Podcasts hebben een intrede gedaan in het dagelijks leven van velen. Zo kan je luisteren naar veel verschillende genres; van politieke verhalen tot podcasts over voetbal. Er is voor elk wat wils. Het kan zelfs lastig zijn om door de bomen het bos te zien door het enorme aanbod. Over elk te bedenken onderwerp bestaat inmiddels wel een podcast. Podcasts met betrekking tot geestelijke gezondheid worden dan ook steeds populairder. Ze zijn te luisteren op de fiets, tijdens een wandeling of onder de douche. Dat maakt dat het erg toegankelijk is om je in psychologische onderwerpen te verdiepen. Ze kunnen je helpen bij zelfontwikkeling of maken het gemakkelijker om de stap naar een psycholoog te zetten.

Voordelen

Het voornaamste voordeel aan podcasts is dat ze overal en altijd te beluisteren zijn. Je hoeft niet naar de bibliotheek te gaan om daar boeken te huren over een bepaald onderwerp. Je kan op momenten die jou het beste uitkomen de verhalen beluisteren. Dit kan zijn terwijl je een wandeling aan het maken bent of als je even wat tijd over hebt, maar zelfs wanneer je in de wachtkamer zit bij de tandarts is het makkelijk om even een podcast aan te zetten. Hier komt dan ook bij kijken dat het volledig privé is wat je luistert. Niemand hoeft te weten welke podcast je aan het luisteren bent via jouw koptelefoon of oortjes. Er kan soms nog een taboe liggen op mentaal welzijn; mensen praten er liever niet over wanneer het niet goed gaat met hen. Het luisteren van podcasts kan op deze manier een mogelijkheid geven om op een besloten manier geïnformeerd te worden. 

Door middel van het luisteren van podcasts over psychologische onderwerpen krijg je tegelijkertijd psycho-educatie. Dit zorgt ervoor dat je geïnformeerd wordt en advies kan halen uit de verhalen om toe te passen op je eigen leven. Uit onderzoek blijkt dat psycho-educatie op deze manier psychische stoornissen kan voorkomen, schaamte kan verminderen en de houding tegenover mentale gezondheid verandert. 

Tips

Hierbij delen wij een aantal tips van podcasts in het psychologische genre:

  • De podcastpsycholoog. Dit is misschien wel de bekendste en meest geluisterde podcast op het gebied van psychologie. In elke aflevering gaat het over een nieuw psychologisch thema en worden tips gegeven die je mee kan nemen in je eigen leven. 
  • Positieve psychologie podcast. Deze podcast is gefocust op de positieve kant van de psychologie; een gezonde mindset, je doelen in het leven en hoe je kan groeien als persoon. De positieve psychologie maakt bijvoorbeeld gebruik van mindfulness
  • Komt een meid bij de psych. In deze podcast kan je een kijkje nemen in hoe het er aan toe gaat tijdens echte therapiesessies. Je luistert naar gesprekken tussen een journalist en haar psycholoog. 
  • Dag voor dag. Deze podcast gaat over rouw; hoe het beluisteren van gesprekken van gelijkstemden mee kunnen helpen aan jouw eigen rouwproces. Ook kan deze podcast helpen als je een rouwende in je omgeving hebt en het lastig vindt om te weten wat diegene doormaakt. 
  • Waar wacht je op? De makers van deze podcast geloven niet in wachten op antwoorden. Ze geven tips over wat je vandaag nog kan doen om te werken aan jouw mentale gezondheid. 
  • Onbespreekbaar. Deze podcast focust op het bespreekbaar maken van mentale gezondheidsklachten. Stigma doorbrekend. 

De podcasts zijn allemaal te luisteren op Spotify of op andere podcastplatformen. 

Voorbereidend

Podcasts kunnen, naast het bieden van psycho-educatie, ook zorgen voor het juiste duwtje in de rug met betrekking tot zelfontwikkeling. Door naar dit soort podcasts te luisteren kan je tot nieuwe inzichten komen of herkenning vinden in bepaalde klachten. Zo helpt het een gerichter verhaal op te stellen tegenover jezelf maar ook tegenover een psycholoog. Ook kan het ervoor zorgen dat je schaamte over mentale gezondheidsklachten afneemt. Door te horen dat meerdere mensen in hetzelfde schuitje zitten, of herkenbare verhalen te horen. Podcasts zoals 'komt een meid bij de psych' geven je een inkijkje in hoe het er aan toegaat tijdens een therapiesessie. Dit kan een fijne voorbereiding zijn voor als je zelf ook een afspraak met een psycholoog wilt inplannen. 

Heb je vragen of wil je door een psycholoog worden geholpen bij de klachten die je ervaart? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Ó Caoilte, N., Lambert, S. and Murphy, R. 'Podcasts as a tool for enhancing mental health literacy: An investigation of mental health-related podcasts' [Preprint] Mental Health & Prevention.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

Hoe vermijd je zinloze discussies in je relatie?

(16-5-2024)

Zinloze discussies komen vaak voor in relaties, maar dit is niet nodig! Lees in deze blog hoe je deze discussies vermijd. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder