Heb je de afgelopen tijd de behoefte om gezonder te leven maar weet je niet hoe? Of maak je je vaak druk om het milieu en vraag je je af wat jij zelf zou kunnen doen? Deze week, van 4 tot en met 10 maart, staat in het hele land in het teken van het niet consumeren van vlees en zuivel. Lees in deze blog meer over wat het meedoen aan deze week kan doen voor jou op het gebied van mentale- en fysieke gezondheid.

Waarom de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel?

Een Nederlander eet gemiddeld 39 kilo vlees per jaar, dit is ongeveer 750 gram vlees per week.  Volgens deskundigen heeft een mens niet meer dan 500 g vlees per week nodig. Een overschrijding hiervan kan bijdragen aan verschillende ziektes zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Daarnaast is de vleesindustrie slecht voor het milieu, vanwege de grote CO2 uitstoot. Er worden namelijk grote stukken landbouwgrond gebruikt vanwege de ruimte die de dieren innemen, maar vooral omdat ze ook gevoed moeten worden. De productie van het voer neemt veel ruimte in en daarnaast worden de producten ook over de hele wereld getransporteerd.

De Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel wil mensen hiervan bewust laten worden. Ook willen ze laten zien dat het niet of minder eten van vlees en zuivel niet zo moeilijk en lekker kan zijn. Volgens de Week Zonder Vlees bespaar je ongeveer:

  • gemiddeld 1740 gram CO2 uitstoot (afhankelijk van wat voor vlees je eet en waarmee je het vervangt)
  • 1 maand douchewater

Wat zijn de voordelen van gezonder eten?

Het eten van te veel vlees of van te veel bewerkt vlees is niet goed voor ons. Het eten van teveel vlees kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Het eten van bewerkt vlees kan bijdragen aan darmkanker, diabetes type 2 en een beroerte. Ook zuivel blijkt niet voor iedereen goed te zijn. Lactose zit in zuivel en dit wordt door 65% van de volwassenen moeilijk verteerd. Dit kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel vaagheid of vermoeidheid.

Niet verassend is dan ook dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die vegetarisch eten minder vaak gezondheidsproblemen hebben. Wanneer je minder vaak vlees eet en meer plantaardig voedsel consumeert, verkleint dit de kans op overgewicht, diabetes, een hoge bloeddruk, kanker en op hart- en vaatziekten. Het is echter wel belangrijk dat je in de gaten houdt of je genoeg vitamine B12, ijzer en calcium binnen krijgt bij een vegetarisch of plantaardig dieet.

Gezond eten en een gezonde geest

Voeding heeft niet alleen invloed op je fysieke gezondheid maar ook op je mentale welzijn. Gezond eten kan je helpen je geestelijke gezondheid te ondersteunen. Vooral het meer eten van groente en fruit en plantaardige producten blijkt bevorderend te zijn. Een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon kan een betere gemoedstoestand bevorderen. Ook heeft het een positieve invloed op de vermindering van depressie en angst.

Omega-3-vetzuren spelen hier een belangrijke rol in. Ze zorgen voor een betere communicatie in de hersenen, verminderen depressieve gevoelens en ze spelen een rol in ADHD en autismespectrumstoornis. Ook kan het hebben van te weinig omega-3-vetzuren leiden tot concentratieproblemen of problemen met onthouden. Omeg-3-vetzuren zitten in vette vis, noten, zaden, olie, groente en peulvruchten.

Tips voor hulp bij meer plantaardig eten

In één keer stoppen met het eten van vlees en zuivel kan een grote stap zijn, maar het verminderen van deze producten kan al helpen. Als je hier kleine stapjes in zet wordt het vanzelf gemakkelijker. Hier zijn wat tips die zouden kunnen helpen bij het minderen van vlees en zuivel:

  • Zet kleine stapjes: plan bijvoorbeeld 2 vegetarische dagen per week in op het begin.
  • Ga op onderzoek uit: er staan veel vegetarische gerechten op het internet. De supermarkten hebben vleesvervangers en veel plantaardige opties. Probeer verschillende producten om te kijken welke je het lekkerst vindt.
  • Kijk naar welk soort vlees je eet: het is goed om minder rood vlees en bewerkt vlees te eten, deze zijn namelijk slecht voor je gezondheid. Ook is het goed om te kijken welke producten het meeste impact hebben op het milieu.

Merk jij dat je moeite hebt met het grip krijgen op nieuwe gewoontes of structuur in je leven? Of heb je last van depressieve klachten? Dan kan het helpend zijn om met hier met iemand over te praten. Bij Psycholoog.nl staan we voor je klaar. Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt of plan een gratis adviesgesprek in. Je kunt ook direct contact opnemen met ons aanmeldteam.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder