Hoewel we de afgelopen jaren steeds opener lijken te zijn over onze mentale gezondheid, heerst er toch nog altijd een soort taboe rondom het hebben van mentale problemen. Maar waarom vinden we het eigenlijk zo lastig om het hierover te hebben?

Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in hun leven last van problemen met hun psychische gezondheid. Er zijn verschillende triggerpoints die de mentale gezondheidstoestand van een persoon kunnen beïnvloeden, zoals werkstress, relatiebreuken en geldzorgen, om er maar een paar te noemen. De COVID-19-pandemie heeft dit probleem natuurlijk nog verder vergroot. Volgens statistieken zal 1 op de 6 mensen in de afgelopen week een veelvoorkomend psychisch probleem hebben gehad.

Waarom verbergen we onze problemen?

Een veelvoorkomende reden waarom geestelijke gezondheid een taboeonderwerp kan zijn, is de angst om zwak en kwetsbaar over te komen in het bijzijn van anderen. Veel mensen met depressie en angst leren het gedrag te camoufleren en te verbergen dat mensen zou kunnen informeren over hun ware toestand. Het bruisende meisje op het werk, bijvoorbeeld, verbergt misschien gewoon haar eetstoornis.

Hoewel dit bij beide genders te zien is, is het vooral duidelijk bij mannen - omdat ze minder snel over hun geestelijke gezondheid praten met hun huisarts. Een van de redenen die hiervoor worden aangehaald, is dat mannen zich onder druk gezet voelen om een ​​stereotype van sterke mannelijkheid na te leven en dat geestelijke gezondheidsproblemen daarom worden gezien als een zwakte die zal worden gebruikt om hen te discrimineren. 

Hoe gaan we verder?

Het tij keert echter in westerse landen, nu steeds meer beroemdheden naar voren komen en erkennen dat hun publieke persoonlijkheid niet alles is wat ze zijn. Ook zij hebben angst en perioden van somberheid.
Hoewel geestelijke gezondheid voor veel mensen nog een taboeonderwerp is, wordt er steeds meer vooruitgang geboekt. Geestelijke gezondheid is meer dan ooit in de media te vinden, en vergeleken met zelfs 10 jaar geleden zijn er enorme verbeteringen geweest in het openstellen van het onderwerp. Dit is deels te danken aan influencers van beroemdheden en volksgezondheidscampagnes die mensen aanmoedigen om te praten. Er zijn ook aanzienlijk meer diensten beschikbaar om mensen in nood te ondersteunen en verdere achteruitgang te voorkomen. Ook de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de geestelijke gezondheidszorg maakt een enorm verschil.

Wil je graag hulp bij je psychische klachten? We zorgen dat je snel kunt kennismaken met een psycholoog. Je kunt een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij ons inplannen.

Bovendien zijn we elke werkdag van 9.00 tot 17.00 bereikbaar op 085 273 3339, of via Whatsapp op 0648516543.