Ongeveer 20% van Nederland heeft over een periode van een aantal jaar lichte tot ernstige last van hooikoorts. Het is een reactie van ons afweersysteem op pollen (stuifmeel) van bomen, grassen en kruiden. De pollen worden verspreid door de wind. Maar in hoeverre kan hooikoorts effect hebben op je mentale gezondheid?

Stress

Een factor die hierin een rol kan spelen is stress. Als je last hebt van hooikoorts kun je gedurende de dag een continue ervaring hebben van prikkels. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd ‘aanstaat’ wat een onrustig gevoel met zich mee kan brengen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een ophoping van kleine stressors, uitgestrekt over een langere periode. Deze ophoping kan dezelfde gevolgen hebben als een grote en ingrijpende stressor. Wanneer dit gevoel langdurig aanwezig blijft kan het uiteindelijk zorgen voor:

Vicieuze cirkel

Het hebben van hooikoorts kan dus zorgen voor stress. Echter werkt dit verband beide kant op, stress kan namelijk ook allergische reacties verergeren. Wanneer je lichaam stress ervaart is het voornamelijk bezig met hormoon regulatie. Hormonen zoals cortisol en adrenaline worden meer dan normaal afgegeven. Deze hormoon afgifte krijgt de prioriteit van het lichaam. Het beschermen tegen allergieën komt dan tijdelijk op de tweede plaats. Hierbij heb je ook een verlaagd immuunsysteem wanneer je door een stressvolle periode gaat. Door deze veranderingen in je lichaam kan het zomaar zijn dat je nog nooit last hebt gehad van hooikoorts maar dat je dit op latere leeftijd ontwikkeld, of wanneer je er al last van had en dat de symptomen erger worden.

Let op je stress

Wanneer je merkt dat je laatste tijd last krijgt van bijvoorbeeld hooikoorts symptomen kan dit duiden op een verhoogd stress niveau. Probeer voor jezelf te kijken of je wellicht in de afgelopen periode onder meer stress hebt gestaan dan normaal, dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met je werk, studie of relaties.

Iets wat kan helpen tegen stress zijn mindfulness oefeningen. Deze zorgen ervoor dat je tot rust komt en een objectievere blik ontwikkeld op je dagelijkse bezigheden. Het kan je helpen om de dingen die je moet doen komende tijd overzichtelijk weer te geven. Wanneer je hierdoor meer rust krijgt in je hoofd, creëert dit ook meer fysieke rust. Hierdoor kan je lichaam meer prioriteit geven aan jouw symptomen van allergieën. Het verschilt wel per persoon hoe veel iemand last heeft van bijvoorbeeld hooikoorts symptomen.

Merk je dat je laatste tijd last hebt van stress, of heb je andere vragen? Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder