan leiden tot angst, verwarring en zelfs het uitstellen van effectieve behandeling.

Daarnaast kan fake news een vertekend beeld geven van wat therapie en behandeling daadwerkelijk inhoudt. Mensen kunnen bijvoorbeeld geloven dat therapie binnen één sessie resultaat moet opleveren, of dat er simpele 'hacks' zijn die complexe problematiek in één klap oplossen. Dit soort verwachtingen maakt het moeilijker om de juiste hulp te zoeken en om door te zetten als behandeling lastig is.

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk om kritisch te blijven bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Als je twijfelt over iets dat je hebt gezien of gelezen, vraag jezelf dan eerst af: is de bron betrouwbaar? Is de informatie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of komt het van iemand zonder medische expertise? We raden aan om altijd aanvullende informatie te verkrijgen bij een gekwalificeerde psycholoog of specialist.

Neem contact op met psycholoog.nl

Heb je vragen over dingen die je op sociale media hebt gezien over psychische gezondheid? Wil je zeker weten dat je de juiste informatie krijgt? Neem dan contact met ons. Dit kan door een adviesgesprek in te plannen op onze website, of door direct contact op te nemen met 085 273 3339. Ons aanmeld- en adviesteam helpt je graag verder en kan je voorzien van betrouwbare, professionele begeleiding en ondersteuning.

Blijf kritisch, wees voorzichtig met wat je consumeert op sociale media, en onthoud dat jouw mentale gezondheid te belangrijk is om te vertrouwen op onbewezen informatie. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

Gender en seksuele identiteit in de psychotherapie

(11-11-2024)

Het belang van inclusieve therapie. Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder

Lange wachtlijsten in de GGZ en werkstress

(23-10-2024)

De lange wachttijden in de reguliere zorg zorgen ervoor dat het lastig kan zijn voor werknemers om tijdig de juiste zorg te krijgen. Werkgevers kunnen gelukkig… Lees verder