Je hebt je net de perfecte plek op het strand gevonden of je bent net geïnstalleerd in het heerlijke appartement, heerlijk weer en lekker eten, toch heb je een knagend gevoel van binnen dat graag naar huis wil. Het kan ook zijn dat je net verhuist bent naar een nieuw leuk huis dat bijvoorbeeld beter is voor jullie gezin, maar toch mist er iets en verlang je terug naar het oude huis. Ook volwassenen kunnen last hebben van heimwee. Wat is het en waarom is de één er gevoeliger voor dan de ander?

Wat is heimwee?

Heimwee is het extreem verlangen naar huis of je ‘veilige plek’. Het komt vooral voor bij kinderen, echter verlangen zij vaker naar de veiligheid van hun ouders dan ‘thuis’. Het kan ook voorkomen bij volwassenen, zij verlangen vaak naar een vertrouwde omgeving of hun vertrouwde ritme.

Het hebben van heimwee is een stressreactie van het lichaam die moeite heeft met het aanpassen aan de nieuwe omgeving of situatie. Er is meestal ook sprake van het missen van mensen die dichtbij staan.

Heimwee is geen psychische stoornis maar het kan wel belemmerend en problematisch voor iemand zijn. Het hebben van heimwee kan zich op verschillende manieren uiten. Je kan last hebben van lusteloosheid, slaapproblemen, verminderde eetlust, buikpijn of koorts. Ook mentaal kan het invloed hebben: je kan angst, eenzaamheid of depressieve gevoelens ervaren.  

Wie krijgt last van heimwee?

Heimwee komt vooral voor bij kinderen maar het komt ook voor bij volwassenen. Kinderen groeien er vaak overheen naarmate ze ouder worden, maar het is ook mogelijk om heimwee te ontwikkelen op latere leeftijd. Maar hoe kan het dat de één er last van heeft en de ander helemaal niet?

Er zijn een paar risicofactoren voor het ontwikkelen van heimwee. Het betekent niet dat je sowieso heimwee zal ontwikkelen als je hoger scoort op een van deze kenmerken maar het kan de kans groter maken.

Er bestaat een positief verband tussen het ontwikkelen van heimwee en introversie, lage flexibiliteit en moeite met het aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Op een nieuwe plek, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of verhuist bent, is er een bepaalde mate van controle verlies, wat voor sommige moeilijk kan zijn. Iemand die last heeft van sociale angst kan ook gevoeliger zijn voor heimwee. Je hebt dat vaak meer moeite met het leggen van nieuwe contacten waardoor je sneller naar huis verlangt.

Wat helpt bij heimwee?

Vaak gaat heimwee vanzelf over. In het geval van een verhuizing went de nieuwe omgeving na een tijdje en op vakantie kan het verlangen naar huis minder worden. Echter kan het bij sommige mensen ook aanhouden of erger worden waardoor ze in een negatieve spiraal kunnen komen. Hieronder staan een aantal tips beschreven die kunnen helpen bij heimwee:

  • Accepteer je gevoelens: Je kunt het gevoel en de situatie niet veranderen dus het is belangrijk dit te accepteren. Het is dan ook gemakkelijker om naar positieve dingen te kijken.
  • Praat erover: Het kan opluchten om te praten over je gevoelens met een vriend, vriendin of familielid met wie je bent.
  • Schaam je niet: Omdat het veel bij kinderen voorkomt kunnen volwassenen zich ervoor schamen als ze heimwee ervaren, maar doe dit niet. Het is namelijk iets normaals een schaamte kan het gevoel alleen maar erger maken.
  • Zoek afleiding: Als je op vakantie bent, ga er op uit en ga activiteiten doen die je leuk vindt. Als je verhuist, ga de nieuwe omgeving verkennen, probeer contact te leggen met mensen in de omgeving of ga iets doen waar jijzelf voldoening uithaalt.
  • Neem iets van huis mee waar je waarde aanhecht: Bijvoorbeeld een kussen of een knuffel.
  • Houd zoveel mogelijk dezelfde routines als voorheen: Dit kan het aanpassen aan de omgeving iets makkelijker maken.

Heb je veel last van heimwee en kom je er maar niet van af? Zou je hierover willen praten met een psycholoog? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Psychosomatiek: Hoe Gedachten Ons Lichaam Beïnvloeden

(14-11-2024)

Ontdek de krachtige wisselwerking tussen geest en lichaam en hoe stress en emoties fysieke klachten kunnen veroorzaken. Lees verder

Wintertijd en je biologische klok: de impact op slaap en stemming

(28-10-2024)

Een uurtje langer slapen, maar ook een uurtje sneller donker. Lees verder

ADHD Awareness month: de rol van een psycholoog bij ADHD

(14-10-2024)

In deze blog bespreken we de rol van een psycholoog in de behandeling van ADHD-symptomen. Lees verder