Hoewel we de afgelopen jaren steeds opener lijken te zijn over onze mentale gezondheid, heerst er toch nog altijd een soort taboe rondom het hebben van mentale problemen. Maar waarom vinden we het eigenlijk zo lastig om het hierover te hebben? En waarom blijft dit taboe vandaag de dag nog steeds in bepaalde maten bestaan?

Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in hun leven last van problemen met hun psychische gezondheid. Er zijn verschillende triggerpoints die de mentale gezondheidstoestand van een persoon kunnen beïnvloeden, zoals werkstress, relatiebreuken en geldzorgen. De COVID-19-pandemie heeft dit probleem ook verder vergroot doordat we afgezonderd werden van onze sociale contacten. Volgens statistieken zal 1 op de 6 mensen in de afgelopen week een veelvoorkomend psychisch probleem hebben gehad. Iedereen heeft er dus mee te maken. Waarom houden we deze problemen dan voor onszelf?

Waarom verbergen we onze problemen?

Een veelvoorkomende reden waarom geestelijke gezondheid een taboeonderwerp kan zijn, is de angst om zwak en kwetsbaar over te komen in het bijzijn van anderen. Veel mensen met depressie en angst leren het gedrag te camoufleren en te verbergen zodat anderen de ware toestand niet zullen zien. Mensen die met psychische problemen kampen kunnen dit camoufleren door juist extra enthousiast en gelukkig over te komen op anderen. 

Hoewel dit bij beide genders te zien is, is het vooral duidelijk bij mannen. Ze praten minder snel over hun geestelijke gezondheid met hun partner, familie, vrienden of zelfs hun huisarts. Een van de redenen die hiervoor worden aangehaald, is dat mannen zich onder druk gezet voelen om een ​​stereotype van sterke mannelijkheid na te leven. Geestelijke gezondheidsproblemen worden gezien als een zwakte die zal worden gebruikt om hen te discrimineren. De gedachte die hierbij speelt is dat zodra je openlijk over je problemen zal praten, dit je minder mannelijk maakt. 

Hoe gaan we verder?

Het tij keert echter in westerse landen, nu steeds meer beroemdheden naar voren komen en erkennen dat hun publieke persoonlijkheid niet alles is wat ze zijn. Ook zij kennen angsten en periodes van somberheid.
Hoewel geestelijke gezondheid voor veel mensen nog een taboeonderwerp is, wordt er steeds meer vooruitgang geboekt. Geestelijke gezondheid is meer dan ooit in de media te vinden, en vergeleken met zelfs 10 jaar geleden zijn er enorme verbeteringen geweest in het openstellen van het onderwerp. Dit is deels te danken aan influencers, beroemdheden en volksgezondheidscampagnes die mensen aanmoedigen om te praten. Er zijn ook aanzienlijk meer diensten beschikbaar om mensen in nood te ondersteunen en verdere achteruitgang te voorkomen. Ook de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de geestelijke gezondheidszorg maakt een enorm verschil.

Echter is het niet in elke sector nog de standaard om openlijk te praten over jouw mentale gezondheid. We zien hierin veel verschil terug tussen werksectoren. In de (overwegend) masculine sectoren blijven psychische problemen een taboe. Denk hierbij onder andere aan kantoorbanen, de brandweer, de afvalsector en professionele voetballers. Juist in dit soort sectoren moet er meer openheid komen om uiteindelijk van het taboe af te komen. 

Wil je graag hulp bij je psychische klachten? We zorgen dat je snel kunt kennismaken met een psycholoog. Je kunt een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij ons inplannen.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Lenteschoonmaak: zo ruim jij je mentale rommel op

(13-3-2024)

Een lenteschoonmaak is de perfecte gelegenheid om je mentale rommel op te ruimen en je innerlijke balans terug te vinden! Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

Hoe kan ik mijn werkgeluk vergroten?

(7-3-2024)

Werkgeluk is belangrijk om een fijne en productieve werksfeer te creëren binnen een organisatie. Maar hoe kun je je werkgeluk vergroten? Lees verder