De jaarwisseling komt steeds dichterbij. In deze tijd hebben veel mensen het over goede voornemens. Maar zijn die goede voornemens wel zo'n goed idee?  

Waarom bedenken we goede voornemens? 

Afvallen, meer bewegen, stoppen met roken en drinken, meer goede daden verrichten, vaker mediteren: het zijn allemaal voorbeelden van goede voornemens. Ongeveer 60 tot 80% van de Nederlanders doet aan goede voornemens. Maar waarom eigenlijk? Veel mensen zien de jaarwisseling als een moment om terug te blikken, te reflecteren maar ook om vooruit te kijken, en kritisch te zijn op zichzelf. Men ziet het nieuwe jaar als duidelijk afgebakend punt voor een nieuwe start.  

Waarom zijn goede voornemens toch niet zo'n goed idee? 

Natuurlijk is het ontwikkelen van jezelf altijd een goed idee. Toch is het hebben van goede voornemens misschien niet de beste manier om dit te doen. Van de meeste goede voornemens komt namelijk weinig tot niks terecht. Je houdt het misschien een paar weken vol, maar die gewoontes veranderen blijkt toch niet zo makkelijk. Je merkt om je heen dat anderen hun goede voornemens hebben laten varen, waardoor ook jouw motivatie afneemt. Doordat jouw goede voornemens niet gaan zoals je had gehoopt, stel je jezelf teleur, terwijl je een nieuwe start juist niet met teleurstelling zou willen beginnen. Focus je in plaats daarvan dus vooral op de positieve dingen van het afgelopen jaar. Wat is er goed gegaan? Wat heb je geleerd? Wat heb je bereikt? Heb hierbij ook aandacht voor de kleine overwinningen en lichtpuntjes!  

Wat zijn goede manieren om aan nieuwe gewoonten en doelen te werken? 

Hoe kun je dan nieuwe gewoonten aanleren? Het begint al met het woord 'voornemens'. Dit is zwak uitgedrukt en zorgt ervoor dat er ruimte voor falen blijft. Beslis dat je iets gaat doen of veranderen, in plaats van het je alleen maar voor te nemen. Verder werkt het misschien beter om op een willekeurige dag te beginnen om te werken aan deze doelen, in plaats van het begin van januari. Deze periode is namelijk over het algemeen, door de feestdagen en het vaak vrij zijn van werk, niet representatief voor je dagelijks leven zoals dat er de rest van het jaar uit ziet. Wanneer je dus besluit om iets te veranderen op een willekeurige dag, zal je merken dat deze gewoonte beter past in jouw dagelijks leven, en dus ook beter vol te houden is. Zorg er verder voor dat deze doelen klein, realistisch en concreet zijn. Schrijf ze op en houd bij hoe je vooruitgang is.  

Toch goede voornemens? Lees hier hoe je ze dit jaar wel volhoudt.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

MDMA in behandelingen: een nieuwe benadering van therapie

(13-6-2024)

Ontdek de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van MDMA in de geestelijke gezondheidszorg. Lees verder

De toekomst van de gezondheidszorg: de kracht van E-Health

(31-5-2024)

E-health: de toekomst van toegankelijke en efficiënte gezondheidszorg. Lees verder

Ontmaskerd: 10 veelvoorkomende mythen in de psychologie

(27-5-2024)

Ontdek de waarheid achter populaire misvattingen en leer hoe ze onze kijk op mentale gezondheid beïnvloeden. Lees verder