Het land kleurt weer oranje. Samen zitten we voor de buis en juichen we voor het Nederlands elftal: dit zorgt voor een gevoel van verbinding. De saamhorigheid en de positieve emoties die het EK teweegbrengt, kunnen een aanzienlijke invloed hebben op onze mentale gezondheid. Door een gevoel van gemeenschap te versterken en ons te voorzien van momenten van vreugde en ontspanning.

Of je nu een die-hard voetbalfan bent of gewoon geniet van de feestelijke sfeer, het EK biedt talloze mogelijkheden om verbinding te maken. Hoe zorgt zoiets als voetbal voor een bron van saamhorigheid?

  1. Nationale Eenheid. Tijdens het EK komt het hele land samen om hun team te steunen. Dit gevoel van nationale eenheid en trots verbindt mensen die anders misschien weinig gemeen hebben. Het samen juichen voor hetzelfde team creëert een gevoel van saamhorigheid en gedeelde identiteit.
  2. Sociale Evenementen. Het EK is een sociale gebeurtenis. Mensen komen samen in cafés en bij vrienden thuis om de wedstrijden te kijken. Deze bijeenkomsten bevorderen sociale interactie en versterken de banden tussen vrienden en familie. 
  3. Gemeenschappelijke Gesprekken. Het EK biedt een gemeenschappelijk gespreksonderwerp dat verschillende groepen mensen samen kan brengen. Dit kan vooral nuttig zijn in situaties waar mensen normaal gesproken weinig met elkaar praten. Het delen van meningen over de wedstrijden en spelers creëert een gemeenschapsgevoel en bevordert inclusiviteit.

Mentale gezondheid

Dit gevoel van saamhorigheid heeft vervolgens dan ook weer invloed op de mentale gezondheid. Voetbalwedstrijden bieden een vorm van ontspanning en een manier om aan de dagelijkse stress te ontsnappen. De spanning en opwinding van het spel kunnen endorfines vrijmaken, de zogenaamde ‘gelukshormonen’. Dit kan bijdragen aan een beter humeur en lagere stressniveaus. Daarnaast zijn sterke sociale banden ook cruciaal voor een goede mentale gezondheid. Door de sociale interacties en gedeelde ervaringen die het EK biedt, voelen mensen zich minder eenzaam en meer verbonden met anderen. Dit kan het algemene welzijn verbeteren en een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid.

Het EK biedt ook een mogelijkheid voor de gezamenlijke viering van overwinningen en het gezamenlijk verwerken van teleurstellingen. Samen juichen voor een overwinning of de teleurstelling van een nederlaag delen kan therapeutisch werken. Het helpt mensen om hun emoties te uiten en te verwerken in een begrijpende omgeving.

Eenzaamheid

Naast positieve effecten, kan landelijke feestelijkheid ook juist een gevoel van eenzaamheid versterken. Individuen die dealen met persoonlijke problemen kunnen zich nog geïsoleerder voelen tijdens feestelijke periodes, zoals het EK. Terwijl de rest van de samenleving lijkt te genieten van de vreugde en saamhorigheid, kan dit contrast de negatieve gevoelens van deze personen juist versterken. De druk om mee te doen aan de gezelligheid kan een extra last zijn, waardoor zij zich nog verder terugtrekken. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze verborgen groep en steun te bieden, zodat niemand zich buitengesloten hoeft te voelen tijdens feestelijke momenten.

Bij Psycholoog.nl bieden we persoonlijke begeleiding en ondersteuning om je te helpen omgaan met mentale problemen. Lees hier meer over wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je hier vragen over? Neem direct contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

Tips voor gezonde coping tijdens Black Friday: Bewust consumeren

(27-11-2024)

Hoe weerhoudt je jezelf ervan om impulsieve aankopen te doen? Lees verder

De kracht van geven: een geschenk voor jezelf en de ander

(25-11-2024)

Wanneer we een ander iets geven, doen we onszelf daar ook een plezier mee. Lees verder

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder